Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Meg kell előzni az utazó bűnözést

Részben a határátkelők és az autópálya közelsége miatt egyre nagyobb problémát okoz Mosonmagyaróváron az utazó bűnözés.
Az ilyen esetek gyors és hatékony felderítését és egyben visszaszorítását is szolgálná a városi rendőrkaptány már évekkel ezelőtt kidolgozott terve egy rendszámfelismerő kamerarendszer telepítésére. A rendszert önerőből a rendőrség nem tudja megvalósítani, az önkormányzat költségvetéséből pedig évről évre kimaradt az ehhez szükséges keret. Az önkormányzat képviselő-testülete azonban legutóbbi ülésén kétmillió forintot szavazott meg a rendszámfelismerő rendszer telepítésére. Ez az összeg ugyan csak töredéke a teljes rendszerhez szükséges pénznek, ám a két főbb bevezető úthoz a telepítésre elég.

– A határok szabadabb átjárásával még nyitottabbá válik Mosonmagyaróvár az utazó bűnözés számára. Ennek korlátozására időben fel kell felkészülni, hiszen már jelenleg is problémát okoz ez a városban – mondja Horváth Csaba kapitányságvezető. – Az ilyen jellegű bűncselekmények felderítése rendkívül időigényes és jelentős költségekkel is jár. A rendszámfelismerő rendszer kiépítésével, a technika előtérbe helyezésével jóval költségkímélőbbé és egyben hatékonyabbá is válik a bűnüldözés.

– A kamerarendszerrel a város bevezetőútjain – az adatvédelmi törvény előírásainak szigorú betartása mellett – tudjuk az elhaladó járműveket ellenőrizni. Így például, ha történik egy bűncselekmény a városban, könnyen be tudjuk határolni az adott időszakot, aminek az adatait ellenőriznünk kell. A rendszer azt is jelzi, ha az adatbázisban megadott rendszámú gépjármű – vagyis egy lehetséges bűnöző – elhalad a kamerák előtt. Ennek a rendszernek a megléte például nagymértékben elősegítette volna a városban a közelmúltban történt kaszinórablás elkövetőinek gyors felkutatását. A beérkező adatokból az éjszakai forgalomban könnyen kiszűrhettük volna az elkövetők járművét.

– A rendelkezésre álló összegtől függően első ütemben két bevezetőútra telepítjük a rendszert. A kamerából és számítógépből álló egység bármikor áthelyezhető. A rendszer nem képet, hanem a már feldolgozott adatokat továbbítja a kapitányságra, amikből aztán a számunkra szükséges információkat egyszerűen és rövid idő alatt el tudjuk érni. A tervek szerint néhány hónapon belül megvalósul a rendszer, amit aztán a rendelkezésre álló forrásoktól függően folyamatosan tudunk bővíteni. Ennek a technológiának a kiépítésével úttörő lesz Mosonmagyaróvár az országban egyre nagyobb problémát jelentő utazó bűnözés elleni harcban. Végre sikerül elérnünk, hogy megelőzzük egy lépéssel a bűnözőket – vélekedett az alezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Timaffy-vándorserleg másodszor is a mosonmagyaróvári piaristáknak

Az országos népdaléneklési verseny megyei döntőjén idén (is) a mosonmagyaróvári piarista iskola… Tovább olvasom