Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Mátrix osztályokat hoznának létre

A krónikus ágyak számának növelésével úgynevezett mátrix osztályokat hoznának létre a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban.
A mosonmagyaróvári Karolina Kórház működőképességét helyreállító, adósságrendezését és a struktúraátalakítását elősegítő intézkedési terv főbb pontjait egy évvel ezelőtt fogadta el az önkormányzat képviselő-testülete. Ennek alapján a Kórház vezetése részletes ütemtervet dolgozott ki, ami tartalmazta a fekvőbeteg-szakellátás struktúraváltására vonatkozó elképzeléseket is. Ennek részleteivel hétfői ülésén foglalkozik a testület.

A Karolina jelenlegi helyzetéből kiindulva a menedzsment elkerülhetetlennek látja a Kórházi struktúra átalakítását. Ez részben az aktív ágyszám csökkentését és a krónikus ágyszám növelését jelentené, továbbá a munkaerő jobb kihasználhatósága érdekében mátrix osztályok kialakításával járna. A vezetőség javaslata szerint negyvenöt rehabilitációs ágyat alakítanának ki, ennek eredményeként ugyanennyivel csökkenne az aktív ágyak száma is.

Mivel az átalakítás nagyban érintené a rekonstrukcióval kialakított új osztályokat – belgyógyászat, kardiológia és tüdőgyógyászat –, továbbá középtávon bizonyos szakmák – gyermekosztály, tüdőgyógyászat – létjogosultsága is megszűnhetne, az alpolgármester kérésére a Kórházvezetés más megoldást dolgozott ki.

Eszerint a tervezett 45 helyett csak 22–25 új rehabilitációs ágyat alakítanának ki, minden aktív osztálytól – az ágykihasználtság függvényében – vennének el 2–5 ágyat. Ezen az újonnan kialakított osztályon döntően agyi keringési zavar és baleset utáni állapotban levő betegek rehabilitációját végeznék. A belgyógyászati mátrix részei lennének – jelenlegi helyüket megtartva – a belgyógyászat, kardiológia, csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint a tüdőosztály, összesen 115 ággyal. A sebészeti mátrix a jelenlegi sebészet, traumatológia és szülészet-nőgyógyászat osztályból jönne létre 80 ággyal. Az intenzív osztály önálló egységként nyolc ággyal megmaradna. A krónikus ellátásban összesen 99 ágy lenne, ami az összágyszám harminc százaléka.

Az eredeti elképzeléshez képest ez az átalakítás kevesebb bevételt hozna a krónikus ágyakból, de várhatóan emelkedni fognak az aktív ellátás bevételei is. Előnyei ezzel szemben, hogy nem érinti negatívan a rekonstrukció során kialakított részeket, nem lesz zsúfoltság a belgyógyászati mátrix területén, nem csökken a gyermek- és a tüdőosztály ágyszáma a minimum alá, továbbá mindkét osztály az eredeti helyén maradhat. Megmaradhat továbbá a tüdőosztály az e célra újjáépített épületben, ahol a fertőző betegek elkülönítése megoldott. Megtarthatja a Kórház az – amúgy nehezen kilobbizott – onkológiai ellátást a tüdőrák vonatkozásában, amit különálló részleg hiányában le kellene adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsabban híznak tőle az állatok

A kísérletek alapján a mikroalgával kevert állati takarmányok rendkívül kedvezően hatnak a sertések növekedésére és egészségi állapotára. Az algák mezőgazdasági felhasználásának lehetőségeit a szakemberek a tegnap kezdődött nemzetközi konferencián vitatják meg Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom