Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Mást akart a frakció és mást a bizottság

Az önkormányzat fideszes többségű gazdasági bizottsága ellenezte, a kormányzó Fidesz-frakció viszont támogatta az Erkel utcai üzletház eladását a magasabb összeget ajánló vállalkozásnak. Hosszas vita után a testület végül újabb feltétel előírása mellett az eladásról döntött.
Korábban Mosonmagyaróváron az Erkel utcában – a postával szemben – lévő üzletházra is nyilvános pályázatot írt ki a város. Ebben jelenleg műszaki üzlet, húsbolt és vendéglátóegység működik. Az ingatlant az önkormányzat lakottan, a bérleti jogviszonyokkal együtt kívánta értékesíteni. Több feltételt is meghatároztak a leendő vevőnek. Így a pályázatok elbírálásánál szempontként írták elő a hasznosításra vonatkozó beépítési koncepciót és a tervezett funkció környezetbe illeszkedését is. Irányárként nettó 70 millió forintot vártak el az ingatlanért.

Az ingatlanért a Best Florella 70 milliós, míg az Adaste 80 milliós nettó árat ígért.

A testületi döntésnek megfelelően a Movinnov Kft. összeállította a pályázati dokumentációt. Ezt öten vették ki, közülük határidőre ketten – a Best Florella Szolgáltató Kft. és az Adaste Kft. – nyújtottak be ajánlatot. A pályázatok nyilvános bontása után megállapították, hogy mindkettő szabályos és érvényes. Az ingatlanért a Best Florella 70 milliós, míg az Adaste 80 milliós nettó árat ígért. A pályázatokban szereplő beépítési koncepciót és a beépítés feltételeit a gazdasági bizottság értékelte, majd legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület azok elbírálásáról.

A bizottság és a várost irányító frakció között véleménykülönbség volt a kérdésben. Pető Péter (Fidesz) elnök elmondta: a bizottságon belül is vitát szült az előterjesztés. A bizottság elsősorban alakilag vizsgálta, hogy érvényesek-e a pályázatok. Ezt követően hosszas polemizálás után azt javasolták a testületnek, érvénytelenítsék és vonják vissza a pályázatot. Nyitra József (Fidesz) hangsúlyozta: nehezen foglalt állást a bizottság, mivel olyan döntést kellett hozniuk, ami jogilag is támadhatatlan. A képviselő szerint a jelenlegi bérlőket le kell mondatni az elővásárlási jogról, így később az önkormányzat nem támadható emiatt.

Ezzel szemben a Fidesz-frakció azt javasolta, fogadják el érvényesnek a pályázatot. Pető Péter frakcióvezetőként már azt mondta: úgy döntöttek, a magasabb vételárat ajánló pályázó kapja meg az ingatlant, ám a szerződés alapfeltételeként határozzák meg, hogy azt a vevő határidőre szabadítsa fel a perkötelezettség alól. Így megoszthatóvá válik végre a jelenleg egy helyrajzi számon bejegyzett tizenhat hektáros városközpont. Amennyiben a nyertessel valamilyen okból nem tudják megkötni a szerződést, úgy a másik pályázónak adják el az ingatlant. A képviselő hozzátette: törvényes elővásárlási jog nem merülhet fel a jelenlegi bérlőknek. Kopetti Tamás (Jobbik) a magasabb ajánlatot tett céghez köthető személy miatt ellenezte az eladást. A kormányzó frakció tagjaitól azt kérdezte: támogató döntés esetén bele tudnak-e majd nézni a választóik szemébe? Kovács Tamás (MSZP) azt javasolta, vegyék le napirendről a kérdést és egyeztessenek újra a két pályázóval. A testület végül kilenc támogató, egy ellenző szavazat és öt tartózkodás mellett döntött az eladásról.

A testületi döntés értelmében az Erkel utcaival együtt nyilvános pályázatot írtak ki a Mosonvár utcában lévő önkormányzati ingatlan értékesítésére is. A megadott határidőig azonban erre egyetlen ajánlat sem érkezett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv és film készült a Szigetközről és a Mosoni-síkságról

A Szigetközi Falusi Turizmusért Egyesület közel 10 millió forintot nyert el a pályázaton turisztikai… Tovább olvasom