Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Még a Szent Kristóf-emlékmű alja is víz alatt

A dunai hullámtér elárasztása egy hete tart: ezáltal a Felső-Szigetköz mellékágai is több vízhez jutottak. A sodrás erős, a vízi túrázás most tényleg életveszélyes. A kőgátak felett is átfolyik a víz, s néhány helyen az erdős területek is „megúsztak”.
Duna
A szigetközi elárasztásból még hét nap van hátra: ezután a szlovák vízügyi szakemberek elzárják azt a csapot, amely másodpercenként 200 köbméter vizet biztosít a hullámtéri mellékágrendszerbe. A Kisalföld végigjárta a felső-szigetközi szakaszt, hogy megfigyelhesse, mennyire volt jótékony hatással a természetre a mesterséges áradás.
Vízi túránk Tejfaluszigetnél kezdődött. Annál a résznél, ahol nemrégen még a Napóleon-film statisztái kúsztak a sárban, a mélyebben fekvő területeken a nyárfacsemetékkel beültetett erdők is víz alá kerültek. A sodrás erős, valósággal hömpölyög a víz: néhány bedőlt fa mutatja a víz erejét.

Árral szemben

Doborgazszigethez érünk: a kilencvenes évek elején a fenyőerdők helyén mesterségesen kialakított csatornánál rengeteg hordalékot rakott le a folyó. Motorcsónakos érkezik: árral szemben bizony lassabb most a tempó.
Sérfenyőszigetnél az egykori „zárásnak" még csak a nyomát sem látjuk: a víz már régen átbukott felette. A helyiek azt mondják, a legtöbb csónaktulajdonos – félve az elárasztástól – biztonságosabb helyre húzta ki hajóját.

Üres a kemping

Cikolaszigetnél az árvízvédelmi töltéstől nem messze komp pihen: kikötötték. A közeli kemping teljesen üres, pedig a korábbi hírekkel ellentétben a víz nem öntötte el a sátorozóhelyeket. Csupán néhány mosonmagyaróvári fiatalember ült be egy kikötött csónakba: unatkoznak, s mint mondják, idén már negyedszer nyaralnak Dunaszigeten.
A denkpáli hallépcsőhöz vezető hídnál nagyon felgyorsul a folyó sodrása.
A hallépcsőhöz már nem lehet kijutni: közvetlenül a műtárgy után sebes a sodrás a földút felett.

Tavaly tavasszal volt  utoljára ilyen magas

Denkpált elhagyva aztán egészen a töltések lábáig kiöntött a folyó, az erdős részek is úsztak. A kisbodaki szivattyútelep mindenese szerint tavaly tavasszal volt utoljára ilyen magas a víz szintje, nyáron már hosszú ideje nem látott ekkora magasságot a szintmérő. Akárcsak Denkpál előtt, itt is erős a sodrás a hídnál: az odáig vezető út és a millennium tiszteletére állított Szent Kristóf-emlékmű alja is víz alatt van.
A dunaremeteiek azonban úgy látszik, nem féltek annyira az el-

árasztástól: tizennégy csónak sorakozik egymás mellett kikötve a parton. Az egykori hajókikötőnél már csendesebb a folyó, hogy aztán Lipótnál ismét felgyorsuljon.
(A hullámtér elárasztásának vízügyes tapasztalataival holnapi számunkban foglalkozunk.)
Vízi turistákkal nem találkozunk, úgy látszik, hatásos volt a korábbi figyelmeztetés: valóban életveszélyes most itt kenuzni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs még terv a Bartók-iskola átalakítására

Elballagtak az utolsó nyolcadikosok a nyá- ron már hivatalosan is megszűnő mosonma- gyaróvári… Tovább olvasom