Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Meg kell menteni a királylány és a királyfi pápai nászajándékát

Gyűjtést indított a magyaróvári katolikus egyházközség Szent Krisztina és Szent Ágoston ókeresztény mártírok teljes alakos ereklyéinek megmentésére. A rendkívül értékes szakrális emlékek teljes restaurálása tízmillió forintba kerül.

Amint arról lapunkban korábban már több ízben beszámoltunk, a magyaróvári plébániatemplomban elhelyezett Szent Krisztina és Szent Ágoston mártírok koporsós ereklyéinek tudományos kutatását kezdték meg a szakemberek, hogy minél többet megtudjanak a vértanúkról, illetve megindulhasson az ereklyék restaurálása. Az üvegkoporsóban elhelyezett felöltöztetett testeket évekig a Habsburg-kriptában tartották, ám az altemplom meglehetősen rossz klímája igencsak megviselte a testeket. A Hansági Múzeum segítségével az egyházközség püspöki jóváhagyással úgy döntött, szakemberekkel felkutatják a koporsókban fekvő szentek származását és restauráltatják az ereklyéket, hogy ezáltal megmenthessék, majd újra bemutathassák azokat.

VI. Pius pápa jegyajándékként adományozta „Szent Christina" és „Szent Augustus" ereklyéit Habsburg Mária Krisztina főhercegnőnek és Albert Kázmér szász-tescheni hercegnek. Az adományról a pápai udvarban 1776. március 30-i dátummal kísérő iratok is készültek. Az iratokból kiderül, hogy a római Szent Lőrinc-temetőből kiemelt katakombaszentek testét, vérének edényével, bársonnyal fedett, selyemből és arannyal fűzött, rojtokkal díszített faszekrényben helyezték el. Az ereklyéket előbb a kapucinus kolostortemplomban helyezték el, majd onnan a magyaróvári plébániatemplomba kerültek át.

A Habsburg-kripta restaurálásakor, 1990-ben az altemplomba vitték le a koporsókat. Ám az ottani rossz klimatikus viszonyok miatt a testek gombásodni kezdtek. Megóvásuk érdekében a koporsókat felvitték a szárazabb templomi karzatra. Az igen jelentős szakrális emléket antropológus szakemberek vizsgálták meg. Anatómiai és radiológiai vizsgálatok folytak, a testeket kiemelték az eredeti koporsókból. Most papírkoporsókba helyezve a plébánián várják restaurálásukat.

A teljes restaurálás hosszú és összetett folyamat, ám csak akkor van értelme, ha a koporsókat, csontokat és textíliákat egyszerre konzerválják. Ennek költségei azonban meglehetősen magasak. A két koporsó állapota kritikus, faanyagukat a rovarok, a penészgomba és a nedvesség tönkretette. A konzerválás során szükséges a fertőtlenítés, a felvált rétegek megkötése, a hiányok kiegészítése. A csontereklyéken szintén láthatók a gomba- és rovarfertőzés nyomai. A ruházatot ismét rá kell építeni a csontvázakra, miután azokat is helyrehozták. A koporsók, textíliák és csontereklyék teljes helyreállítása az előzetes számítások szerint meghaladja a 10 millió forintot.

Gyűjtés és pályázat. A restaurálás költségeit a magyaróvári Szent Gotthárd Római Katolikus Egyházközség egyedül nem tudja vállalni, ezért gyűjtést indítottak az ereklyék megmentésére. A nemes cél érdekében várják a hívek, az önkormányzat, vállalkozók, a Habsburg család és minden segíteni kész lokálpatrióta támogatását. Az adományokat a Magyaróvári I. Római Katolikus Plébánia relikviarestaurálási alszámlájára – OTP 11737076-20060484 – várják.

Az egyházközség pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi épített örökség védelmére kiírt alapjához is. Reményeik szerint hárommillió forintot nyerhetnek el a restaurálásra.
Az ereklyéket tavaly kiemelték a koporsóból, hogy elvégezzék a szükséges vizsgálatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 külföldit tartóztattak fel Sopronnál és Hegyeshalomnál

A Budapest-Bécs között közlekedő nemzetközi gyorsvonat utasai közül két algériai állampolgár humanitárius tartózkodási engedélyt mutatott fel személyazonosságának igazolására. Tovább olvasom