Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

˝Második esély˝ park a kitört fáknak

Kaptak egy második esélyt, no meg egy saját parkot is azok a fák, melyeket még június elején törtek ki ismeretlenek a Máriakálnok és Mosonmagyaróvár közti út mentén.

Az elkövetőket nem találják, az ezüsthársakat azonban pótolják.

Százezer forintot ajánlott fel a máriakálnoki önkormányzat annak, aki segít rendőrkézre keríteni azt, aki a falu és Mosonmagyaróvár közti kerékpárút mentén ötven facsemetét tört ketté – írtuk a Kisalföldben június 7-én. Az akkor frissen elültetett hetven csemetéből ötven nem tudott megmenekülni a barbárok elől. Dr. Tóásóné Gáspár Emma, Máriakálnok polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a rendőrség a napokban tájékoztatta, hogy egyelőre még a tanúkihallgatás folyik, a tettest még nem sikerült megtalálni. A keletkezett kár több mint nyolcszázezer forint.

a
A fákat a Kiserdőben ültették el, a „Második esély" parkban.


A hír hallatán Lobitz Ákos vállalkozó jelezte segítségét. Ötven ezüsthársat ajánlott fel a kitört csemetékért cserébe. Munkatársai a napokban ültetik el a fákat. A megcsonkított csemetéket kiásták: a településvezető elmondása szerint ebből tízet a kápolnánál ültetnek el „emlékeztetőül". A további negyven viszont különleges helyet kap.

– Máriakálnokon átutazva elképesztő a pusztítás, amit tapasztaltam. Aztán hallottam arról, hogy kicserélik a fákat, ezért jelentkeztem a polgármesternél, hogy igényt tartanánk a megrongált csemetékre. Miután ezzel a máriakálnoki képviselő-testület egyetértett, a mosonmagyaróvári városvezetéssel is egyeztettem az új helyszínről. A fákat kollégáim a Kiserdőben ültették el, a „Második esély" parkban – mondta el Szirtl György, a Városüzemeltető kft. parkfenntartásért felelős részlegvezetője.
Lobitz Ákos szerint a megrongált fák többsége életképes, ám sok gondoskodás szükséges ahhoz, hogy korábbi formájukat visszanyerjék. Esztétikailag már nem feleltek meg céljuknak, ám Szirtl György úgy véli, még oxigéntermelésre jók és a Kiserdő madarai is örömüket lelhetik bennük. Ez most egyfajta alapkőletétel volt a „Második esély" park számára, és elképzelhető, hogy a későbbiekben további – hasonló sorsú – fák is társulhatnak melléjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbantással fenyegette a rendőröket egy jánossomorjai férfi

A rendőrök gyorsaságának és elővigyázatosságának köszönhetően szerencsére nem történt tragédia egy… Tovább olvasom