Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Mecséren a fejlődés nem állhat meg

Mecsér erejét alaposan próbára tette az árvíz, s turisztikai célú beruházásait is befolyásolja. Mecsér önkormányzata nehéz év előtt áll. A település költségvetése oly szűkös, hogy fejlesztésre csak nagyon alapos megfontolás után tudnak összegeket átcsoportosítani.
Kultúrház: Ráférne az alapos felújítás.
Gerháth Zoltán polgármester óvatosan fogalmaz, amikor az idei tervekről kérdezzük. – Nagyon sokat kell a költségvetés számaival „sakkozni" – mondja. – Egyre több feladatot rónak az önkormányzatokra, állami segítséget pedig nem adnak hozzá. Egy ilyen kicsi településnek nagyon nehéz kigazdálkodnia a többletköltségeket, főleg úgy, hogy a fejlődésben ne álljunk meg. A végső célunk az, hogy a település vonzó legyen a turisták számára, ehhez adott a szép természeti környezetünk, s a vendég is szívesebben megy egy olyan faluba, ahol nyomát leli az előrelépésnek.

Az elmúlt ciklusban – a turizmust elősegítendő – szép kezdeményezéseket indítottunk el. Aztán közbejött az árvíz, ami után újra kell gondolni az ilyen jellegű beruházásokat, hiszen nem mindegy, mi hova kerül. Ez mindaddig nem lehetséges, amíg nem tudjuk, hogy hol és milyen végleges gát váltja majd ki a nyáron épített ideiglenes töltésünket. A falu védelmét szolgáló gát tervei pedig most készülnek, a vízügyi igazgatóság a minisztérium segítségével nem tud 2004-nél előbb végleges megoldási javaslattal szolgálni. Így számunkra nem marad más, a meglévő lehetőségeinket mozgósítva kell várnunk nyáron a vízitúrázókat és kerékpározókat. Alapvetően optimista ember vagyok, így képviselő- társaimmal együtt a nehézségek ellenére előretekintünk. Minden évkezdet nehéz és számos bizonytalansági tényezőt hordoz magában, de bizakodunk – állítja a polgármester.

– Az idei terveket sok minden befolyásolja – folytatja Gerháth Zoltán. – Először is az, hogy jogosultaknak találnak-e bennünket, illetve megkapjuk-e az „önhikis" pályázaton igényelt összeget. Ha ezen túljutunk, minden erőnket összeszedjük ahhoz, hogy elkezdjük a kultúrház korszerűsítését, fűtésének modernizálását, nyílászáróinak cseréjét. Ez egy többlépcsős folyamat lesz, melynek eredményeként megújulhat, átalakulhat és több funkciót kaphat az épület. Helyet adhat a civil szervezeteknek, a könyvtárnak, egy teleháznak és továbbra is a közösségi rendezvényeknek. Ha ez a nagyberuházás elindulna, a jövőben az utakra helyeznénk a hangsúlyt. Erre azért is lenne nagy szükség, mert a falu összekötő szerepet tölt be a Szigetköz és a Hanság között, valamint balesetek esetén elkerülőútként funkcionál Győr, illetve Mosonmagyaróvár megközelítésében.

Az említettek egyelőre tervek, de megvalósításuk fontos lenne az uniós csatlakozásra gondolva. Pályázunk amire csak lehet és amennyit tudunk, s reménykedünk, hogy a település működését megtartva előbbre is jutunk. Ami biztos: idén Mecséren is korszerűsítik a telefonvonalakat, ami a világhálóra csatlakozás előfeltétele. Negyvennél is több igény hever az asztalomon ez ügyben. Ezen túl elkészült a falu átfogó rendezési terve, ami új telkek kialakítását teszi lehetővé. Szerencsére mutatkozik igény rájuk, ami hozzájárulhat az egyébként öregedő lakosság fiatalodásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezenyéről a floridai rivaldafénybe

Fél év alatt lépett ki az ismeretlenség homályából az a bezenyei fiatalember, aki a… Tovább olvasom