Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Még tart az egyezkedés a körjegyzőségekről

Szigetköz - Hétfőn aláírták a hivatalos okmányt, januártól megalakul a Darnózseli–Dunaremete–Kisbodak körjegyzőség. Halászihoz Püski és Máriakálnok társulhat, legkorábban áprilistól.
„Darnózselin a hétfői testületi ülésen írtuk alá a körjegyzőséget megalakító okmányt, s döntöttünk a körjegyző személyéről is: három jelentkező volt a posztra" – mondta Fazekas Zoltán darnózseli polgármester.

„A pályázatelbírálás mindhárom település esetében érvényes és eredményes volt: januártól dr. Tóth Zoltán lesz Darnózseli, Kisbodak és Dunaremete körjegyzője. Elöljáróban annyit: a korábbi struktúra alapján megmaradnak a kihelyezett ügyfélfogadások, a gyors és korrekt ügyintézést a számítástechnikára is építenénk" – mondta Fazekas.

A jövő évtől – az egyeztetések eredményétől függően – Halászihoz csatlakozhat Püski és Máriakálnok is közös körjegyzőségben. A tárgyalások már tartanak, csak a közigazgatásilag jóval hatékonyabban megoldható feladatokat „vinnék át" a csatlakozó községek.

– Végső döntés még nem született, a napokban ülünk le újból tárgyalni a halászi és a püski polgármesterrel – mondta Széles Sándor máriakálnok polgármestere. – Egyezménytervezetet szeretnénk lefektetni, mely a testületek elé kerülhet. A célunk az, hogy az alapvető közszolgáltatásokat megtartsuk: a helyi adókat, igazgatási ügyeket, gazdálkodási feladatok ellátását Püskivel együtt településünkön tartanánk.

Ami közigazgatásilag sokkal hatékonyabban megoldható, az kerülhetne át Halászira.

A kérdés az, hogy az átszervezés miként finanszírozható, s az önkormányzati normatívával mi egyeztethető össze. Halászi szerint jövő áprilistól lehetne legkorábban a körjegyzőséget megvalósítani.

Természetesen fenntartjuk a kapcsolatot Kimlével is, akik korábban korrekt ajánlatot adtak. Csakhogy az időhiány miatt nem született megegyezés: velük idén július elsejéig kellett volna megállapodást kötni (ha 2008-ban szerették volna megalakítani a körjegyzőséget)" – mondta. Kimle ugyanis már most körjegyzőség Károlyházával, s a jogszabályok szerint a bővülésről fél évvel korábban kell megállapodni.

„Ezt a határidőt a képviselő-testületünk korainak tartotta. Ha Halászival mégsem sikerül egyezséget kötnünk, akkor még jövő júliusig Kimlével megegyezhetünk, s a velük való körjegyzőség 2009 januárjában jöhetne létre" – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a teajárat a rászorulóknak - ha lesz rá pénz

Mosonmagyaróvár - Ötödik éve annak, hogy a mosonmagyaróvári Egyesített Szociális Intézmény… Tovább olvasom