Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Megbúvó értékeket keresnek

Egy-egy kérdőívet juttat el minden családba Dunaszigeten a Pisztráng Kör Egyesület a helyi természeti és kulturális örökség felméréséhez.
A Pisztráng Kör Egyesület Dunaszigeten egy erdei iskolát üzemeltet, amely lehetőséget ad Szigetköz természeti értékeinek megismerésére, egyben kikapcsolódást biztosít. Tavaly megkezdték egy tájközpont és ökopark létrehozását is. Vállalt feladataik közé tartozik többek közt a Szigetköz természeti és kulturális értékeinek feltárása, megőrzése, valamint segítenék a fenntartható vidékfejlesztést.

Dunasziget természeti és kulturális örökségének felméréséhez egy kérdőívet állított össze nemrégiben az egyesület, melyet a település minden lakójához eljuttatnak. Szilágyi Dániel és Fűzfa Zoltán elmondta: a mostani kérdőívük feladata, hogy feltárják a még „megbúvó" értékeket. A kérdőív alapján szerzett ismeretekkel és közös összefogással számos kisebb kezdeményezés életképes lehet, például biotermesztés és bioállattartás (ami kvótamentes az EU-ban) vagy kihaló mesterségek gyakorlása, összekapcsolva falusi turizmussal, ökoturizmussal. A kérdőív kitöltése önkéntes.

Ha valamilyen értékes információval, hagyományismerettel rendelkeznek a helyiek, akkor személyesen is felkeresik őket az egyesület tagjai. A kitöltött kérdőíveket a helyi polgármesteri hivatalba március 31-ig kell visszajuttatni, ahol erre a célra egy ládát helyeztek el. Érdekességképp néhány kérdés a felmérésből: „Milyen eredetmondákat, vagy Sérfenyő, Doborgaz, Cikola, Nagysziget, Galambos történetével, eredetével kapcsolatos anekdotákat, mondákat ismernek?

Milyen régi dokumentumokkal rendelkeznek (régi családi fényképek, fényképek a gazdaságról, a tájról, árvízről, vásárról, aratóbandáról, régi okiratok, igazolványok, halászati engedélyek, mesterlevelek, telekkönyvi másolatok stb.)? Hallottak-e olyan emberről, aki több évtizeddel ezelőtt vagy korábban Dunaszigeten töltött be valamilyen speciális tisztséget (például vőfély, halászegylet vezetője, valamilyen kocsmai egyesület vezetője, színkör, olvasókör tagja, kisbíró, legénycéh tagja)?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállás nélkül elhajtott

Hárman sérültek meg abban a közlekedési balesetben, amit egy ismeretlen kamion okozott a 86-os… Tovább olvasom