Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Még egyszer a Prikler vendéglőről

Írásunk nyomán Prikler Pál bécsi mérnök, az egykori tulajdonosok unokája levélben fejtette ki véleményét a Prikler vendéglő történetéről, sanyarú jelenéről és lehetséges jövőjéről.

„Korábban az akkori Lucsony község egyedüli jövedelme a regáléjoggal kapcsolatos, korcsma után fizetett bér volt. Mint ahogyan a kápolna, a hársfák és a megmaradt patríciusházak, a Sussmann-, a Nedeczky- és a volt Kiliti-Szabó-ház is mind szorosan hozzátartoznak Lucsony karakteréhez. A korcsma – boltíves kapujával, barokk stílusú mennyezetével, kapualjával, boltozatos, nagy pincéjével – Lenau Nikolaus, a XIX. század egyik legnagyobb német lírikusa emlékét is őrzi. Az akkor óvári gazdászokkal Lenau is borozgatott itt. Erről tanúskodik néhány Óváron írt költeménye a regényes parkról és a csárdáról.

A Lajta 1876-ban elöntötte Lucsonyt. Ennek emlékét őrzi a benti udvar felőli kapurész szélén egy kis kőoszlop, sőt, a ház Lucsony utca felőli sarkánál is áll még az emlékoszlop a rávésett évszámmal és az ár legmagasabb szintjét jelző vonallal. A jelzéseket mára szinte eltörölte az idő.

Az 1890-es évektől Prikler Adolf keze alatt az 1920-as évek derekáig szép évtizedeket tudott maga mögött a vendégfogadó.
A Szigetköz felől jövőknek ez volt „Óvár kapuja". Az óvári polgárok körében is népszerű volt a lucsonyi korcsma és vendégfogadó.

Főleg az óvári piaci meg vásári napokon, s a gabonaszállítás idején nagy udvarában és előtte sorakoztak a lovas kocsik.
Itt zajlott a lucsonyi búcsú, a nyári és téli zenés mulatságok is. A Marquetán-, majd a Bellovitz-bérlők alatt is jól ment a vendéglő egészen az 1950-es évek elejéig, mikor a városi tanács bezáratta és lakásokat csinált az épületből.

A rendszerváltozás után a város a védelem alatt álló házat átadta a Movinnov Kft.-nek kezelésre. Nemrégiben eladták, a helyi védettséget pedig egy képviselő-testületi döntés eltörölte. Ausztriában hasonló történetű és identitású ház lerombolása elképzelhetetlen lenne, de sok magyar város is büszke lehetne rá és nem ítélné halálra ezt a helyi múltat őrző, idéző legendás épületet" – áll Prikler Pál Kisalföldnek írt levelében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyeshalom lassú halála?

Hegyeshalomban arra számítottak, hogy a vámügyintézéssel foglalkozó társaságok forgalomcsökkenése… Tovább olvasom