Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Még tizenöt évig a Rekultívé a hulladék

Átlagosan nyolc százalékkal növekedhet a szemétszállítás díja 2013 elejétől, ez területenként eltérő lehet a térségben.


2013. január elsejétől 15 évig továbbra is a Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. szállítja el a szemetet a Mosonmagyaróvár és Csorna környéki hetvenegy településről. Erről kötött megállapodást nemrég a településeket képviselő Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás és a szolgáltató cég.

– A pályázatra csak egy érvényes ajánlat érkezett be, mégpedig a Rekultívé – tudtuk meg Árvay Istvántól, a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnökétől. Amint arról korábban többször is írtunk, a társulás mintegy 3,7 milliárd forintból oldja meg a térség hulladékgazdálkodását, melyhez jelentős uniós és állami támogatást nyertek.
Ennek keretében 10 hulladékudvart, 166 egységes gyűjtőszigetet alakítanak ki. Jánossomorján a szeméttelep mellett egy-másfél milliárd forintból válogatóművet létesítenek a szükséges felszereléssel, eszközökkel. Jármű- s további eszközbeszerzés is szerepel a tervben – ezekre több csomagban is kiírnak a közeljövőben közbeszerzési pályázatot.

A társulási elnök megerősítette: Mosonmagyaróváron és Csorna környékén átlagosan 8 százalékkal emelkedhet a szemétszállítás díja 2013 elejétől, ez területenként eltérő változást eredményezhet.
Időközben javában zajlanak a rekultivációs munkálatok is. A társulás 100 százalékos támogatottságú, többmilliárdos projektje keretében 24 hulladéklerakót számolnak fel vagy fednek le a nagytérségben.

– Eredetileg a projekt négy hulladéklerakó teljes felszámolását tartalmazta. Az elmúlt öt-hat év során azonban jelentősen megváltoztak a talajviszonyok, környezetvédelmi szempontból megnyugtatóbb lenne, ha minél több lerakót véglegesen felszámolhatnánk.

A változtatásra kérelmet nyújtottunk be – magyarázza az elnök. Négy lerakó (Acsalag, Páli B, Bágyogszovát, Vág B) már elkészült, ezeknél a hulladékot felszedték, átrostálták, s a jánossomorjai lerakóba szállítják a más módon nem hasznosítható anyagokat.

Az érintett önkormányzatoknak vállalniuk kell a szerződés értelmében ezen területek védelmét, akár az ide vezető utak megszüntetésével.

A mosonmagyaróvári hulladéklerakó jelenti majd a legnagyobb falatot, melynek lefedésére több százmilliót költenek. Itt a munkaterületet átadták, a nyugati oldalon az önkormányzat biztosít egy egyhektáros területet, melyen a hulladékot át tudják rostálni.

A szelekció után geotextíliával lefedik, füvesítik és növényzettel megkötik. Csornán is rekultiválják mindkét lerakót. A projekttel 2012 decemberéig kell a kivitelezőknek elkészülniük.

A többmilliárdos projekt keretében legalább 24 hulladéklerakót számolnak fel vagy fednek le a nagytérségben.

Már javában dolgoznak a munkagépek a mosonmagyaróvári hulladéklerakónál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dodó és társai öt hektáron Dunaremetén

Szarvasokat, vaddisznókat, muflonokat és számos egyéb vad-, illetve háziállatot csodálhatnak meg mindazok, akik ellátogatnak a dunaremetei Dodó vadfarmra. Tovább olvasom