Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Megállnak Mosonban a nemzetközi gyorsvonatok

A szakminisztérium ígérete szerint januártól Hegyeshalom helyett Mosonmagyaróváron állnak majd meg a nemzetközi gyorsvonatok.
Megoldást keresve Mosonmagyaróvár néhány régóta húzódó problémájára kért találkozót a minap a város vezetése Felsmann Balázstól, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkárától. Szabó Miklós polgármester a Kisalföldnek elmondta: az államtitkár köztudottan mosonmagyaróvári kötődésű és ezt a kapcsolatot szeretnék a város érdekében felhasználni. Három témában keresték fel Felsmann Balázst, hogy segítsen megoldást találni a már régóta húzódó gondokra.

Egy igen, s egy talán

Várhatóan januártól Magyarország is csatlakozik a schengeni övezethez, a határok szabadon átjárhatóvá válnak. Ezzel egyidejűleg a város szeretné elérni, hogy a nemzetközi gyorsvonatok a továbbiakban ne Hegyeshalomban, hanem a mosonmagyaróvári állomáson álljanak meg. Erre az államtitkártól határozott ígéretet kapott a polgármester. Szintén a GKM segítségét kéri a város a Hild tér tulajdonviszonyainak rendezésében.

Előnyben a vasút

A vasútállomás előtti tér ugyanis a MÁV tulajdonában van, s emiatt az önkormányzat ezt a területet nem tudja fejleszteni. A minisztérium tervei közt szerepel, hogy a közeljövőben megszünteti a párhuzamos közlekedéseket. A nagyobb távolságokon a vasúti közlekedést részesítik majd előnyben. A vonaton érkezőknek aztán a vasútállomáson kell biztosítani az átszállást a menetrend szerint közlekedő buszokra. Az államtitkár éppen ezért értetlenül fogadta a polgármester tájékoztatását arról, hogy néhány éve a mosonmagyaróvári buszpályaudvart átköltöztették a vasútállomástól a város másik végébe. Ezzel együtt az államtitkár ígéretet tett a Hild tér és a Vasutas utcai ingatlanok tulajdonviszonyainak rendezésére.

Egy nem

Szintén a minisztérium segítségét kérte a városvezetés a Kossuth Lajos utca felújítása ügyében. A polgármester érvelése szerint a 86-os főút Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közti szakaszának felújításával együtt a Kossuth utca rekonstrukcióját is elvégezhetnék, hiszen a nagymértékű átmenő teherforgalom tönkretette az útburkolatot. A felújítással együtt megvalósulhatna a kórház előtti csomópontban a körforgalom is. A minisztérium ebben az ügyben azonban nem tud a városon segíteni. Az államtitkár elmondása szerint áprilistól fizetőssé válik az M15-ös főút és a 86-os főút Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közti szakasza. Ezzel várhatóan kiszorul a városból az átmenő teherforgalom és nem a 86-os főút lesz a tranzitforgalom fő iránya. Emiatt a GKM felújítási elképzelései közt sem szerepel egyelőre a 86-os főút.

Méhes Á.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűntek az útszéli lányok

Míg néhány éve tucatjával álltak a bájaikat kínáló örömlányok a mosoni főutcán, addig mostanra teljesen eltűnt a városból az utcai prostitúció. Ez a kiépített kamerarendszernek és a folyamatos rendőri jelenlétnek köszönhető. Tavaly csupán hét esetben indult eljárás. Tovább olvasom