Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Megalakult a nagytérségi rendszer

Mintegy száz környékbeli település polgármestere írta alá tegnap a mosonmagyaróvári városházán a térségi hulladékgazdálkodási rendszer megalakítására vonatkozó konzorcionális szerződést. A programhoz csatlakoztak végül azok a dél-rábaközi települések is, melyek néhány napja még kifogásolták a rendszert.
Aláírták: A 4,5 milliárd forintos programhoz száztíz település, köztük Bezenye csatlakozott, felvételünkön Schmatovich Mátyás polgármester aláírásával.
A közelmúltban elkészült győri nagytérségi hulladékgazdálkodási programhoz csatlakozva Mosonmagyaróvár és a környező települések, illetve Csorna és Kapuvár is elkészítik hulladékgazdálkodási rendszerüket. A környezetvédelmi feladatok teljesítése csak igen költséges infrastrukturális beruházások megvalósításával lehetséges.

A települési hulladékgazdálkodási feladatok végrehajtásáért felelős önkormányzatok anyagi helyzetükből adódóan az esetek döntő többségében nem képesek a szükséges zöldberuházások teljes finanszírozására. A jelentősebb, több települést, régiókat érintő változásokat eredményező létesítmények támogatásához az Európai Unió pénzügyi forrásait is igénybe kell venni.

A száztizenkét település összefogásával megvalósuló győri nagytérségi hulladékgazdálkodási program szerződését az érintett települések a közelmúltban írták alá. Ez a program a Magyarország Kohéziós Alap támogatás i és stratégiai tervében szerepel, megvalósítását a sikeres pályázatot követően az Európai Unió jelentős mértékben támogatja majd. Mosonmagyaróvár és a környező települések számára számos előnnyel járhat, ha csatlakozik a győri programhoz és ennek keretein belül oldhatja meg hulladékgazdálkodási feladatait. Mosonmagyaróvár és térsége hulladékgazdálkodási feladatai csak részben megoldottak. Jelentős költségekkel jár az uniós normáknak megfelelő szelektív gyűjtést biztosító hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása, valamint az illegális lerakók felszámolása és az eddigi depóniák rekultiválása.

A Mosonmagyaróvár algesztorságával szerveződött száztíz települést érintő mintegy 4,5 milliárd forintos program sikeres pályázata esetén az Európai Unió a kohéziós alapból várhatóan legalább ötven százalékban, az állami költségvetés pedig negyven százalék erejéig vállalja a megvalósítás beruházási költségeit. A fennmaradó tízszázalékos önrész létszámarányosan a települések és a szolgáltatók közt megoszlik.
A program tervezett feladatai közt szerepel a jelenleg alkalmazott vegyes hulladékgyűjtés helyett szelektív gyűjtőrendszer felállítása, külön szállítóvonal kialakítása átrakóállomásokkal, komposztáló kialakítása, a régió tájsebeinek felszámolása, illetve a bezárásra váró hulladéklerakók rekultivációja.

A konzorciumi szerződés tegnapi aláírási ceremóniáján Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár polgármestere a néhány nappal ezelőtt a dél-rábaközi települések vezetői által felvetettekre (Kisalföld, 2003. december 17.) elmondta: a Rekultív kft.-vel huszonöt évre szóló szolgáltatási szerződésben állnak és amennyiben a társaság teljesíti az ebben foglaltakat, nincs értelme felbontani a megállapodást. A polgármester hangsúlyozta: nem akarnak senkire ráerőltetni egyetlen szolgáltatót sem.
Kovács Gergely, az előkészítő munkacsoport vezetője a Kisalföldnek elmondta: azok a dél-rábaközi polgármesterek is aláírták a szerződést, akik kifogásolták a szolgáltató monopolhelyzetét. A konzorciumi megállapodás egyébként a szolgáltató kiválasztásával nem foglalkozik, ez minden településnek a saját kompetenciája. A rendkívül rövid előkészítési idő alatt nem volt lehetőség minden apró kérdés kitárgyalására. Valószínűleg ez okozta a félreértéseket, amik azóta már tisztázódtak és minden település felismerte a program szükségességét.

Szükségesnek tartják

Juhász József, Hédervár polgármestere szerint a fennálló helyzetben a legjobb megoldást választották a települések. A szerződés aláírásával lehetőség nyílt arra, hogy a települések belátható időn belül elérjék azt a szintet, amint az Európai Unióban elvárnak ezen a területen. Tompáné Balogh Mária, Beled első embere amint azt elmondta, fontosnak tartja, hogy csatlakozzanak ehhez a programhoz, ezért is döntött úgy, hogy végül aláírja a szerződést. Fontosnak tartja ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a támogatásból beszerzett eszközök ne a szolgáltatótársaság, hanem teljes egészében az önkormányzatok tulajdonába kerüljenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbüntetés a rapsicoknak

A Mosonmagyaróvári Városi Bíróság jogerősen pénzbüntetésre ítélte azt a három fiatalembert, akik a… Tovább olvasom