Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Még jó ideig nem kaszinózunk az Euro Vegasban

Bezenye - Nyár végi építési engedéllyel októberben indulhat Euro Vegas első üteme. Közvetlenül ezeregyszáz munkahelyet teremt a beruházás: a vasút és a közút egyelőre a helyén marad.

Kaszinóváros: Supersberger szerint októberben kezdődhet az építkezés

 „A Credit Swiss a befektetőpartner, korábban az amerikaiak és az ausztrálok visszaléptek" – mondta a Kisalföldnek Alfred Supersberger, a kaszinóváros projektfejlesztési igazgatója.

Tavaly októbertől új struktúrában kezdtek hozzá a bezenyei Euro Vegas-projekt megvalósításának. Alfred Supersberger Bezenyén, a konténerirodában először a Kisalföldnek mutatta be a részletes terveket, s beszélt a korábbi elképzelések meghiúsulásának okairól.

Látványterv: Alfred Supersberger projektfejlesztési igazgató Bezenyén, a konténerirodában muatja a részletes, új terveket. Fotó: Cséfalvay Attila
Látványterv: Alfred Supersberger projektfejlesztési igazgató Bezenyén, a konténerirodában muatja a részletes, új terveket. Fotó: Cséfalvay Attila


– Hans Asamer neve már az Euro Vegas kezdete óta ismert, az öné kevésbé. Azt tudjuk, hogy az utóbbi néhány hónapban gyakran látogat a bezenyei konténerirodába. Mi a feladata? –  tette fel a kérdést a Kisalföld munkatársa   Alfred Supersbergernek, a kaszinóváros projektfejlesztési igazgatójának.

– Ügyvezető igazgatója vagyok az egész projektnek Paul Höretzederrel egyetemben, valamint az építkezés és projektfejlesztés irányítója.

– Hans Asamer a háttérben maradt?

– Asamer is fő tulajdonosa a projektnek: a vezetőségből mindenki minden szükséges feladatot elvégez. Az Euro Vegas felépítése rengeteg szervezőmunkával s három kontinensen való utazással jár. Októberben szeretnénk elkezdeni az építkezést. Több részből áll ez a projekt, nem csak a magyarországi irodából, ezeknek összefogottan kell működniük. Hónapról hónapra többen kerülnek be a projektcsapatba.

– Kik vannak most benne?

– Kiemelném az amerikai Larry Lewint, a Lewin International LLC elnökét, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a kaszinófejlesztésben. Több profi szakember mellett különböző tanácsadókkal is együtt dolgozunk. Egy külön szekció az európai uniós támogatásokkal foglalkozik, ezek közé tartozik Walter Dezső korábbi soproni polgármester és Csizmár Péter, egy soproni társadalomkutató intézet ügyvezetője.

– Úgy tűnik, mintha végre felgyorsultak volna az események az Euro Vegas körül. Lát reális esélyt arra, hogy még idén elkezdődhessen az építkezés?

– Ön is jól tudja, hogy az Euro Vegas története hosszabb múltra tekint vissza. Tavaly októberben új struktúrát állítottunk össze. Addig úgy gondolkodtunk, hogy egy nagy partnerrel együtt dolgozunk s a projektet neki  80–90 százalékban átadjuk. Korábban egy amerikai céggel voltunk tárgyalásban, már szerződést is kötöttünk. Csakhogy ezzel egy időben Szingapúrban is kiírtak egy hasonló kaszinókoncessziót, amelyet a tengerentúli vállalkozás megnyert. 3,5 milliárd dollárból az elképzeléseiket ott valósították meg, így a magyarországi terveket „visszaadták". Három hónappal később egy ausztrál cég jelentkezett, 2007 augusztusában azonban ők is visszaléptek.

– Utóbbi cég az ausztrál milliárdos James Packer nevéhez köthető?

– Igen, ő a tulajdonosa. De visszatérve, 2007 novemberében úgy döntöttünk, hogy ha már kétszer így megjártuk, nem akarjuk többször „visszakapni" a már-már eladott projektet. Emiatt úgy döntöttünk, hogy magunk „fejlesztjük" az elképzelést. Első lépésként megbíztunk egy tervezőcéget, mely amerikai, magyar és osztrák szakemberekből áll. Azóta az építési engedélyhez beadandó anyagot kilencven százalékban elkészítettük.

Az első fázis tervezői anyaga egy hetvennyolc méter magas, 316 szobás hotelre, egy 4000 embert befogadó konferenciateremre, éttermekre, termálfürdőre, bárokra, klubokra vonatkozik. Ennek 2010-ig kell elkészülnie.
Munkában: Supersberger (középen) és munkatársai már csak az építési engedélyre várnak. Fotó: Cséfalvay Attila
Munkában: Supersberger (középen) és munkatársai már csak az építési engedélyre várnak. Fotó: Cséfalvay Attila– Egyébként úgy gondolom, a fővárosban épülő kaszinókomplexum nem jelent számunkra konkurenciát, s örülnénk, ha Magyarország a kaszinók országa lehetne.

– Az építési tervhez azonban Bezenye rendezési tervét is módosítani kell....

– Így van. Tárgyaltunk az önkormányzattal és a Regioplannal, ennek egy tervezete elkészült, amely a képviselő-testületnek első körben megfelelt, július végére lehet érvényes a rendezési terv módosítása. Április végén beadtuk a környezetvédelmi hatástanulmányt is.

– A megvalósítás finanszírozási feltételei is adottak?

– Eddig mindent saját zsebből fizettünk, a mostani kivitelezésben pedig a Credit Swiss lesz a partnerünk. Egyébként eddig azért nem álltunk a nyilvánosság elé, mert a befektetőpartnerünk érdekeit is figyelnünk kellett, valamint az engedélyek beszerzése is váratott magára.

– A korábbi hírek arról szóltak, hogy a rendezési terv módosításában földbe süllyesztett vasútvonal s új elkerülőút építése szerepel. Ilyen rövid idő alatt ez megvalósítható?

– Ez volt az egyik pont, amin változtattunk. A vasút nem megy a föld alá, marad a helyén.

– S a Bezenyét Hegyeshalommal összekötő útnak mi lesz a sorsa?

– Az első fázis „A" részében marad a mostani helyén, de a második rész megnyitására készen kell lennünk ennek áthelyezésével. Folyamatosan egyeztetünk a községekkel, s úttervezőink figyelnek arra, hogy még Márialiget is minél egyszerűbben jusson el ehhez a közúthoz.

– A sztrádalehajtó csak az építkezésben dolgozók számára lesz nyitott?

– Ha rövid időn belül sikerül forgalomba helyezni, akkor mindenki használhatja majd.

– Hány tervező dolgozik most a konténerirodákban?

– Ez változó, jelenleg tizenhárman munkálkodnak a kaszinóváros részletein.

– A bezenyei polgármester megválasztásakor szkeptikus volt a kaszinóváros megvalósítását illetően. Milyen a kapcsolatuk most a településsel?

– A község látja, hogy itt most már elindultak a folyamatok, s mindent elkövetünk a projekt megvalósulása érdekében, ez csak pozitív hatással lehet rájuk.

– A konténerirodák felállításával kell most telekadót fizetniük a két településnek?

– Már be is fizettük.

– Miért volt szükség a konténerek felállítására, s hogy a helyszínen készítsék el a terveket?

– Berendezhettünk volna egy irodát Bécsben is, de ennek nem lett volna sok értelme. Itt helyben kell intézni az ügyeket. Hadd mondjak erre egy példát: ma eddig négy közművesítésben érdekelt cég képviselőjével találkoztam. Különböző közműszolgáltatóval tárgyalunk, most például azt keressük,  hol lehetne egy szennyvíztisztítót felépíteni. Ezt csak helyben lehet megbeszélni.

– Az első, „A" ütem hány új munkahelyet teremthet a környéken?

– A működési résznél 1100 munkahelyről beszélhetünk. Különböző szolgáltatásokra is szükségünk van, például egy környékbeli mosodával szeretnénk szerződést kötni. Az építési részben körülbelül 2500 munkás dolgozik majd, ötszázat a környékről toboroznánk, míg kétezret a vállalkozók hoznák magukkal.

– Mikorra várható ezen építkezés megkezdése?

– Nem szabad elfelejteni, hogy december közepén kezdtük a tervezést, s nagyon szeretnénk a nyár végére építési engedélyt szerezni, az első kapavágást októberre tervezzük.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. adalfold 2009. május 31. 21:05
  „Bezenyei lakos!
  Sajnos senki nem hallgatja meg véleményed,véleményünk. Egyetértek Veled. Tiszteletem.
  Falurombolás, és óriásberuházás a semmibe.
  Hány éve tart az etetés? 14 kb.
  És ha megépül? Bezenyének annyi. Meg Rajkából, Hegyesből,Móvárból is maffiatelep lesz.
  Nm Baj. Éljen a Na´ttőke! Éljen Izráél!”
 • 21. satan 2009. január 05. 19:22
  „Bezenyei lakos.... Megint egy okos-hozzáértő hozzá-szólás.... Bezenyén a gyerekeitek patakból isznak, és a papnál esznek biztos... Hogy lehet pár ember ekkora marha ?? Tiltakozol -hülye magyarként- automatikusan minden ellen a "csak-azért-is-hozzászólok-okoskodok-magyarként-még ha csak 50-es az IQ-m is" elv alapján ?? MUNKA és PÉNZ lenne hóvégén sok száz magyar családnak, tE szerencsétlen... Ja bocs, a családod már biztos összelopta magát, s a többieket le kell kakilgatni. MI ? Az ekkora parasztok miatt ment ki rengeteg pénz Magyarországról.”
 • 20. Bezenyei Lakos 2008. október 19. 21:39
  „ugysem lessz eből semi! most mit csináltak ? fel turták a földet a tó mellé ástak még 1 tavat most ebbenmi az épitkezés ?? (semmi)
  amugymegha fel épül akora bűnözés lesz it bezenyén hogy az már .....”
 • 19. Lakos222 2008. június 11. 14:06
  „Még jó ideig nem kaszinózunk az Euro Vegasban ==> Akkor mit untatnak vele?”
 • 18. AceDeuce 2008. június 10. 23:24
  „Ez az... hajra magyarok! Nehogy veletlenul valamiben is a jo oldalt nezzuk vagy keressuk... biztos mar megint csak artani akarnak a gonosz spekulansok es a nyugdijunkat szeretnek megroviditeni! Biztos csak az olcso rabszolga munkaero kell nekik meg az EU-s tamogatasok. Felepitik az egesz puccos micsodajukat csak azert hogy bezarhassak vagy esetleg Makaorol importalt dealerekkel dolgoztassanak es szivhassak a verunket. Meg az is lehet hogy kotelezo lesz a bunbarlangjukban jatszani es a nyugdijat nem a posta hozza hazhoz hanem a kaszino penztarjaban lehet csak felvenni kizarolag jatekzsetonban. Sot en azt is hallottam hogy csak papiron fizetnek adot sutyiban visszaadjak nekik es meg egy kis extrat a mi nyugdijunkbol... csak hogy ne morgolodjunk annyit azert hazudoznak koncesszios dijrol vagy mittudom en micsodarol...
  Ugyan minek ide kaszino majd megcsinaljak mas EU orszagokban, veszodjenek vele ok!

  http://www.ild-plc.com/

  Szerintem azert neha elgondolkozhatnank azon is hogy van-e a dolgoknak jo oldala is?”
 • 17. csiguszka 2008. június 08. 13:35
  „Egy óvári és Klmd!
  Örülök, hogy önök egyetértenek velem, ugyanis velem is megtörtént az az eset, hogy régi autómat szerettem volna eladni 3 hónapomba tellett mire nagy nehezen TÖBBSZÖRI KÉRÉS erejére berakták!!!!Ennyit a KISALFÖLDRŐL.Igaz előfizető vagyok de csak és kizárólag a szombati isalföldre, azt is nem azért mert az újság tartlama tetszik hanem azért mert ha hétvégén akad egy kis szabadidőátolvasom a börzét de azon kívül semmilyen lapnak nem vagyok előfizetője (pedig voltam!)de azt hiszem semmi nagy dologról nem vagyok lemaradva!!!!!!!!!
  ui:elnézést a helyesírási hibákért)........”
 • 16. KLMD 2008. június 08. 01:40
  „örülök hogy többen is tovább látnak az első vonalnál ....”
 • 15. egy óvári 2008. június 07. 18:53
  „A 10.11. hozzászólónak.Teljes mértékben egyetértek. A Mosonmagyaróvár és környéke oldalon 4 hete próbálok egy hírt megjelentetni.Még a szövegét is megírtam,ne fáradjon vele szegény újságíró. Ígérte már többször is,hogy a napokban,a héten..... De semmi.

  Én meg olvasom a sok hülyeséget,a még meg sem történt eseményekről szóló írásokat...

  Egy biztos, előfizetője még egyszer nem leszek!”
 • 14. hunter 2008. június 07. 11:21
  „Cseter János a sokoldalúan tájékozott megélhetési nyugdíjas:)”
 • 13. Cseter János 2008. június 07. 08:28
  „Sajnos kedves előttem szólók! Nincsenek tisztában azzal, hogy a Kisalföld megélhetési sajtómunkatársaknak csupán, azt lehet közölni, amit a cenzúra engedélyez! A cikkekhez írjanek a saját megtörtént eseményeikből! Itt még nincs csenzúra jeléenleg!”
 • 12. sweety 2008. június 06. 22:58
  „klmd

  Ez nagyon tetszett! :) Ugyanez a véleményem nekem is.”
 • 11. csiguszka 2008. június 06. 22:56
  „klmd!!!!

  Teljesen egyetértek veled, mert már abból is hírt tudnak csinálni, hogy holnap a Tescoba akenyér valami folytán csak 250 ft és vajon ennek mi lehet az oke( de ez csak egy példa).de sajnos ne csak erre az újságra jellemző hanem sajnálatos modon nagyon sok-sok minden második újságra jellemző.....no lényeg, nno tartalom.........a búlvár újságokról nem is beszélve!!:)
  de vajon, hogy- hogy megveszik az emberek,??mert viszont pedig kereslet van rá:) na ezt mondja meg nekem valaki:) előre is kösy”
 • 10. klmd 2008. június 06. 22:17
  „A kisalföld is hibás, minden kis infóról már egyszerre hírt hoz,

  ha minden cikkük nyomán elindulna valami, akkor már a 20. csornai termál, a 4. kapuvári elkerülőút, a 3. euro-vegas épült volna.
  minden szarral megtömik a hasábokat ha nincs más..
  HA MÁR 100%, AKKOR KELL LEHOZNI CIMLAPON!

  bár, a vasárnapi azért hozta a legalját...a sobri néniről (akinek ezúton is gyógyulást kívánok), aki sajnos levágta favágás közben az ujját.
  Nos, ha nincs hír....
  akkor cimlapra kerülhetne minden egyes baleset, amit kis szócikkben hoznak le.”
 • 9. csiguszka 2008. június 06. 18:16
  „No comment:)”
 • 8. Lessz-Vigasz 2008. június 06. 12:36
  „Vajon nmár felvásárolták a magyar földet fillérekért ugyanúgy mint a többi beruházók előtt tették a spekulánsok?”
 • 7. Juhász Károly 2008. június 06. 12:30
  „Itt semmi másról nem szól a történet, csak arról, hogy különböző dörzsölt gazemberek megpróbálnak lenyúlni egy csomo eu támogatást, majd szépen odébbállnak tele zsebbel !!!!!”
 • 6. Lillycat 2008. június 06. 11:00
  „Ebből sem lesz semmi. Csak néphülyítés az egész. A tervezőket már előre sajnálom, mert lehet, hogy ebbe a gigaprojektbe bele is buknak ha nem fizeti ki a munkájukat a megbízó....”
 • 5. breki 2008. június 06. 10:35
  „Hányadik október?”
 • 4. Lesz Vigasz 2008. június 06. 10:17
  „A hatásvizsgálat majdnem egy évig tart, addig nincs építési engedély.”
 • 3. minimálbér 2008. június 06. 09:52
  „"s örülnénk, ha Magyarország a kaszinók országa lehetne".
  Ez több, mint cinikus!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elviselhetetlen mértékű szúnyoginvázió

Szigetköz - „Elviselhetetlen mértékű szúnyoginvázió van a Szigetközben" – áll Darvas… Tovább olvasom