Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Még mindig sok helyen nincs csatorna

Emelkedett a szennyvízszippantás tarifája januártól Mosonmagyaróváron. Noha az önkormányzat évek óta támogatja a rákötést, még mindig száz fölötti a csatornázatlan ingatlanok száma.

Három éve hatályos az a rendelet, ami több kötelezettséget is előír a Mosonmagyaróváron csatornahálózatra nem kötött ingatlanok tulajdonosai számára. Többek között rendszeresen kötelesek szippantatni az emésztőt, illetve el kell számolniuk a folyékony hulladék kezelésével az adatlapot beküldve. Mindemellett talajterhelési díjat is kell fizetniük, jelenleg 1800 forintot köbméterenként a felhasznált víz után, a szippantott mennyiséget ebből levonva. Az így befolyt összeget az önkormányzat külön alapként kezeli, amit kizárólag a talaj-, illetve felszín alatti vizek védelmére használ fel a város. Így például az érintett lakó kérelmére a csatornára kötést is támogatják.

Ennek hatására az elmúlt években megnőtt a csatornára kötés, de még mindig mintegy száztíz olyan ingatlan maradt, ahol van szennyvízkibocsátás, de nincs csatorna, pedig a hálózat rendelkezésre áll. Emellett száz körüli a csatornára nem kötött, de nulla vízfogyasztású ingatlanok száma. A rákötés szempontjából műszakilag problémás portákon nemigen van előrelépés az elmúlt években. Mindössze négy ingatlan oldotta meg csatornára kötését, ám hatvanhat továbbra is csatornázatlan.

A nem műszaki problémás, csatornázatlan telkek többségénél meglehetősen kevés a szippantás, így az előírások szerinti 100 ezer forintos környezetvédelmi pénzbírsággal lennének sújthatók tulajdonosaik. A városháza adatai szerint két ingatlan vízfogyasztása, ezzel együtt talajterhelése és a szennyezés veszélye ki-
emelkedő. Az egyik a Futura-MTE 1904 sporttelepe a Wittmann parkban – beleértve az ott lévő büfét is –, a másik pedig a mosonszolnoki út menti külterületi bár. A szakemberek szerint ezek rendezése sürgető.

A képviselő-testület döntése nyomán az év elejétől emelkedett a települési folyékonyhulladék-kezelési díj – azaz szippantási tarifa. Eddig nettó 4500 forintot kellett fizetni a szippantásért minden köbméter szennyvíz után. Az emeléssel nettó 4885 forintra nőtt a tarifa. Ebből 3350 a szippantás és szállítás költsége, míg 1535 a lerakás és tisztítás díja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állam helyett maguknak szeretnék az iskolát

Darnózselin az iskola állami működtetésének szükségességét az önkormányzat vitatja. A községnek öt testvértelepülése van. Idei céljuk egy testvértalálkozó szervezése. Tovább olvasom