Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Még mindig a kilenc éve felvett hitelt nyögik

Ásványárón 2011 sok megszorítással és költségcsökkentésekkel telik – állítja Tatainé Popp Rita, aki október óta vezeti a szigetközi települést.

A polgármester azt sem titkolta, hogy fejlesztésekre sem futja saját forrásból, csak pályázatokban reménykedhetnek.

Milyen évet zárt Ásványráró 2010-ben? – érdeklődtünk elsőként a tavalyi évről Tatainé Popp Rita polgármesternél, aki az őszi önkormányzati választások óta vezeti a falut.

– Tavaly egy pályázat révén elkészülhetett egy játszótér a faluban. Az iskola akadálymentesítése sajnos még mindig nincs befejezve. Ennek az oka a pénztelenség, várjuk, hogy hitelt kapjunk és így a támogatói szerződésnek megfelelően be tudjuk fejezni a beruházást. Az óvodában a nyílászárókat cserélték ki, hőszigetelést kapott az épület szép, új, hangulatos homlokzattal – foglalta össze 2010 fejlesztéseit a község első embere, akit a kampányában ígért rövid távú céljairól is faggattunk.

Az iskola akadálymentesítését sajnos még nem tudtuk befejezni. Ennek az oka a pénztelenség - Tatainé Popp Rita.
Az iskola akadálymentesítését sajnos még nem tudtuk befejezni. Ennek az oka a pénztelenség - Tatainé Popp Rita.


– A hirtelen jött tél miatt az utak gréderezése elmaradt. Sajnos a pénzügyi helyzet és az egyéb papírok felkutatása felemészti az időmet. Még mindig jönnek elő régi ügyek, amelyek megdöbbentik az embert – állítja Tatainé.

Ugyan még a 2011-es költségvetési számok nem ismertek a községben, de a polgármester szerint azt már előre lehet látni, hogy az idei év sok megszorítással és költségcsökkentéssel jár majd. A hátralékok rendezése ugyanis nehéz terhet ró az önkormányzatra.

2002-ben három részletben 37 millió forintot vett fel a település egy kft.-től. A több mint nyolc éve kapott összeg mára tízszázalékos éves kamatozással 80 millió forintra duzzadt. A falu vezetője most ezzel kapcsolatosan megjegyezte: megoldás egyelőre nem született, a tárgyalások még folynak.

A község anyagi helyzetét ismerve tehát nem csoda az sem, hogy az ásványráróiak idén fejlesztésekről nem álmodhatnak. A településveze-
tő esetleg a pályázatokban bízhat.

Olvasóink írták

 • 11. Pofátlan 2011. január 23. 13:47
  „janika!
  Van egy mondás: ha nem szólaltál volna meg, okos maradtál volna.
  Nem szép hogy lenézed ezt a települést.”
 • 10. janika 2011. január 23. 09:12
  „Ásványráró. Ha nem egy falu volna,hanem egy "Ásványráró-bank" akkor már rág konszolidálták volna természetesen közpénzből, min, azt szokták a becsődölt bankok esetén.”
 • 9. halas001 2011. január 20. 17:16
  „A szűk lehetőségeken belül azért gondolkodás nélkül élni kellene a Közmunka Programmal, hogy a segélyen és támogatásokon élők ne csak Ausztriában, vagy itthon alkalmi munkával egészítsék ki jövedelmüket, hanem mellette a kifizetett segélyekért cserébe tegyenek valamit a faluért is. Ez azért meggondolandó ha valaki ezt tudná okosan irányítani és még államilag támogatják is.
  Ha körbenézünk a faluban lenne mit tenni, hogy épüljünk,-szépüljünk, mert az Önkormányzat két embere erre nagyon kevés volt az elmúlt időszakokban.”
 • 8. Pofátlan 2011. január 19. 19:12
  „Állítólag a termálfürdő beruházás miatt megvett, majd kevesebb összegért eladott nagyvölgyháti földek megvételénél kezdődött a falu eladósodása.Az ok az hogy a 2002-es választások után az MSZP nem adta oda a falunak a FIDESZ által korábban igért pénzt a Széchenyi Terv keretében.Ez miatt nem valósult meg a projekt, és a falu kénytelen volt áron alul eladni a földet.Ha így volt, akkor most a Fidesznek van lehetősége kárpótolni a falut.Az hogy az ovoda és iskola fenntartása elviszi a falu költségvetésének több mint a felét, és az adósság nagyon szűk lehetőségeket ad a falu mostani vezetésének.”
 • 7. halas001 2011. január 19. 11:55
  „Szerintünk most valóban nem a fejlesztés lenne a legfontosabb, hanem a faluban körben sétálva a fenntartás,- a falukép szépítése, a feketén dolgozó iparosok legalizáltatása, /be nem jelentett, vagy áfamentesek ellenőriztetése,- de nem külső számvizsgálóval - hanem helyi ismeretekkel rendelkező képviselőkkel !/, a közalkalmazottak számának csökkentése, a régi-új fejbólintó képviselőkkel való konzultáció a felmerült adósságok valódi okairól, a faluban levő telephelyeken működő vállalkozások által okozott károk és bevételkiesések megtérítettése.
  A volt régi új képviselők a felvett hitelre kamatos kamattal növelt hitelhez adták hozzájárulásukat?
  Megdöbbentő lenne! ezt soha sem tudjuk visszafizetni, és így már érthető a falu közvagyonának el jelzálogosodása.
  Amúgy megdöbbentő, hogy a nyilvános köztestületi ülés a 2011.évi költségvetésről érdektelenségbe fulladt, még a közintézmények részéről is.”
 • 6. Sárgacsekk 2011. január 18. 14:30
  „Ja!! A Kolompár Orbán apjának...”
 • 5. Pofátlan 2011. január 18. 13:35
  „Szeretném tudni hogy mi igaz abból a szóbeszédből hogy Orbán apjának is tartozik a falu.”
 • 4. Sárgacsekk 2011. január 17. 19:05
  „Emlékezetem szerint, aszfaltozást ígért a falu új vezetője. Ehhez képest még gréderezés sem nagyon történt! Gyenge kifogásnak tűnik az a néhány fagyos nap. Az előző polgármester ideje alatt legalább "gréderezgettek" néha.”
 • 3. ZIZEG_Ő 2011. január 17. 15:13
  „Fantasztikus teljesítmény: 3 hónap alatt 3 nyertes pályázat, no meg a papírok felkutatása! Ezek után nem is kár, hogy elmaradt a gréderezés.
  Kegyetlen sors, micsoda hitelező! Állandó sanyargatással nyögeti szegény polgármester asszonyt, ahelyett, hogy hagyná kibontakozni?
  Valamit ugyan nem értek: miért kell nyögni, a kötelező olvasmányokból előre lehetett mindent tudni.”
 • 2. senkialadár 2011. január 17. 14:26
  „tán nem volt nagy sikere a dzsovi dzsovi dzsászper című nótának és nem jött elég péz”
 • 1. Pofátlan 2011. január 17. 10:58
  „Talán nem mindent az újságból kellene megtudnia a lakosságnak, vagy a faluban terjedő szóbeszédből !
  Korrektül kellene tájékoztatni a a lakosságot, pu. hírlevelekkel, ha már falutévé, községi újság, illetve községi weblap sincs.
  Na persze tudom hogy nagy úr a pénztelenség.
  Azért a falumúzeum ötletét fellehetne karolni, egy üres szoba csak lenne számára valahol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati felhívás Mosonmagyaróváron

A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület csatlakozva a Város- és Faluvédők Szövetsége (VFSZ)… Tovább olvasom