Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Még ˝lakott˝ a Futura

Mosonmagyaróvár - Több ezer régészeti leletből és néprajzi tárgyból álló gyűjteményt tárol a Hansági Múzeum a Futurában. A múzeum fenntartója ígéri, a raktárat időben elköltöztetik, az nem késlelteti majd a milliárdos beruházás kezdetét.

Minden készen áll arra, hogy rövid időn belül megkössék a támogatási szerződést és megkezdődhessen a Futura épületébe tervezett természettudományi interaktív bemutatóközpont kivitelezése. Várhatóan hamarosan aláírják az 1,28 milliárdos támogatási szerződést és akár már tavasszal startolhat a beruházás. A tervek szerint 2011 végére befejeződik a kivitelezés, majd a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárását, s az eszközök beszerzését és beüzemelését követően 2012. március végére nyit a létesítmény.

A beruházás elindításának tehát úgy tűnik, nincs már akadálya. Ám az egykori magtár egyik szintje jelenleg még ˝lakott˝.

Az épületben jelenleg 600 négyzetmétert a Hansági Múzeum bérel raktárként, a Movinnov Kft.-vel kötött szerződés eredetileg 2020-ig szól.

A muzeális anyag átköltöztetése és elhelyezése nagy feladat lesz. A raktárban lévő 785 zsák és 579 kis dobozban tárolt régészeti lelet, valamint 1049 néprajzi tárgy szakszerű átköltöztetése legalább egy hónapot vesz igénybe – tudtuk meg Szentkuti Károlytól. A Hansági Múzeum igazgatója elmondta: a tárgyak épségének biztosítása érdekében a leendő új raktár kiválasztásánál alapvető feltétel, hogy a helyiség száraz és pormentes legyen, minimális hőmérséklet-ingadozással, megfelelő páratartalommal. Emellett fontos szempont a tűzvédelem és a biztonságos őrzés is. Hozzátette: a Hansági Múzeum Szent István király úti épületének pincéjében jelenleg csupán 30 négyzetméteres tér áll rendelkezésre a raktározáshoz. A Cselley-házban viszont egyáltalán nincs alkalmas hely ilyen célra. Nagymértékű átalakítással a pincében és a padlástérben lehetne összességében alig 200 négyzetméternyi raktárat kialakítani. Mindez azonban a Futurában lévő tárgyak csupán 40 százalékának elhelyezésére lenne elegendő, ezért elengedhetetlen külső raktár igénybevétele.

Futura: A hamarosan kezdődő átalakítás előtt még meg kell oldani a gyűjtemény átköltöztetését. Felvételünkön Géber József, a múzeum munkatársa. Fotó: Méhes Ákos
Futura: A hamarosan kezdődő átalakítás előtt még meg kell oldani a gyűjtemény átköltöztetését. Felvételünkön Géber József, a múzeum munkatársa. Fotó: Méhes Ákos

A megyei múzeumok igazgatósága, illetve a fenntartó megyei önkormányzat már keresi a lehetőségeket a gyűjtemény új helyre költöztetéséhez.

Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke érdeklődésünkre elmondta: a múzeumi raktár nem fogja hátráltatni a Futurában tervezett beruházás elindítását. Az illetékesek többször egyeztettek már az ügyben, a mosonmagyaróvári önkormányzattal közösen keresnek megfelelő megoldást.

Olvasóink írták

 • 14. pancser 2010. március 23. 15:04
  „A városvezetés élén nem Nagy István áll. A Futura ellen egyetlen képviselő nem szólalt fel. Talán abban az álomvilágban amelyben ők élnek pártállástól függetlenül nem illő a "kultúra ellen" beszélni. Ezért mondtam gyakorlatiasabb vezetés kéne, ne a régi arcok. A várost nem a "kultúra" élteti, ez ügyben sok pénzt szórnak a semmibe.”
 • 13. embertelen 2010. március 23. 10:44
  „Ez a városvezetés, élén Nagy Pistával nem ér semmit, már így is megsokszorozták a város hiányát, most még a Futurával is tovább akarják a hiányt növelni. Bele fognak bukni. Adja az Isten!”
 • 12. permanganat 2010. március 22. 12:54
  „Például én fogom. Márcsak a munkám miatt is.”
 • 11. 01010 2010. március 21. 21:04
  „Nem szoktam pancserral egyetérteni de szerintem is igaza van .. ki fogja évről évre látogatni ???”
 • 10. pancser 2010. március 21. 19:56
  „Szeretném látni az üzemeltetésről készült tanulmányokat, főként a költség bevétel oldal érdekelne, hol lehet megnézni?
  9-hez! A pályázatok tekintetében teljes az anarchia, gyakorlatilag, össze-vissza szórják a pénzt. nincsenek fontossági sorrendek, valódi prioritások. Városunk esetében az úgy jelentkezik, hogy a számtalan égető gond helyett erre adnak pályázati pénzt. Sok minden fáj sokaknak, de ezt nem veszik figyelembe. A legcsekélyebb áttekintés nem volt az egymilliárd 200 millió forint esetében, csak kimondták a szentenciát erre az ökör ötletre. Miért nem döntheti el a város, ha már idedobják a potya pénzt, hogy mire költhessék. Így a pénz majd nem hasznot hoz, hanem a város gondjait növeli, a pénzét viszi! Qrva jó nem?”
 • 9. Janos111 2010. március 21. 18:13
  „Miert nem berlakasokat epitenek inkabb? Megint kiszorjak a penzt.A szukseglakasok meg osszedolnek, szo szerint.l”
 • 8. pancser 2010. március 21. 08:38
  „Tessék megnevezni a beruházás felelőseit, kik az esetleges balhét elviszik. De azt hiszem könnyebb reprezentálni, stb. A város büdzséjét súlyosan megterheli ez az őrült ötlet. Felelős meg nem lesz. Majd hivatkoznak az elődökre, meg mindenre. A város megúnt, élettől elszakadt értelmisége mindennél rosszabb sorsot szán a városnak. Akkor már inkább a sikeres vállalkozók, ott még nem halt ki a józan ész. 3, 5, 7 talán tudjátok a felelősöket, akik garantálnák anyagi felelősség mellett, hogy az anyagilag rossz helyzetben lévő városnak a Magtár nem okoz újabb nyomasztó 100 milliós terheket? Inkább kőbalta kedves "juhi" mint a 10 köröm! Máséval verni a csalánt, okoskodni felelőtlenül, ebben a megúnt arcok nagyok, meg abban is, hogy a józan észt maradinak titulálják. A tükörbe kéne nézni és utána eloldalogni!”
 • 7. permanganat 2010. március 20. 22:45
  „6-hoz!

  Rendben, kérlek akkor, indulj polgármesterként, és vezesd a várost, úgylátom nagyon sokmindent kifogásolsz, holott örülni kellene hogy egyáltalán van. Ha ennyire jól tudod, mi miért van a városban és hogyan lesz jobb akkor tegyél is érte, itt irogatni mindenki tud.”
 • 6. pancser 2010. március 20. 22:19
  „5-höz! Ha a város csődbe jut akkor tényleg kőbaltával, meg barlangban, mert semmire sem lesz pénz. Ha megnézem a város "kulturális" rewndezvényeit, mindig ugyanazok az arcok. Nagyon unom már, jöjjenek a fiatalabb pragmatikusabb lelkületüek. Azok nem a Csodák Izéjével kezdik. Mert ez Izé lesz. Kongani fog az ürességtől, legfeljebb az iskolások látogatják ingyen. Ha üzlet lenne a vállakozók lecsaptak volna rá. Szörnyű, hogy megint megismétlődik a dunakiliti erőmű ügye. Szeretném ha megneveznék a felelősöket! Kedves "juhi" te vállalod? Ne is mond tudom hogy nem, mert mondod, hogy nem vagy illetékes. Akkor ki? Kérem a felelősök nevét, akiken el lehet verni a port. Ilyen meg ne lesz, az is biztos. Felelőtlen sutyerákok a városvezetők, meg aki megpártolja őket az is.”
 • 5. juhi 2010. március 20. 15:25
  „Ha megfogadták volna réges-régen a mindenkori pancserok tanácsait, még mindig barlangban laknánk, s kőbaltával üldöznénk az állatokat.”
 • 4. pancser 2010. március 20. 14:44
  „3-hoz! És persze fizeted a kiagyalókkal együtt a fenntartási költségeket!”
 • 3. permanganat 2010. március 20. 10:35
  „Igazából nagyon örülök a Futurának.”
 • 2. pancser 2010. március 19. 15:49
  „Értse már meg a városi vezetés a Csodák Palotája akkor is agyament ötlet, ha egy milliárdot is adnak rá. Példa arra, hogy válság idején így szállnak a semmibe az pályázati pénzek. Csak a hülye hiszi azt, hogy a Csodák Magtárja nem kerül évi több száz millójába a városnak. Miből kérdem én. Követelem a beruházás elvetését! Ha már annyi rohadt sok pénze van az állmnak, Uniónak egyremegy, inkább csinálják meg az utakat. Ilyen istentelen anarchia még nem volt ebben az országban. Köszönjük MSZP! Sz.M meg menjen a pártja után! A testületről is meg van a véleményem pártoktól függetlenül, minek vannak ott, bólogátó Jánosok és Lujzák!”
 • 1. Gyuri99 2010. március 19. 10:52
  „Tudomásom szerint nem csak egy szint "lakott" az épületben, az alsó szinten még van egy raktár és egy üzlet is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovisok ünnepe Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári Őzikés Óvoda apraja-nagyja ünneplőbe öltözve, kokárdával, dallal, verssel… Tovább olvasom