Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Mecsérnél bukott le újabb orvhalász

5 kg halat és száz méter hálót foglaltak le Mecsér és Zsejkepuszta között egy illegálisan halászó férfinál.
Közel öt kilogramm halat és száz méter hálót foglaltak le Mecsér és Zsejkepuszta között egy illegálisan halászó férfinál a rendőrök. A rapsic parttól partig, ágrekesztéssel állta a halak útját. Eközben a pénzügyminiszter leállította a mezőőrök állami támogatását, pedig őket alkalmazhatnák az önkormányzatok az ellenőrzésekre.

Nemrégiben Ásványrárón bukott le két „halász", akiktől 28 kilogramm halat – köztük védett fajokat is –, valamint százhúsz méter speciális hálót foglaltak le a Marcal beavatkozócsoport tagjai. Bár a rendőrség megszüntette a nyomozást, a megyei földművelésügyi hivatal 100–100 ezer forintra büntette a halászokat, s egy évre bevonták egyikük engedélyét.

Még hivatásosaknak is tilos

A hét végén aztán újabb zavarosban halászó bukott le. Ezúttal Mecsér és Zsejkepuszta között, a Mosoni-Dunába torkolló csatornán lettek figyelmesek egy férfire a szombat hajnali ellenőrzésen. Már késő este lerakta a hálóját, s az úgynevezett parttól partig tartó ágrekesztéses módszerrel halászott, ami még hivatásos halászoknak is tilos. Az esetről videofelvétel is készült. Információink szerint a rendőrök a ladikból kiszálló mecséri férfit már a parton várták. Kiderült, hogy sem engedélye, sem halászjegye nincs a területre.

Csak találta?

Az illető azzal védekezett, hogy csak találta a hálót, s benne a közel öt kilogramm halat. Compó, kárász, domolykó és keszeg akadt az ásványráróihoz hasonló, speciális, közel száz méter hosszú hálóba, ám nemes hal nem volt a zsákmány között.
Pintér Csaba, a megyei FM-hivatal vadászati és halászati osztályának vezetője elmondta: tegnap még nem érkezett bejelentés az ügyről, ám ha ez megtörténik, vizsgálatot indítanak.

Ki finanszírozza az ellenőrzést?

Nemrégiben számoltunk be arról a tervről (Kisalföld, 2005. július 18.), hogy mezőőr figyelheti a közeljövőben az orvhalászokat: legalábbis ezt kezdeményezné a győri Előre Halászati Szövetkezet. Finanszírozásuk államilag és önkormányzatilag történne: eddig is felesben megosztva kapták fizetésüket. Nemrégiben azonban a pénzügyminiszter utasítására a mezőőrök állami támogatása megszűnt – legalábbis ebben az évben biztosan. A halászati szövetkezet szeptemberben ülne tárgyalóasztalhoz az önkormányzatokkal, ám a mostani döntés megnehezíti a finanszírozási kérdés megoldását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város méltó elismerése

A Nyugat–Magyarországi Egyetem oktatási rektorhelyettese, dr. Tenk Antal kapta idén… Tovább olvasom