Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Mediterrán Dunántúl?

A klímaváltozásra való felkészülés elve az, hogy csökkentsük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.
A Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közötti tudományos együttműködés kereteiben megrendezett klímakonferenciát a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karán tartották.

Ördög Vince dékán megnyitója után Csete László a klímaváltozásra való felkészülésről és a Vahava-projektről tartott előadást. Ezen kiderült: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett az alkalmazkodási stratégiákat is ki kell dolgozni. A szén-dioxid-kibocsátás az USA-ban a legtöbb, az összes 27 százaléka. A tudósoknak azonban nemcsak ezzel, hanem az egyes területek klímaérzékenységével is foglalkozniuk kell. Az egyik jövőbeni alternatíva, hogy felerősödik a Dunántúl mediterrán jellege: felmelegedéssel és szárazsággal járhat. A szélsőséges időjárási „események" növekvő gazdasági károkat okozhatnak. A szakemberek szerint szükséges lenne az Országgyűlésnek elfogadnia egy nemzeti éghajlat-változási stratégiát.

Várallyay György akadémikus az éghajlatváltozás talajtani hatásairól szólva megjegyezte: „Az az egy biztos, hogy minden bizonytalan ebben a kérdésben." A felmelegedés és az azt követő jégolvadás okozta szélsőséges vízháztartási helyzetek gyakorisága és mértéke nőhet. A Kisalföld klímaváltozásával kapcsolatban nincs egyetlen megbízható kiindulópont sem – mondta végezetül Várallyay György.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wellnessközpont lehet Szigetköz

Fürdőket fejlesztenek vagy építenek a Szigetközben, s várják a wellnessturistákat: a komplex szolgáltatások egyre vonzóbbak, így a termálvíz kínálta térségbeli adottságokat kihasználnák a befektetők. Három tervezett és két már megvalósult új gyógyvizes fürdő mellett két már régóta működő termálfürdőben több százmilliót áldoznak a fejlesztésre s a szolgáltatások bővítésére Tovább olvasom