Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Még eladásra is lopják a virágokat

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Ám nem feltétlenül igaz ez a mondás azokra, akik folyamatosan dézsmálják a Mosonmagyaróvár közterületeire kiültetett növényeket. Mint ahogy arra a jánossomorjai férfira sem, aki kisvárosa temetőjéből a sírokról lopkodta a növényeket: üzletszerűen.
Több helybéli is megkereste a jánossomorjai rendőrőrsöt az elmúlt időszakban, mivel a kisváros temetőjében számos síremlékről tűntek el virágok, dísznövények. A bejelentéseket követő adatgyűjtés eredményeként a napokban került a rendőrök látókörébe egy helybéli férfi, aki összefüggésbe hozható a lopásokkal. A férfi a minap éppen a temetőből jött kifelé, amikor megállították a járőrök. Virágok ezúttal nem voltak nála, ám a kihallgatása során beismerte, hogy hét sírról korábban ő vitt el dísznövényeket.

A férfi elmondta a rendőröknek, hogy értékesíteni szerette volna a virágokat, ezért lopta el azokat. Az üzlet viszont nem jött össze, így hát egyszerűen kidobta a lopott holmit. Az 57 éves jánossomorjai férfit a rendőrség üzletszerűen, szabálysértési értékre elkövetett lopás vétségével gyanúsítja.

A mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek is sok bosszúságot okoznak a növénytolvajok. Főként a hidak korlátjairól és a belváros virágtartóiból dézsmálják sokan a kiültetett virágokat. Ezek pótlását pedig már nem győzi a Városüzemeltető kft. Szirtl György, a parkfenntartásért felelős részleg vezetője szerint az elmúlt időszakban ezres nagyságrendben tűntek el egynyári virágok a város különböző pontjairól. A tavaszi kiültetés során hatványozottan észlelték a tolvajok szorgoskodását. A tavaszi virágosítás idején három napon át dolgoztak azon, hogy az ellopott virágokat pótolják.

A tolvajok előszeretettel dézsmálják a hidakon a virágtartókat.
A tolvajok előszeretettel dézsmálják a hidakon a virágtartókat.


Szirtl György elmondta: a tolvajok számára rendkívül közkedvelt helyek a hidak korlátai, de sok növény tűnt már el a magyaróvári és mosoni belváros virágtartóiból is. Előfordult vele olyan eset is, hogy amikor tetten ért valakit viráglopás közben, felszólítására csupán az volt a válasz: „Jó, akkor majd visszajövök este a virágért." Másnap reggelre kiderült, a tolvaj tartotta magát az ígéretéhez és el is vitte a kiszemelt növényt.
A Városüzemeltető eddig pótolta az elvitt egynyári virágokat, ám mostantól ezt nem tudják megtenni, mivel a termesztőktől már nem lehet beszerezni azokat. A tolvajok nem csupán az egynyári virágokra járnak rá, a magyaróvári belvárosban például folyamatosan pótolni kell a különböző díszcserjéket is a ládákban.

Szirtl György mint mondja: nem tudják, hogy az ellopott növényeket értékesítették, vagy a tolvajok kertjébe, ablakaiba kerülnek-e. Az viszont biztos, hogy nem garázda jelleggel tépkedik ki a virágokat.

Olvasóink írták

 • 6. Star-Spangled 2011. június 17. 01:20
  „Balkani alapotok uralkodnak ma MO-on! Apam sirjarol a kapuvari temetoben rendszeresen ellopjak a viragot!
  Tudom,hogy ki a tolvaj,de anyam konyorog,hogy ne verjem szett a barmot!”
 • 5. Boli 2011. június 13. 09:31
  „Pedig azt mondják, hogy aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet... :)
  Egyébként tényleg agybaj, hogy ennyi istenbarma szabadon kószál. Egy ismerősnél bementek (na vajon mely etnikum) az udvarba és szépen felpakolták a 8-10 cserép virágtartóba lévő "portékát". "Hááá csak nyítvá vót a kápú, azst hittük nemkő má ázs!"
  Ha meg elfogják őket, az már hátrányos faji megkülönböztetés! Felháborító, hogy azért, mert a virágot szereti, már üldözzék is, szegényt!
  Kultúrállamban hogy is van a magántulajdon védelme? Meg a közé is?”
 • 4. pancser 2011. június 10. 19:29
  „Ma már a lopás nem szégyen, a kurválkodás sem, a drogozás se. bBzonyos családokban megdicsérik a gyereket ha lop, az anyjuk ügyesnek hiszi magát a virág és egyéb lopások után.”
 • 3. Anton 2011. június 10. 12:42
  „Ültetünk mi is a társas házunknál fél óra múlva el is tünt a virágládából.
  Pedig csak a 100 Forintos büdöske volt.
  Nem az értéke végett, de igazán tisztelhetné a mások munkáját”
 • 2. Goldman 2011. június 10. 11:57
  „nem úgy van az! van aki egyszerűen haza viszi elültetni”
 • 1. pozdorja 2011. június 10. 08:46
  „Miért lopnák másért? Ha nincs belőle pénz, akkor senkit nem érdekel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ladikos Fesztivál a Duna-parton

Mecséren, a Mosoni-Duna-parton gyűlnek össze a népzene kedvelői szombaton délelőtt 10 órától. Tovább olvasom