Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megegyeztek a húsüzem áráról

Mintegy 12 millió forintért veszi meg az önkormányzat az évekkel ezelőtt bezárt és azóta kihasználatlanul álló mosoni húsüzemet. A város azt tervezi, telkeket alakít ki az egykori üzem területén.
A Debreceni Csoport Húsipari Kft. alig fél évvel a megvásárlása után, 2011 májusában zárta be a Kaiser Food Kft. mosonmagyaróvári szárazáruüzemét, ezzel a gyár kilencvenkilenc munkása veszítette el állását. A társaság a döntést a szűkülő piaci lehetőségekkel, a gyártás optimalizálásával, valamint az üzem rossz műszaki állapotával magyarázta. A telephely azóta kihasználatlanul áll.

A mosoni városrész rehabilitációjának érdekében az önkormányzat tavaly év végén határozott arról, hogy megvenné és hasznosítaná a területet. A képviselő-testület három éve már tárgyalt az ingatlan hasznosítási lehetőségeiről. Akkor a tulajdonos – a Debreceni Csoport Húsipari Kft. – kérelmezte a szabályozási terv módosítását, azaz a terület átsorolását lakóövezetbe. Így lehetővé vált, hogy telkek kialakításával lakóházakat építsenek az egykori gyár területén. A város érdekeivel egyező elképzelést a döntéshozók támogatták, a módosítási eljárás azonban nem indult el.

Az egykori húsüzem évek óta üresen áll, az ingatlan megvásárlásával elindulhat a terület fejlesztése.
Az egykori húsüzem évek óta üresen áll, az ingatlan megvásárlásával elindulhat a terület fejlesztése.

Amennyiben az önkormányzat most megveszi a területet és módosítja a besorolást, nagy előrelépés történhetne településrendezési és gazdasági szempontból is Mosonban. Az ingatlan jelenleg gazdasági-kereskedelmi övezetbe sorolt. Ez teljesen idegen a történeti belvárostól, ezért megszüntetése mindenképp indokolt. A megvásárlással és módosítással lehetőség nyílik az Enge utca folytatására és kikötésére a Rév utcához.

Ez feltárja a teljes tömbbelsőt, további ingatlanok kialakítására biztosít lehetőséget. Van itt például egy 400 négyzetméteres üres ingatlana a Movinnov Kft.-nek, ami a közterület-kapcsolat megteremtésével beépíthetővé, értékesíthetővé válik. A Kaiser-ingatlan Aranyossziget és Enge utcák közötti részén önálló ingatlanok alakíthatók ki sorházas vagy társasházas beépítéssel.

A tavaly év végi döntés nyomán a város vételi ajánlatot tett az ingatlanra. A testület akkor úgy határozott, hogy a vételi ajánlat legfeljebb nettó 50 ezer euró lehet. Az azóta lefolytatott tárgyalások eredményesek voltak, így a szerződéskötés érdekében a testület most a szükséges forrás biztosításáról döntött. A tárgyalások során 40 ezer eurós vételárat alkudtak ki. Így a város költségvetésében 12,26 millió forintot különítettek el a pénzmaradvány-felhasználás terhére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háború: ˝Talpra magyar˝-ral indultak utolsó útjukra

„Még mindig hullanak a falevelek" címmel dr. Kocsis Sándor, a városvédők elnöke az első… Tovább olvasom