Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Meg is szavazták a helyszínt, meg nem is

Mosonmagyaróvár - Meglehetősen furcsa módon két ellentétes döntés született a sportcsarnok városközponti kijelöléséről a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Emiatt újra kell majd tárgyalni a kérdést.

Hosszas, személyeskedésektől sem mentes vita övezte a leendő sportcsarnok városközponti helyszínének szabályozását a képviselő-testület múlt csütörtöki ülésén. Dr. Árvay István (Fidesz) elmondta: két helyszín van, ahol a sportcsarnok felépíthető. Nyilvánvaló, hogy az Itatónál lévő 8 hektáros területen könnyebb elhelyezni, ebből adódnak a városközponti területet ellenzők véleményei is. A képviselő szerint az eredeti helyszín megközelítése rosszabb, és több parkolót is kellene építeni. A városközponti helyszínnel csupán alternatívát kínálnak. Ez nem jelenti azt, hogy lakóépületeknek felparcelláznák az Itatónál lévő ingatlant. Dr. Árvay István hangsúlyozta: nincs szó politikai döntésről, csupán nagy luxus lenne egy értékes, 8 hektáros fejlesztési terület közepére egy sportcsarnokot betervezni. Szívesen befogadnának erre a területre egy szállodakomplexumot uszodával. Ez a városnak az egyetlen olyan ingatlana, amit ilyen befektetési célra fel tudnak ajánlani.

Hozzátette: a szocialista és szabad demokrata képviselőknek nem kellene csak azért az eredeti tervekhez ragaszkodniuk, mert azt sajátjukként tekintik. Ott a város soha nem tud sportcsarnokot építeni.

Szentkuti Károly (SZDSZ) szerint elfogadhatatlan, hogy a sűrűn beépített városközpontba sportcsarnokot rakjanak. Ma már mindenhol a város szélére telepítik az ilyen létesítményeket. A képviselő nem érti, mi motiválja a városvezetést erre a döntésre. Esetleg a mosoni-Duna-parti terület eladásában gondolkodnak? Szentkuti javasolta: határozatban rögzítsék, hogy tíz évig nem adja el az önkormányzat ezt az ingatlant. Dr. Tóásó Gyula (MSZP) szerint felvetődik, hogy valójában nem is a sportcsarnok megépítéséről szól ez az ügy, hanem bizonyos gazdasági érdekcsoportoknak útban van a sportcsarnok terve az Itatónál lévő területen. A létesítmény nem hátráltatná, sokkal inkább segítené a területfejlesztést, a sportcsarnok és egy wellness-szálloda tökéletesen kiegészítenék egymást. A képviselő javasolta: egészen addig legyen önkormányzati moratórium a területen, amíg a városi sportcsarnok szerkezetkész állapotba kerül. Vucsics Péter (MSZP) egyetért az állami főépítész és az ÁNTSZ más-más szakmai okokkal indokolt elutasításával.

A képviselő elmondta: az iratok tanulmányozásakor és a városfejlesztési bizottság ülésén is bebizonyosodott, hogy a városközponti helyszín kijelölésére vonatkozó testületi döntés előbb megszületett, mint azt szakmailag alátámasztani hivatott, úgynevezett előkészítő vizsgálat.

Muráncsik László (Nemzeti Fórum) arra hívta fel a figyelmet, hogy a városközponti területre jelen szabályozás szerint 9 társasház építhető, akár 350 lakással. A városrészben élők ehelyett inkább a sportcsarnokot választanák. Dr. Szeredi Ádám (MVE) elmondta: nem győzték meg az érvek, amik a városközpont mellett szólnak. Legalább ugyanannyi érv szól az eredeti helyszín mellett is. A képviselő hozzátette: csupán a testület döntése kell ahhoz, hogy a városközponti területen ne 350 lakás épüljön. Szabó Miklós kiemelte: abban egyetért a testület, hogy sportcsarnokra szükség van, ám egyelőre nem látja ennek a forrását. Szerinte legkorábban a következő ciklus második felében van esély a beruházás megvalósulására. A polgármester hozzátette: a városközpontban ingatlanfejlesztésről, míg az eredeti helyszínen városfejlesztésről van szó.

A napirend végkifejlete meglehetősen furcsán alakult. A településszerkezeti terv módosításáról határoztak a képviselők, ám az ennek végrehajtásáról szóló rendeletnél már egy támogató szavazattal kevesebb volt a minősített többséghez. Az egyik képviselő két egymással ellentétes szavazata néhány percig okozott némi ˝fejtörést˝ a testületnek, ám némi tétovázást követően végül mindkét döntést visszavonták. Később újratárgyalják a témát.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Rózsi 2010. március 05. 19:26
  „KoPi Köszi a tippet.”
 • 25. RickCartman 2010. március 04. 18:15
  „01010!
  --pancsernek igaza van!
  Veszprém enyhén szólva más földrajzi jellemzőkkel rendelkező város, nem érdemes összehasonlítani. Sok városban (helyesen) éppen azért építenek a városközpontban valami nagy befogadóképességű, gyakran látogatott épületet, hogy fellendítsék azt. A város széle a bevásárlóközpontoké, a raktáráruházaké, raktáraké, ipari üzemeké mindenütt a világon. éppen ezért szerencsés Magyaróvár, mert a két történelmi belvárost mg lehetett hagyni, és közötte ott ez a terület, szinte kínálja magát valami közösségi, nagy terű építménynek.Sétány, park, sövény, fa is bőven ültethető még köré. aki kíváncsi, sétálja egyszer körbe gyalogosan ezt a területet, műv mögötti űt (Károly u-tól a Kék házig), aztán a Mosonyi garázsainál vissza a Károly utcára az új épületek sarkánál, és innen vissza a Mannáig, meg fogja látni, nem kicsi a tér, bőven van hely mindenre. Ami most van ott, az semmiképpen nem ideális.”
 • 24. KoPi 2010. március 04. 12:57
  „Rózsi:
  Hát akkor például ajánlom szíves figyelmedbe a mosoni partszakaszt a szabadtéri színpadnál, szép padok, tűzrakó hely, árnyas fák, gyönyörű természetes, üde pázsit (nem mesterséges, agyonnyírt műpark!) várja a piknikezőket. Tavaly nyáron a családommal jónéhányszor ott voltunk, bográcsoztunk, flekkent sütöttünk, ideális helyszín. Javasolom, hogy próbáld ki.”
 • 23. 01010 2010. március 04. 12:31
  „Az új (modern , frissen tervezett) Veszprémi Sportcsarnok is Városon kívül kezdték el építeni !!!!”
 • 22. pancser 2010. március 03. 20:13
  „Mennyi marhaságot lehet itt összeolvasni. A város szélén a helye, a Népstadion is a város szélén van világos! A másik meg nem talál zöldet a Vkp-ban, lehet, hogy az illető a Győri Baross útra gondol, de Magyaróváron egy egész erdő van ott, meg partizánoknak való dzsumbuj a rádióállomásnál. Akarunk egy igazi Vkp-ot? Igen akkor tessék oda közintézményeket telepíteni. A sápadt és lehervadt Művi mellett egy Sportcsarnok üde, fiatalos színfolt lehet, amit mindenki könnyen megtalál még az idegenek is. Ja építsünk utat a régi helyszínhez természetesen minmum három irányból, de miből kérdem? Meg a híd az sem kismiska. A telkek eladásából a beruházás jó része finanszírozható.”
 • 21. Rózsi 2010. március 03. 18:26
  „KoPi
  Bocsánat de én a piknikezésnél a sütögetést bográcsozást értem és nem a plédet leteríteni és az otthonról készült szendvicset enni.Azt a panelosok a ház elötli részen is megtehetik .
  Említett területek valóban ott vannak de amilyen állapotban sajnos szégyenkezni kellene velük és nem dicsekedni.
  próbáld meg azokat a tevékenységeket ott elvégezni. Hol van ott erre kijelölt hely?”
 • 20. Ferki70 2010. március 03. 18:12
  „A sportcsarnoknak nem a város közepén a helye, hanem a város szélén akátr a híres Movinpark mellett, ahol van elegendő hely parkolókat építeni és ahol nem zavarja a lakókat! A város van az ottlakókért és nem fordítva, az a hely ahová eredetileg tervezték tutira szállodával vagy lakóingatlannal lesz beépítve, mert akik közel vannak a tűzhöz, azok így kereshetnek sokat!”
 • 19. vizsla 2010. március 03. 08:56
  „probáld meg a rudolf ligetet ! az rendbe van téve.”
 • 18. miki777 2010. március 02. 18:59
  „Wittmann Park??? KOPIkám talán a közepe, aztán próbálj meg futni egyet a valaha ösvényeken, már rég benőtte a gaz és a szemét!! nem szúrja azok szemét akik hagyták?? Gondatlan gazdák!!! Az egyetemi csarnok? csodás!! A teniszpályák hátul a zöld viskóval és mellette a gazban gazdag salakos focipálya? na hol fussak a szeméttől? persze a gazdákat ez nem érdekli, mocskos is, lezuhant is de még van része ami eladható? elnézést a teniszpályákat már nem a város bitorolja!!! ez a TREND? Vajon ezt követik a következő években is?? EMBERTELEN!!! IGAZAD VAN!! RÓZSI SZINTÉN! REZI NEKED IS!”
 • 17. Griffin 2010. március 02. 11:09
  „Mégis itt van az, ami már sok hozzászólásban szerepel: a város, a közösség ügyeinek intézése helyett kicsinyes, személyeskedő viták folynak a sportcsarnokról (is). Egyéni érdekek, haverság, komaság, "haragszomrád" írják felül a közösség, a város érdekeit. Bohózatba illik, ahogy erről folyik a vita. Egyébként ha nem lenne rá pénz, nem került volna szóba újra a téma. Van is rá pénz, meg nincs is, sajnos választott képviselőink néha elfelejtik, hogy választópolgárok állnak mögöttük, ők juttatták őket ebbe a szép pozícióba, és ehelyett saját frusztrációikat vezetik le egymáson. Csarnok pedig sehol...”
 • 16. KoPi 2010. március 02. 09:28
  „Rózsi:
  Ön miről beszél? Méghogy nincs a városnak egy parkja, ahová ki lehetne menni piknokezni? Hát akkor a Wittman park az micsoda? De ott van még az Itató strand, a mosoni dunapart, a Rudolf liget..... Soroljam még? Sok város örülne neki, ha ennyi és ilyen szép parkja lenne. Ez a terület parkként, zöldterületként, amikor ott van 3 perc sétányira a Kiserdő? Drága hozzászóló, próbáljon már egy kicsikét gondolkozni, mielőtt ilyen dolgokat (nem akarom minősíteni, mert kimoderálják) leír.”
 • 15. frezia63 2010. március 02. 08:10
  „Rezi!Csak azért,hogy minél több szlovák legyen még a városban.”
 • 14. pancser 2010. március 01. 22:34
  „Vihar egy pohár vízben. Pénz nincs csak vita. Dupla patthelyzet. Az egy éven belüli változások, bizonyára lendítenek az ügyön.”
 • 13. RickCartman 2010. március 01. 20:28
  „a városközpontban még 350 lakás??? ilyenkor hol vannak a sportcsarnokot "zsúfoltság" miatt ellenzők? az napi 350 autó többlet meg a rokonoké:-))) De jó lesz majd nyugdíjasként is a sportcsarnok- vita 70 évéről rendezett kiállítást megnézni:-))))”
 • 12. rezi 2010. március 01. 19:59
  „Minek kell még Mosonmagyaróváron 350 lakás?”
 • 11. Abrafax 2010. március 01. 19:48
  „Inkább ne csináljunk semmit, ahogyan nem lett BMX-pálya sem a városközpontban, mert egyeseket zavart. A parkokban meg drogoznak és üzekednek, az se jó. Ha beépítik, zsúfolt lesz. Ha sportcsarnok lesz, akkor is. Tisztelem a nép véleményét, de ha az ölünkbe eresztjük a kezünket, idővel elfogynak a munkahelyek és elvándorolnak az emberek a hiányzó infrastruktúra miatt.
  El se adjunk semmit, mert megveheti valaki. És biztos, hogy az az illető haver, akkor is ha nem: mert kampány van és fogy az ajándékbögre.
  Igaz, az elmúlt húsz évben a város majd´ teljes vagyona átment bizonyos helyben ismerős nevek tulajdonába, a termálfürdőtől a bérlakásokig terjedően, amiért is valóban ez az egyetlen fejleszthető terület maradt. Akkor a mostani városatyák nem voltak döntési helyzetben, a mostani "elszámoltató" jobbikosok meg kussoltak, mint sz.r a gyomban.”
 • 10. Rózsi 2010. március 01. 19:15
  „Arra már egyik fél sem gondol, hogy a városnak nincs egy olyan szabad parkja ahova nyugodtan ki lehet ülni. Piknikezni . Kimozdítani az embereket a szab levegőre , mellyel csak nyernek az egészségükre javára. Eddig kihasználatlanul hagyott városközponti részt miért nem lehet erre a célra biztosítani? Ki kellene építeni egy KRESZ pályát gyalogosoknak és bicikliseknek . Tanulhatnának a gyerekek rendes közlekedést , megtanulnák a táblákat is és közben a család főzőcskézik. Játszótér és kézilabda játékoknak a közelben már van lehetőség erre már nem kell helyet elvonni a területből.
  Szerintem a város is nyerne ezzel a projekttel és az emberek is biztos örülnének ennek a lehetőségnek.”
 • 9. embertelen 2010. március 01. 17:56
  „Embertelen, hogy a fidesz mi mindent megtesz azért, hogy a korábban sportcsarnoknak kijelölt és a város lakói által is elfogadott területet fondorlatos módon átjátssza valamilyen, ma még a közvélemény előtt ismeretlen fidesz közeli befektetőnek. Láttunk már hasonlót Erzsébetvárosban Hunvald György polgármester közreműködésével. Kérdés hogy dr. Nagy István alpolgármester lesz-e Mosonmagyaróvár Hunvaldja? A terület átjátszását akkor is meg lehet tenni, ha ténylegesen még nincs pénz a sportcsarnokra! Főleg emiatt lóg ki a lóláb. Egyik kutya másik eb, de az elszámoltatásnál majd minden kiderül.”
 • 8. invektus 2010. március 01. 16:04
  „:P:P”
 • 7. juhi 2010. március 01. 14:26
  „Vitatkoznak a helyszínen, nem szakmai, kizárólag egyéni érdekek szerint, közben pedig elfelejtik, hogy nincs pénz a sportcsarnokra !!!! Mint amikor a gyerekek azon vitatkoznak, piros avagy zöld labdát vegyenek, holott egyikre sincs pénzük. Nevetséges.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyártól vásárolhatók a telkek

2004 óta húzódik Püskin az új telkek ügye. Zsoldos Ferenc polgármestert kerestük, aki elmondta: a… Tovább olvasom