Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Megduplázódott a halálos balesetek száma

Mosonmagyaróvár - A városban és a környékén az elmúlt évben megduplázódott a halálos balesetek száma. A tragédiák csökkentését várja a jogszabályok szigorításától a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának új vezetője.
Januártól Makó László százados irányítja a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályát, miután az addigi vezető nyugállományba vonult. A százados tizenöt éve dolgozik a kapitányság közlekedési osztályán, pályáját járőrként kezdte, majd baleseti helyszínelő, balesetvizsgáló, 2002 óta pedig osztályvezető-helyettes volt. Az új osztályvezető gyors és jelentős javulást szeretne elérni a közlekedési balesetek visszaszorításban, ugyanis az elmúlt évi statisztika meglehetősen riasztó.

Tavaly a fokozott közúti ellenőrzések ellenére is nőtt a személyi sérüléssel járó balesetek száma Mosonmagyaróváron és környékén.


– Tavaly a központilag elrendelt fokozott közúti ellenőrzések ellenére is nagymértékben nőtt a személyi sérüléssel járó balesetek száma a városban és környékén – mondja az osztályvezető. – A halálos baleseteké pedig megduplázódott 2006-hoz képest. 2007-ben tizenkét ilyen eset történt. Legfontosabb feladat ezek visszaszorítása. Tavaly 112 járművezetővel szemben kezdeményeztünk büntetőeljárást ittas járművezetés vétsége miatt, ennek ellenére még mindig magas az ittasan okozott balesetek száma. Rendkívül sok baleset következett be a kerékpárosok hibájából, több mint hetven százalékkal nőtt ezek száma.

Makó László: Az új osztályvezető a balesetek jelentős visszaszorítását kívánja elérni.

Ennek oka, hogy a biciklisek gyakran kivilágítás nélkül, a szabályokat figyelmen kívül hagyva közlekednek. Az elmúlt időszakban sokat tettünk a biciklisbalesetek visszaszorítása érdekében. Számos fórumon hívtuk fel a figyelmet a veszélyekre és több kerékpáros-akciót is tartottunk. Ezek során a kivilágítatlan bicikliseket köteleztük arra, hogy szereljenek lámpát kerékpárjukra és azt mutassák be a rendőrségen. Ezzel azonban nem értük el a kívánt eredményt, így a jövőben minden ilyen esetben helyszíni bírsággal vagy feljelentéssel szankcionáljuk a szabálytalankodókat.
–Továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk az ittas vezetők kiszűrésére. Ebben az évben már négy sofőr ellen indítottunk eljárást ilyen ügyben.

Emellett a gyorshajtókra, agresszív vezetőkre és a passzív biztonsági eszközök használatára is fokozottan odafigyelünk.

A baleseti statisztika javításához nagy lehetőséget látok a jogszabályi változásokban; mind a bírság összegének és a büntetőpontok emelésében, mind pedig az objektív felelősségben és az ittas vezetőknél a jogosítvány azonnali elvételében. Biztos vagyok abban, hogy a szigorításoknak lesz visszatartó erejük és ezáltal csökkenhet a közlekedési balesetek száma – vélekedett Makó László.

Olvasóink írták

 • 7. larsoon 2008. január 22. 18:34
  „Tegyenek minden méterre rendőrt.akkor jobb lesz?Arról senki nem beszél,hogy milyen utakon kell közlekedni.paprét óvár között szakadó esőben már a 70km is sok.nem tudom a törvény mit ír elő,de 10cm-es víz hogy állhat az uton.a súlyadór uram bocsáss mire költik.tőlem minden elvárnak és büntetnek,ha nem felel meg valami.remélem egyszer egy nagy fejesnek kitörik a kereke a sok kátyúban.akkor talán azt az 1-et kijavítják.”
 • 6. pancser 2008. január 18. 20:52
  „Nem bízok én abban, hogy valami változni fog. A legsúlyosabb baleseteket nem is a helybéliek okozzák, a diszkóbaleseteket is képtelenek megelőzni, pedig csak a diszkók előtt kellene álldogállni két rendőrnek. Ajánlom a Bacardiba tartó és onnét távozó ifjakat például akik 100 -al hajtanak, pedig 30-al lehetne. Addig nem is hiszek a rendcsinálásban, amíg a RENDŐRSÉG székházának környékén sem tudnak rendet tartani. Ami néhány iskola környékén van az meg elborzasztó, igaz ott a rendőrök nem sok mindent tehetnek.”
 • 5. Énke 2008. január 18. 14:52
  „Ne mondd nekem, ha minden sarkon rendőr álnal, Te nem tartanád be a sebességhatárt. Rendőrt mindenkinek! :)”
 • 4. arrajáró 2008. január 18. 14:14
  „Hát szerintem nem szigorítani kellene. Attól senki nem megy majd lassabban. Azt pedig mindig elfelejtik megemlíteni, mikor a statisztikákat lobogtatják, hogy mennyivel több új autó megy az utakon évről-évre. Mert abban persze nem lehet visszaesés, mert akkor sírnak a kereskedők. Autót mindenkinek! Szomorú vagyok ha arra gondolok miről fog szólni a szigorítás! Pénzbehajtásról. Pláne ha az önkormányzatok is mérhetnek és bírságolhatnak! Ments meg uram minket az önjelölt megváltóktól! Nem baj, majd szarrá kenjük a csóró rendőreinket!!! A gazdagoknak így is- úgy is menni fog, mindegy hova fizet nem?! Hová tartunk??!!”
 • 3. Énke 2008. január 18. 13:44
  „Szuper.”
 • 2. Cseter János 2008. január 18. 13:19
  „Mi az, hogy nincs értelme a "picsa kis utcákban" radarozni? Ott vannak balesetmegelőzési tanfolyamon! Bűn megeelőzésen meg Téten.
  Eredményt kell vizsgálni, az meg van. Arra jó a statisztika! Hiányoljuk a rendőröket? Majd lesz, ha jön a Gyurcsány meg a sisere hadja!”
 • 1. Énke 2008. január 18. 13:05
  „Annyi rendőr van Mosonmagyaróváron mint a kosz. Ezek szerint ez sem elég? Érdekes, minden nap kb. 3-szor megyek végig Rajkától-Mosonmagyaróváron át-Jánossomorjáig. Egyszer sem látok rendőröket. Hol vannak? Annak mi értelme van, hogy picsa kis utcákban álldogálnak, és várják ki lépi túl a 30-as táblánál a sebbeséget. Ennek nincs értelme. Főútvonalra 4km-enként rendőrt kellene állítani!
  Szombat éjjel is a bermuda háromszöghöz kihelyezett rendőrök az egyik kávézóban szédítik a csajokat. Gratula!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új csarnokban gyártják a buszokat

Mosonmagyaróvár - Mintegy másfél milliárd forintból készült el a Kühne új buszgyártó csarnoka. A 11… Tovább olvasom