Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Megduplázták vendégéjszakáik számát

Idén a fejlesztésben, a szolgáltatások bővítésében látják a kitörési lehetőséget a mosonmagyaróvári és környékbeli vendéglátók. Közülük többen a vendégéjszakáikat is duplázni tudták tavaly 2012-höz képest.

Míg 2012-ben stagnált az azt megelőző évhez képest a vendégéjszakák száma a szigetközi vendéglátóhelyeknél, addig tavaly nőtt ez a szám. Sőt, néhány nagyobb szállásadó duplázni is tudott.

Elsődlegesen a külföldiek száma emelkedett kiemelkedően, a belföldi vendégeké kevésbé. Ez az országos átlag alatti – avatott be a számokba dr. Pető Péter, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület titkára. A jelenleg több mint 110 tagot számláló turisztikai desztinációs menedzsment (tdm) egyesület mosonmagyaróvári és környékbeli önkormányzatokat fog össze, a turizmusban és vendéglátásban tevékenykedő vállalkozókat és nonprofit szervezeteket a kerékpárkölcsönzőktől a kenutúra-szervezőkön keresztül a szállásadókig. A megyében elsőként megalakult tdm-szervezet 58 millió forintot fordított fejlesztésekre, melyből 49 millió forint pályázati támogatás.

– Induláskor felmértük, milyen beruházásokra lenne szükség a szigetközi turizmus fejlesztése érdekében. Információs táblákat helyeztünk ki: Rajkától Mecsérig megújultak a vízi táblák. A kerékpáros turistákat hasonló információkkal segítjük, és a tanösvényekhez is új táblák készültek. Képzéseket szerveztünk, így tagjaink szlovák nyelven tanulhattak, valamint e-marketing ismereteiket is bővíthették.

Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi években előtérbe került az online marketing. Éppen ezért fejlesztettük honlapunkat, mely ma már négy nyelven érhető el, mobilapplikációval. Itt és kiadványainkban is népszerűsítjük tagjainkat, egységes, természetközeliséget sugárzó arculattal.

Négy érintőképernyős információs pontot helyeztünk ki a fő turisztikai csomópontokon. Installációs eszközöket szereztünk be, melyekkel a turisztikai kiállításokat járjuk határon innen és túl. Az elmúlt évben és idén már ezekkel az eszközökkel mutatkoztunk be Prágában, Pozsonyban, Bécsben, Brnóban és hazánkban számos helyen. Hamarosan készülünk az idei budapesti Utazás kiállításra – sorolta az egyesületi titkár.

Az egyesület a Nyugat-magyarországi Egyetem szakembereivel közösen fejlesztési stratégiában határozta meg a térség közép- és hosszú távú turisztikai céljait.

– Éppen a turisztikai szezonban kevés a térségben a rendezvény a mosonmagyaróvári Friss Fesztivált, a Volutát, a lipóti Hal- és Kenyér Fesztivált vagy a Szent István-napokat leszámítva. Fontos lenne, hogy a szigetköziek összehangolják tervezett programjaikat a nyári időszakra. Az aktív turizmusra is építeni kell, és elengedhetetlenek a családbarát szolgáltatások. Tovább nyitnánk Ausztria és Szlovákia irányába; ki kellene használni a hatszázezres szlovák főváros közelségét. Ugyanígy a két szomszéd közelségét is, akár ottani látványosságokkal összekapcsolni a szigetközieket. Ma már minden látogató megtalálhatja az igényeinek megfelelő szálláshelyet, szeretnénk, ha az egyedi szigetközi gasztronómia is fejlődne – szögezte le dr. Pető Péter.

Megjegyezte, idén kapcsolatokat építenének osztrák, csallóközi és erdélyi partnerekkel közös programokra, tapasztalatcserére, vagy akár közös turisztikai termékek kifejlesztésére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Vizes˝ az idei büdzsé

Mecséren kezd rendeződni a helyzet a tavalyi évszázad árvize után. Tervezni csak óvatosan mernek, ám… Tovább olvasom