Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Meg kell egyezni Bősről

Szlovákia - Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, a Dzurinda-kormány volt miniszterelnök-helyettese úgy látja: a volt szlovák dunai kormánybiztosnak nem volt érdeke a gyors megoldás Bős–Nagymaros kérdésében.

A szlovákiai magyar párt vezetője szerint  előbb-utóbb meg kell egyezni az ügyről. A politikus a Kisalföldnek Doborgazon  adott interjújában elmondta: a határ menti közös pályázatokra kapcsolattartót nevez ki, támogatja Szigetköz és Csallóköz közlekedési összekapcsolását. Malina Hedvig ügyében a szlovák belügyminisztert és a miniszterelnököt átpolitizálással vádolja.

A napokban Magyarországon járt, ahol megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterrel. Miről tárgyaltak?


– Magyarország előttünk jár, hisz a nemzeti fejlesztési stratégiakeretet már aláírták Brüsszellel, Szlovákia pedig csak szeptember után teszi meg ezt a lépést. Ennek a programnak egyik része a határon átívelő együttműködést célozza meg.

166 millió euró jut erre a magyar költségvetési részből előirányozva: társfinanszírozással együtt akár 250 millió euró is lehet. Ezt környezetvédelmi, kulturális, turisztikai programokra, kis- és középvállalkozások támogatására lehet elnyerni.

Pozsonyi látogatásakor megegyeztünk Gyurcsány Ferenccel: szeretnénk hatékonyabbá tenni ezen programcsomag megvalósítását. Feltétel ugyanis, hogy a magyar pályázónak legyen szlovák partnere: ez arra kényszeríti mentálisan is a határ mellett élőket, hogy közös tevékenységekben gondolkodjanak. Bajnai Gordonnal megegyeztünk: mind az öt határ menti megyében kinevezek egy kapcsolattartót, aki elősegíti a programcsomag megvalósítását, s információkkal támogatja a pályázókat.

Akadnak olyan nagyobb projektelképzelések, melyek Szigetköz és Csallóköz között valósulhatnának meg?

– Az egész határszakaszról beszéltünk, így természetesen szeretném, ha ide is érkezne ebből a pénzből. A doborgazi polgármesterrel beszéltünk arról, hogy náluk közös turisztikai programok jöhetnek szóba. Ez sokat segítene a Dunától elzárt kis-csallóközi településeknek.

Ön támogatja a két tájegység híddal vagy komppal történő összekapcsolását?

– Szerintem van esély arra, hogy uniós támogatással mindez megvalósuljon. Dunacsúny megépítésekor ezekkel a településekkel keményen bánt a sors, őket nem kérdezték meg akkor e kérdésben. Emiatt a társadalomnak és a kormányoknak a felelősségük, hogy erre jobban odafigyeljenek.

Néhány hónap múlva mindkét ország csatlakozik a schengeni övezethez. A határ mentén élők mit érezhetnek majd ebből?

– Sokan mondták, hogy ha át szeretnének menni magyarországi barátaikhoz egy jó halászlére, beszélgetésre, akkor hatalmasat kell kerülniük. Néhány hónap múlva beülnek egy csónakba és ott és akkor mennek át, amikor szeretnének. A schengeni rendszer remek „találmány", élni kell vele. Biztos vagyok benne, hogy a gazdaságra is pozitív hatással lesz, s az emberi kapcsolatokban is jótékony szerepet játszhat.

Szlovákia kiépített feltételrendszerével tarthatja a 2008. januári csatlakozást?

– Még nincsenek hivatalos információink Brüsszelből. A vélekedés szerint igen. Egy gond viszont akad: az egész schengeni rendszert új számítógépes szisztémára alakítják át: ennek bevezetése késik. Nem kizárt, hogy ez néhány hónapos csúszást okoz, de szerintem ez már lényegtelen. Az alapkérdés egyértelmű: csatlakozunk Schengenhez.

– A bős–nagymarosi tárgyalásokban másfél évtized után Dominik Kocinger távozott a szlovák dunai kormánybiztos székéből. Közelebb vihet ez a megegyezéshez?

– Nem ismerem az új kormánybiztost. Az viszont tény, hogy a régi és csapata ebből élt. Nem volt érdekük a gyors megoldás: ravaszul a szlovák nemzeti érdekek mezején bújtak meg. Ez nem volt sem erkölcsös, sem helyes. Előbb vagy utóbb ebben a kérdésben meg kell egyezni: lehet, hogy ezt egy kormánybiztosi csere segíteni tudja. Emellett két stabil kormány is szükséges az előrelépéshez.

Malina Hedvig ügyében mikorra és milyen megoldást vár?

– Ez átláthatatlan szövevény. A szlovák rendőrség sok hibát követett el: lépéseivel kételyeket keltett külföldön és idehaza is. Mindenki odafigyel Európában, sőt, már a tengerentúlon is erre az ügyre. Értelmezésem szerint ez nem szlovák–magyar probléma: egy szlovákiai állampolgár került nehéz helyzetbe, s szembe az államhatalom szerveivel. Nekik most azt kell bebizonyítaniuk, hogy valóban a polgárok és a jog oldalán vannak, nem pedig a saját presztízsük a fontosabb. Azt, hogy mennyire mély hibák és átgondolatlan lépések voltak, jól mutatja, hogy a belügyminiszter és a miniszterelnök átpolitizálta az ügyet. Nem tartom meggyőzőnek a legutóbbi rendőrségi lépést sem az új tanú felbukkanása után, nem akarják érdemben figyelembe venni állításait.

Lát esélyt arra, hogy „meghátrál" az ügyben a belügyminisztérium és a rendőrség?

– Attól tartok, számukra most már ez politikai és presztízskérdés. Úgy gondolom: ha netán kiderülne, hogy a rendőrség hibázott, s a belügyminiszter és a miniszterelnök politikai támogatást nyújtott ehhez, az ő politikai jövőjük is megpecsételődne. Egy működő jogállamban ennek következménye van. Ebben az esetben politikailag foggal-körömmel igyekeznek majd a mundér becsületét védeni. Ez hamis út: ilyet láttunk már az elmúlt rendszerekben. Demokráciában az igazságot támogatják, aszerint cselekszenek, nem vélt hatalmi érdekek alapján. Emiatt nincsenek jó előérzeteim ezzel az üggyel kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hínárban úszik a dunaszigeti Kis-Zátony

Dunasziget - Az úgynevezett Kis-Zátony – a zátonyi strand túlsó része – nem állami tulajdonú, ezáltal nem vízügyi kezelésben lévő vízfelület. Elvileg magántulajdonban van: így a vízügynek nem is feladata rendben tartása. Viszont mivel vizet nem szállít ez a holtág (s a langyos tél okán) az utóbbi időben erősen hínarasodni kezdett: az üdülősök számára ez rengeteg hátránnyal jár. Tovább olvasom