Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Mecsér: a fejlődés záloga a pályázat

Mecsér évek óta forráshiánnyal küzd, ám sikeres pályázatokkal mégis sikerült gyarapodnia.
Mecsér évek óta forráshiánnyal küzd, ám sikeres pályázatokkal, nagy erőfeszítések árán mégis sikerült gyarapítani a települést az önkormányzati ciklus első felében. A legnagyobb beruházás a kultúrház 11 milliós rekonstrukciója volt.

Mecsér önkormányzata önhikis költségvetéssel gazdálkodik évek óta. 2003-ban a 6,5 millió forintos hiány pótlására 4,5 millió forintos, egy évvel később pedig a nyolcmilliós hiány kompenzálására 6,5 millió forintos támogatást kaptak. Nagy erőfeszítések árán sikerült elérniük, hogy a falu működjön.

Az oktatási-nevelési intézmények fenntartásánál ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek, mint a többi, hasonló nagyságú falu. Az idei tanévben a tanulólétszám még megfelel a törvényi előírásoknak, és reményeik szerint jövőre sem lesznek gondok. Az óvodában egy, az iskolában pedig három tanulócsoport működik, hiszen a törvényi előírásokat csak így tudják teljesíteni. A községbeliek ragaszkodnak az iskolához, nagy ellenállásba ütközne az intézmény esetleges megszüntetése. Gerháth Zoltán polgármester és a képviselők is úgy vélik, mindent meg kell tenni az intézmények fenntartása érdekében.
Mecsér működéséhez, fejlődéséhez nagyban hozzájárultak a sikeres pályázatok. 2003-ban nyert támogatásból korszerűsítették a polgármesteri hivatalban az informatikai rendszert, és bevezették az internetet. Még abban az évben átépítették a közintézmények belső világítását.

Tavaly újították fel a kultúrházat – 11 millió forintból. Ehhez a legnagyobb támogatást, mintegy 3,7 milliót a megyei területfejlesztési tanácstól kapták. Kicserélték a több mint negyvenéves épület nyílászáróit, korszerűsítették a fűtést, a villanyhálózatot, valamint felújították a mosdókat és a belső termeket. A rekonstrukció során – szintén pályázati segítséggel – a klubkönyvtárat két számítógéppel, nyomtatóval és fénymásolóval látták el, kialakítottak egy internetes szobát, ahol szakmai felügyelet mellett bárkinek lehetősége nyílik a számítógép, illetve a világháló használatára. Jó hír az is, hogy a szigetközi rehabilitációs pályázaton 21 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek.

A kultúrház külső rendbetételére, a tűzoltószertár átalakítására, bővítésére, valamint egy buszmegálló építésére és a temető tereprendezésére is nyújtottak be pályázatot, amelynek elbírálása a napokban várható. Bíznak a sikerben, hiszen értesítést kaptak arról, hogy a Belügyminisztérium átvállalja az önrészt a településtől. A temető felújítása, szépítése már tavaly elkezdődött, ugyanis a „Zöld falu" pályázaton nyertek másfél millió forintot, amelyből fasorokat telepítettek.
Az önkormányzat támogatja a civil szervezeteket. Jól működik a sportkör, a Vöröskereszt, a nyugdíjasklub és a tűzoltó-egyesület. Az egyesületek is igyekeznek különböző pályázatokon támogatáshoz jutni. Sikerrel jártak a tűzoltók, akik egy országos katasztrófavédelmi kiíráson jutottak támogatáshoz a szertár felújítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt a hatósági engedély

Hosszú huzavona után a turisztikai államtitkárság hivatalába beküldött hatástanulmányt tavaly év végén megfelelőnek találták a bírálók. A máriafürdői szabadidőpark állami támogatása ügyében februárban születhet kormánydöntés. Az építési munkálatokat azonban még nem lehet elkezdeni, ugyanis a hatósági engedélyek lejártak. Tovább olvasom