Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Medence nélkül maradtak az úszók

Megszűnt a mosonma- gyaróvári Flexum SE úszószakosztálya, mert nincs medence az edzésekre.

A mosonmagyaróvári Flexum SE úszószakosztály edzéseit januártól a termálfürdőben nem tudják biztosítani. A tulajdonos, dr. Szeredi Zoltán, a Flexum Rt. igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a döntés oka az idén induló és várhatóan 2006-ban befejeződő fürdőrekonstrukció.

A termál felújítási munkálatainak előkészítését korábban megkezdték, januárban pedig már érintik a két úszómedencét, így most még az is gondot okoz, hogy ezeket a vendégeik használni tudják. A rekonstrukcióval az ötvenméteres medence mint úszómedence megszűnik.

Évek óta napirenden a megszüntetés

– E döntés szükségessége már évek óta napirenden van, mivel egyre nehezebben tudtuk vendégeink és az úszószakosztály érdekeit összehangolni – mondta dr. Szeredi Zoltán. – Számunkra sem örömteli a döntés. Azért húztuk ennyi ideig, mert reménykedtünk abban, hogy felépül a legalább kétszázszor nagyobb értékű Máriafürdő, s egy ilyen nagy beruházás új távlatokat nyithat az úszósport, sőt, a vízilabda meghonosításában is. Feltételezzük, hogy a beígért többmilliárdos állami támogatás töredéke ezt is lehetővé teszi. A rekonstrukció halaszthatatlan igénye, s annak befejezése után a feltételek hiánya miatt nem tudtuk tovább odázni a döntést.

– Nem véletlen, hogy a többségében veszteséges fürdők nem képesek fenntartani a költséges versenysportot. Másrészt pedig a létesítmények nem alkalmasak az úszósportra vagy a szolgáltatások nem összeegyeztethetőek az edzési igényekkel. Ennek ellenére a Flexum Rt. csaknem húsz évig szinte erején felül vállalta ennek összes terhét. Ez majdnem 300 millió forintjába került a társaságnak.

– A halaszthatatlan átalakítással teljesen megváltozik a fürdő medencerendszere. A rendkívül gazdaságtalan – havi másfél millió forint veszteségű – 50 méterest is átalakítjuk. Ezen túl egészen más vízhőmérsékletet igényelnek a sportolók és a gyógyulást kereső vendégeink. Nincs tudomásom itthon olyan gyógytermálról, ahol versenysportot tartanának fenn.

A gyógyjelleg a legnagyobb érték

– A termál legnagyobb értéke annak gyógyjellege, s a rekonstrukció is ezt kívánja szolgálni. E kiváló gyógyvízre épülő szolgáltatások biztosítása az egyetlen esély arra, hogy a fürdő a víz minőségéhez méltó rangot vívjon ki a város és az ország idegenforgalmában.
– Az rt. újra kívánja gondolni az úszásoktatást is. Ezt fenntartva szakmailag és anyagilag is rendezetté formáljuk. A körülmények miatt az ingyenességet itt sem tudjuk megtartani. Szomorúan veszem tudomásul, hogy vannak, akik nem azért hálásak, hogy az rt. csaknem húsz évig jelentős anyagi áldozatot vállalva tartotta fenn az úszósportot a városban, hanem a kényszerű megszüntetés nyomán hangulatot keltenek ellenünk. Mi – másoktól eltérően – soha egy fillér állami támogatást nem kaptunk. A hangulatkeltők gyakran hangoztatják, hogy inkább eljárnak a ma divatos szolgáltatást nyújtó fürdőkbe. Az úszósport fenntartásával meg lehetne kínálni a környékbeli most felkapott fürdőket – hangsúlyozta dr. Szeredi Zoltán.

Kompromisszumot kellene találni

Gyerekek és szülők egyaránt döbbenten fogadták a hírt a szakosztály megszűnéséről. Az érintettek szerint biztosan lehetne kompromisszumot találni a kérdésben, ám állításuk szerint a Flexum Rt. erre nem hajlandó. Wohlmutter Ilona fia, Christian már tíz éve úszik versenyszerűen a Flexum SE színeiben. Az elmúlt tíz évben a fiú minden napját az úszás töltötte ki – akárcsak másik több mint harminc társának.

– A napi két és fél órás edzés rendkívüli fizikai leterheltséget jelentett a gyerekeknek, ám szívesen és önszántukból csinálták – mondja Wohlmutter Ilona. – Ez egyik napról a másikra most megszűnt, s semmivel sem lehet helyettesíteni. A Flexum Rt. vezetősége vélhetően nincs tisztában azzal, hogy mekkora munkát tett tönkre egyetlen döntésével. A gyerekeken gázolnak át anyagi érdekek miatt. Elfogadjuk a tulajdonos álláspontját, de biztosan lehetne kompromisszumot találni az ügyben – vélekedett Wohlmutter Ilona.

Dohovicsné Rákóczy Veronika két lánya – Virág és Regina – évek óta igazolt versenyzője a Flexum úszószakosztályának. – A gyerekek szeretnének sportolni, de elvették tőlük a lehetőséget. A szakosztály tagjai számos jó eredménnyel büszkélkedhetnek országos és nemzetközi versenyeken egyaránt. Ennek ellenére a város nem kezelte súlyának megfelelően, minimális mértékben támogatta csak a szakosztályt. Most azonban minden lehetőségtől megfosztották a gyerekeket.
Kivitelezhetetlen annak a megszervezése, hogy a gyerekek máshová járjanak úszni – mondta az édesanya.

Szentkuti Károly alpolgármester az üggyel kapcsolatban lapunknak elmondta: az úszószakosztály a Flexum belső egyesületeként működött, az önkormányzattal idáig semmiféle kapcsolatban nem állt. A sport-

alappályázaton nyert támogatást, ám sem a város kiemelt egyesülete, sem pedig a megszűnt sportiskola szakosztályaként nem működött.
– A szülők megkeresése után egyeztettünk a tulajdonossal, aki elmondta: fejlesztési elképzeléseibe nem fér bele a szakosztály működtetése, ám az úszásoktatást továbbra is támogatja. A sportfelügyelőt felkértem, hogy szerezzen be minden adatot a szakosztályról, ezután próbálunk valamiféle megoldást találni. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten minden támogatást megad ahhoz, hogy a tehetséges gyerekek tovább folytathassák az úszást. Az egyik ilyen az utazási költségekhez való hozzájárulás – mondta az alpolgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyre került a nőgyógyászat

A Karolina Kórház rekonstrukciója során a sebészeti részleg helyét a nőgyógyászat kapta meg. Tovább olvasom