Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Még többen viszik a szemetet az erdőbe

Csaknem másfélszer annyi illegális hulladéklerakót számolt fel idén az önkormányzat, mint az elmúlt évben. Az egyre nagyobb mértékű szemetelés okát nem tudni, ám tény: nyár óta zárva a hulladékudvar.
Hosszú ideje vív szélmalomharcot az önkormányzat az illegális szemetelők ellen. Az elkövetők minden fasort, elhagyott vagy bokros területet megtalálnak. Annak ellenére is, hogy a Barátság utca végén működött hulladékudvarban ingyenesen is lerakhatták volna. Ezt az egyébként is kritikus helyzetet súlyosbította tovább a hulladékgazdálkodási rendszer mostani átmeneti állapota.

Ennek jól láthatók a nyomai városszerte, szerkesztőségünkhöz is szinte napi rendszerességgel érkeznek felvételek az erdősávokban gyarapodó szeméthalmokról. Több olvasónk szerint az egyre több szemét egyértelmű oka, hogy a nyár elején bezárt a hulladékudvar, az új pedig – a szükséges engedélyek híján – egyelőre nem nyitott ki.

„Érezhető az illegális hulladéklerakók számának növekedése ebben az évben" – erősítette meg érdeklődésünkre Németh Andrea, a városháza illetékese. A szakember elmondta: évek óta visszatérő ez a probléma, aminek felszámolására működik már közel egy évtizede az úgynevezett „tájsebészeti" program. Erre minden évben 3 millió forintot biztosítanak a város költségvetésében. Ez az összeg általában elegendőnek is bizonyult. Idén azonban az elhagyott, elszórt hulladék mennyiségének megnövekedése miatt korábban elfogyott. Így az utolsó számlák néhány százezres végösszegét a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány fedezte.

Az illegális lerakások kedvelt helyszínei szinte évek óta ugyanazok. Főként a folyamatosan nem kezelt városi zöldterületeken, utak mentén, vízpartokon, bokros, gazos részeken gyűlik a szemét.
Az illegális lerakások kedvelt helyszínei szinte évek óta ugyanazok. Főként a folyamatosan nem kezelt városi zöldterületeken, utak mentén, vízpartokon, bokros, gazos részeken gyűlik a szemét.

Idén összesen mintegy százötven köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze – zömében kézi erővel – a közmunkások. Ez a mennyiség csaknem másfélszerese a tavalyinak.

Németh Andrea hozzátette: az illegális lerakások kedvelt helyszínei szinte évek óta ugyanazok. Főként a folyamatosan nem kezelt városi zöldterületeken, utak mentén, vízpartokon, bokros, gazos részeken gyűlik a szemét. A tapasztalatok szerint, ha egy ilyen elhanyagolt területet rendbe tesznek, az utána már kevésbé vonzza a szemetelőket, hosszabb ideig tiszta marad. Kritikus hely az 1-es főút mentén az úgynevezett Fehér híd környéke, a feketeerdői út melletti erdősávok, a Bagolyvár felé vezető út, a mosoni temető mögötti terület, a Megyei-csatorna vonala és a levéli út melletti egykori szeméttelep környéke. A lerakott szemét zöme háztartási hulladék. Szerencsére a veszélyes kevésbé volt jellemző.

Németh Andrea kiemelte: bíznak abban, hogy az új hulladékudvar megnyitásával és a szelektív gyűjtés elindulásával javul majd a helyzet ezen a téren. A szakember felhívta továbbá a figyelmet a környezettudatos viselkedésre, a hulladék megfelelő elhelyezésére. Ez nemcsak városképi, hanem környezetvédelmi szempontból is lényeges. „Fontos, hogy a lakók a kijelölt helyre, edénybe a megfelelő fajta hulladékot tegyék" – tette hozzá.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Abrafax 2013. november 23. 20:19
  „Elnézve a hozzászólások mennyiségét, egyetlen probléma van a városban: a szemét. Semmi más. Ez szép.”
 • 45. abszurdisztán 2013. november 23. 17:21
  „Pancser, inkább komposztálj, ebben sikeresebb vagy, mint észosztásban.”
 • 44. pancser 2013. november 23. 16:30
  „43. kotorék 2013.11.23. 11:55
  Nem vagyok olyan szerencsétlen amelyet te most játszol. Oldd meg a gondodat ahogy mások is, meg én is. Eszembe sem jutott a nyavalygás, nem akarásnak nyögés a vége.”
 • 43. kotorék 2013. november 23. 11:55
  „42. pancser 2013.11.23. 11:16
  Nem értesz Te semmit! Szándékosan csinálod , hogy mindig másról beszélsz mint a kérdés lényege , vagy valakiktől parancsot kaptál rá? Vagy csak a narancsköd az oka mindennek?
  Sokkal egyszerűbben kérdezem , hogy Te is értsed:
  Normálisnak tartod ezt :Vagy 20 barna zsákot már megvettünk beleraktuk a város falevelét, került ca. 5800 Ft.-ba, kiraktuk az út mellé , majd melléraktunk még vagy 40 egyéb más zsákkal . A barna zsákokat kiválogatták , elvitték a többi itt maradt.De még nem végeztünk lesz még néhány zsákkal.Nem rakjuk az erdőszélre , bár az erdőben a többivel együtt automatikusan komposztálódna!
  Egész eddig erről beszéltem , de az Úr meg mindig másról fecsegett , igaz az is szemét!
  Ma olvasom, ebben az évben a város még utoljára elviszi.
  Mi lesz jövőre ? Kivágják a fákat , vagy a rezsicsökkentés folytatásaként a többit is nekünk kell fizetni?
  Próbálj meg légy szíves erre válaszolni, vagy mondjad meg , hogy más eligazítást kaptál.”
 • 42. pancser 2013. november 23. 11:16
  „41. kotorék 2013.11.23. 09:04
  Szépen elviszed a gyűjtőhelyre a lombot (3 fuvart csináltam), vagy komposztálod. A zsákot ki is ürítheted, többször is felhasználhatod, de kaphatók tartós edények (50, 100 l) is erre a célra német érdekeltségű(Aldi, Lidl) üzletekben, ha már el nem fogytak. Mert a németek már tudják..... meg azok is akik ezt megvásárolták.
  Egyébként nem értem, miért kell a lombból ekkora felhajtást csinálni. Ez okozza a legkevesebb gondot, nem szennyezi a környezetet, visszaforgatható házilag is a természet örök körforgásába.”
 • 41. kotorék 2013. november 23. 09:04
  „38. pancser 2013.11.22. 11:53
  Vagy 20 barna zsákot már megvettünk beleraktuk a város falevelét, került ca. 5800 Ft.-ba, kiraktuk az út mellé , majd melléraktunk még vagy 40 egyéb más zsákkal . A barna zsákokat kiválogatták , elvitték a többi itt maradt.De még nem végeztünk lesz még néhány zsákkal.Nem rakjuk az erdőszélre , bár az erdőben a többivelegyűtt automatikusan komposztálódna!
  Egész eddig erről beszéltem , de az Úr meg mindig másról fecsegett , igaz az is szemét!
  Ma olvasom, ebben az évben a város még utoljára elviszi.
  Mi lesz jövőre ? Kivágják a fákat , vagy a rezsicsökkentés folytatásaként a többit is nekünk kell fizetni?”
 • 40. abszurdisztán 2013. november 22. 20:56
  „Ha -ha -ha .....”
 • 39. Abrafax 2013. november 22. 18:46
  „31: Talicskával viszem be a komposztálóba. Amit ingyen kaptam, igaz előtte is volt nekem, csak nem ilyn spéci.
  De érdekes módon nem avart hordanak ki az erdőre a szemetelők. Látod a képet?
  Abszurdisztán, a saját terepjáróddal is viheted, de ha kéred kaphatsz a házad elé egy gyűjtőpontot, csak javasold a polgármester úrnak!”
 • 38. pancser 2013. november 22. 11:53
  „37. kotorék 2013.11.22. 09:28
  Dehogy beszélek mellé, a hulladékról beszélek folyamatosan. Te hova teszed?”
 • 37. kotorék 2013. november 22. 09:28
  „Ez a Pancser a mellébeszélés professzora, a papagájkórus szólamvezetője?”
 • 36. pancser 2013. november 21. 21:57
  „34. justitia18 2013.11.21. 18:11
  Terjesszétek szórólapon is a véleményeteket. Az MSZP, pénz és autó híján lévőket, és mindazokat akiket a Fidesz becsapott, támogatja amikor az erdősávba öntögetik a szemetet.
  Csak egyet nem értek, az erdősávig el tudják vinni, még a rossz fotelt is, hogyan?”
 • 35. zöldike 2013. november 21. 20:32
  „29. justitia
  "Vagy rossz ez az egész rendszer?"
  vagy.hu: Kis, kedvezményügyi turkálás "Mivel csökkentették az asszony szemétszállítási díját, azzal együtt olvadt le a kedvezménye összege is. Ezáltal pedig megnőtt a szemétszállítási díja"”
 • 34. justitia18 2013. november 21. 18:11
  „Pancser,
  ne saját magadból és kulturáltsági, IQ szintedből indulj ki...::))
  Inkább szólj a tartóidnak, gazdáidnak, hogy adjanak több pénzt a városi normális lerakó kiépítéséhez, működtetéséhez (ne pedig a Simicskának adják oda) és a várost és környékét elárasztó szemét összeszedéséhez, mert amit művelnek az minden, de nem rezsicsökkentés...”
 • 33. pancser 2013. november 21. 17:25
  „Az MSZP fanoknak nem kell a gyűjtőhelyre vinniük a hulladékot, nekik arra nem telik, dobálják csak az erdőbe a közterületre, mint jó baloldaliakhoz illik, elvégre az közelebb van mint a hulladékgyűjtő telep.”
 • 32. abszurdisztán 2013. november 21. 11:11
  „Legalább egy-egy gyűjtőhely kellene a városrészekre, pl. Lajta lakópark, Halászi úti lakótelep, Duna lakópark, stb.... Onnan szamárfogattal vigyék be a rossz fotelt ? Még az autóba sem fér be. Majd megkérem Árvay urat, a terepjárójával vigye be a rossz kanapémat a városközponti gyűjtőhelyre. A rezsicsökkentés azt hozta, hogy megszűnt vagy elérhetetlenné vált a lomtalanítás sok ember részére. Köszi , helyi Fidesz !!”
 • 31. kotorék 2013. november 21. 10:37
  „Nagyon sok városlakó közösség nem a saját szemetét ( zöld és avarhulladékát) kell , hogy pénzért szállítsa el a gyűjtőbe!
  Kiét ? A városét, és ezért még a város pénzt is kér érte , vegyél barna zsákot , vagy kb. 60 zsákért tehertaxit bérelj!
  Ennyit többek között a rezsicsökkentésről.
  Abrafax , Pancser , mikor tolod el kerékpárral , vagy talicskával?”
 • 30. Abrafax 2013. november 20. 21:11
  „Senkinek nincs jog a szemetét közterületre, mások orra alá pakolni. Aki ennyi szemetet termel és nem hajlandó elvinni a telepig, tárolja a saját területén, szagolja maga, mérgezze a saját kertjét, ne mások környezetét.”
 • 29. justitia18 2013. november 17. 19:35
  „Tessék mondani:
  akkor most netán hazudnak a hulladék szedők ?
  vagy ennyire elégtelen, rossz a hulladékgyűjtés helyzete Mosonmagyaróváron ?
  ki(k) a felelős ?
  netán a zemberek, akik szeretnék a szemetüket jogosan elszállíttatni több ezer Ft-ért ?
  vagy rossz az egész rendszer ?
  a Közgép Zrt. felvette már a 1,5 milliárd Ft-ot ?”
 • 28. pancser 2013. november 17. 08:53
  „A gumiabroncs tömegért tekintve talán a legnagyobb tétel az erdőkben.
  Felhívom az illetékesek figyelmét, hogy az új temetővel szemben az út jobb oldalán ahol az erdő kezdődik, az úttól kb. 200 m-re kell bemenni a csapáson, a méhessel szemben szintén van egy platónyi gumi.”
 • 27. pancser 2013. november 17. 08:41
  „26. justitia18 2013.11.16. 21:43
  Nem hagynád el végre ezt az alja stílust, vagy csak a fogaidat csikorgatod?”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kísérlet ózonnal

Az ózon intenzív fertőtlenítő hatásán alapuló új eljárások kifejlesztésében vesz részt az egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara. Tovább olvasom