Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Másfélszer több gazdász lehet

A jelenleginél másfélszer több hallgatót vehet fel államilag finanszírozott képzésre a mosonmagyaróvári egyetemi kar a következő tanévtől a létszámkeretek új elosztásának köszönhetően.

Amint arról lapunkban már beszámoltunk, a múlt hét végén nyilvánosságra hozott felsőoktatási felvételi keretszámokból kiderült, hogy – több intézményhez hasonlóan – a Nyugat-magyarországi Egyetemen is a korábbihoz képest feleannyi állami ösztöndíjas hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől.

A mesterképzés területén is kiemelkedő létszámmal indíthatják a következő tanévet.

Noha az egyetem összhallgatói létszáma kevesebb lesz, a mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar jól járt az új keretszámokkal. A nagy múltú intézmény több mint másfélszer annyi hallgatót vehet fel, mint eddig.

A megemelt létszámkerettel várhatóan jóval több gazdász veheti majd át a diplomáját a mosonmagyaróvári karon.
A megemelt létszámkerettel várhatóan jóval több gazdász veheti majd át a diplomáját a mosonmagyaróvári karon.


A mosonmagyaróvári kar ismét meghatározó szerepet kap a hazai agrár-felsőoktatásban – állítja dr. Szakál Pál oktatási dékánhelyettes. Mintegy hatvan százalékkal több hallgatót vehetnek fel államilag finanszírozott alapképzésre, mint tavaly. A dékánhelyettes elmondta: a hazai agrár-felsőoktatásban az államilag finanszírozott alapképzésre összesen 1300 hallgatóban határozták meg az összlétszámot. A mosonmagyaróvári karra 120 egyetemistát vehetnek fel ezekre a szakokra szeptembertől. Arányaiban országosan is kiemelkedő ez a szám, a dunántúli régióban pedig egyértelműen az egyik legmeghatározóbb lesz az agárképzésben a mosonmagyaróvári intézmény.

Dr. Szakál Pál elmondta: a mesterképzés területén is ki-
emelkedő létszámmal indíthatják a következő tanévet. Az agrárképzésben országosan összesen 877 hallgatót vehetnek fel mesterszakokra, ebből a mosonmagyaróvári karon több mint száz az engedélyezett. A dékánhelyettes hozzáfűzte: a felsőfokú szakképzésekben némileg szigorodtak a keretszámok, ám a Nyugat-magyarországi Egyetemre erre az oktatási formára felvehető viszonylag magas létszám biztosíték arra, hogy a mosonmagyaróvári karra jelentkezők is bekerülnek az államilag finanszírozott képzésre.

Dr. Szakál Pál hozzátette: a magas, államilag finanszírozott keret mellett költségtérítéses képzéseik létszámát is igyekeznek teljesen feltölteni, éppen ezért a legalacsonyabb díjakat határozták meg ezen oktatási formában.

Olvasóink írták

 • 12. halas001 2012. február 02. 18:07
  „Kedves Pancser!

  Szeretnék részben megválaszolni a 9. pontban írt néhány észrevételedre:

  A nevezett burgenlandi Úr valóban, mint szerencselovag és földéhségben szenvedő osztrák kisgazda
  jól fektette be pénzecskéjét a privatizáció során szétzüllesztett Gabonaforgalmi Vállalat telepén, strómanok útján, akik jó pénzért konvertálták nála az akkor kis értékű Kárpótlási Jegyeiket és valóban elindította Mezőgazdasági Vállalkozását.A kezdeti időkben gazdálkodó kisgazdák tőkehiányát a helyi képviselője segítségével nagyszerűnek tűnő terményhiteleivel feltűnő igyekezettel segítette, csak a tényszerű elszámolásokról feledkezett el. Amikor a gazdák terményeikkel visszafizették ezeket a műtrágya, vetőmag, stb, hiteleket még abban sem voltak mértékletesek, hogy az átvételi mérlegelésnél ne csapják be mázsákkal a beszállítóikat. Ezt még csak tetézte az az elszámolási fegyelem, hogy a termelési anyagokat számlákra bocsátották ki, a kompenzálásról már nincsenek meg a bizonylatok.
  Igy voltak akikkel kétszer is kifizetették a tartozásukat, vagy hiteles végelszámolás helyett a kockás papírra felírtak eltűnése miatt utólag tetemes késedelmi kamatokat számítottak fel nekik.
  Mindezt tették olyan arrogáns fenyegető stílusban, hogy a páciensnek csak összeszorult a gyomra és sietve távozott. Sajnos ez így megy még ma is csak még nagyobb volumenben, és az sem véletlen, hogy immár talán a harmadik, vagy negyedik könyvelője háborodik meg ezen üzletvitelen.
  Valóban igaz, hogy magyar emberek adták el neki a földeket /sicc/azaz játszották át neki a jelenlegi telepvezetői (AGRO-WIRT Honlap) Kft tulajdonos tagok a gyakorlatban, hogy a ki-be lépő tagcserével csillapították a nevezett Úr földéhségét jó pénzért .
  A földeladási Moratóriumot a a volt Tsz vezetők felkent ügyvédeik segítségével így tudták megkerülni.
  A fenteken kívül tudott még földet szerezni magyar emberektől 99.évi egy összegben kifizetett bérleti díjjal is, vagy bejegyzett hosszú lejáratú földjelzáloggal, és ez még tart ma is a magyar gazdák kárára.
  Az is igaz, hogy modern eszközökkel és anyagokkal gazdálkodik, de a terményeit is modernül legtöbbször az éj leple alatt hordja ki az országból részben saját fuvareszközeivel másrészt szlovák,- lengyel,-román kamionokkal a Schengeni határon. Ezután aztán nics sem magyar, sem eu-s Áfa.
  Ha a másikban a Szemes Művekre gondolsz, akkor tudni kell azt is, hogy sajnos ma konkurencia harcnak nincs etikája, de ezt már tapasztaljuk mindnyájan a saját bőrünkön is, amikor a Multi három felét gyártat:
  a. )EU nyugat,
  b, )EU Kelet,
  c.)Többiek.
  Ezzel csak az a bajom, hogy ez utóbbit is mint olcsó terméket vissza is lehet importálni az országba büntetlenül.

  Más: mi van akkor , ha az itt termett búza pl. kimegy Ausztriába, majd átviszik Romániába Szlovákia érintésével és onnan visszajön Magyarországra, ahol már BIÓ termékként árulják a boltokban?

  Kedves Pancser

  Hidd el, hogy írásomat nem az osztrákok iránti ellenszenv vezette, - mert sok jó barátom van odaát akik szeretik az országot és tisztelik törvényeinket, - de most elszakadt a cérna mert amikor saját bőrödön is tapasztalod, hogy kijátszanak és pénzért mindent megtehetnek egyesek, akkor ezt le kellett írnom.
  Én is vallom, hogy igenis szükség van a szaktudásra, a tanulásra, csak azt nem értem, hogy minek kell egy patinás elismert intézményben ezt a szakmát ennyire preferálni, hiszen utána mindenki máshova megy dolgozni, még jó ha csak a Környezetvédelmi Hivatalba.
  Szerintem sem a képzésben van a hiba Torgyán mester óta.

  Üdv. Nem Labanc vitapartnered”
 • 11. pancser 2012. február 01. 17:06
  „Most biztosan megkapom a magamét "Contar" amiért azt mondom Neked, hogy nincsen, ennyire nincsen. A gyakorló gazdák képzése nulla, ahhoz, hogy valaki mg-i vállalkozást indítson, nincsen szükség szakképzettségre, tehát egyrészt túlképzés, másrészt alulképzettség van. Pedig a korszerű mezőgazdaság elképzelhetetlen képzett és folyamatosan továbbképzett, külföldi tanulmányúton rendszeresen résztvevő kétkezi gazdálkodók nélkül. Az ősi magyar tudás már fabatkát sem ér ami apáról fiúra szállt! Persze lehet hogy tévedek, de sajnos alighanem a valóságot írtam.”
 • 10. Contar 2012. február 01. 08:42
  „Szükségünk van ennyi gazdászra egyáltalán? Persze biztos, mert nem támogatnák egyébként ezt a szakmát!”
 • 9. pancser 2012. január 31. 22:39
  „8."halas001" Ne háborogj, először is a magyar emberek adták neki a földeket önként. Másodszor a semmiből kezdte, harmadszor a legkorszerűbben gazdálkodó termelő a környéken, negyedszer dolgozik nála néhány agrármérnök. Volt neki a falu másik végén egy magyar versenytársa, aki a saját tévedéseibe bukott bele. Persze a mai kormányzati logikával az osztrákot adminisztratíve tönkre kéne tenni a másikat meg közpénzből kihúzni a sz*ból. Csak emlékeztetni szeretnélek, hogy az élelmiszerláncoknál ezt csinálják.”
 • 8. halas001 2012. január 31. 16:57
  „5.-höz!
  Kár az izgalomért, ha nem a megye földjeinek nagy részét már szinte bitorló LIDI ÚR fogja foglalkoztatni őket, akkor újabb agrármérnököknek is lesz helye a további öregek otthonának állatkertjeiben:-)”
 • 7. pancser 2012. január 28. 13:53
  „A mezőgazdaság különös ágazat. Nélküle nincsen élet, viszont a GDP-ben elfoglalt aránya egyre csökken. A termőföldet bővíteni nem lehet, viszont óriási termelékenységi különbség van egyes területek között, illetve mondjuk a 100 évvel ezelőttihez képest. Azok az országok, ahol szint e mindenki a mg-ban dolgozik, szegények, sőt éheznek. Ahol viszont csekély a mg-i foglakoztatás az az ország gazdag, az élelmiszer bőségben áll a lakosság rendelkezésére és mindenki elérheti, az éhezés ismeretlen. A mg. magas színvonalát az adott mennyiséghez, minél kevesebb foglakoztatott száma jelzi. Az általam említett 100 ezer fő a foglalkoztattak arányában még mindig a duplája az amerikainak, ahol a világ legnagyobb élelmiszertartaléka van. Magyarország nem agrárország, ne is akarjon az lenni.”
 • 6. pancser 2012. január 28. 13:21
  „5-höz! "Hori" ha azt akarod bizonygatni, hogy az ország agrárország a foglakoztatáson keresztül, tévedsz, a szupermarketek zöldségosztályain dolgozókat meg a hagymát tisztító háziasszonyt mégsem sorolnám a mezőgazdaságban foglalkoztatottak közé. Nagyon jól tudod, hogy nem sok embert tud a föld eltartani úgy, hogy a mai igényeknek megfeleljen, még 100 ezret sem, még az általad említettekkel együtt sem. Az USA-ban nemzeti foglalkozásnak számít a farmerség, pedig csak 1,5 % dolgozik ott. Ez nem von le semmit a ágazat jelentőségéből, sem ott, sem náluk. Személy szerint hatékony farmergazdaságokat szeretnék látni, jólétben élő tulajdonosokkal.
  Ettől azonban már régen nem vagyunk agrárország és soha többé nem leszünk azok, szerencsére. A földet művelni szép és becsülendő munka.”
 • 5. Hori 2012. január 28. 10:32
  „Atyavilááág pancser! Megmosolyogtató, hogy a panellakásodból beszélsz bele olyan dolgokba, amikről fogalmad sincs! A mezőgazdaság nem csak azokat foglalkoztatja, akik a termőföldön dolgoznak. A Mezőgazdaság egy komplex folyamat, ami termelésből, feldolgozásból, értékesítésből, kereskedésből és a szakigazgatásból áll. Összességében azt gondolom, hogy igenis van munkaerőigénye a mezőgazdaságnak.

  Emellett pedig gratulálok a dékányhelyettes úrnak, hiszen biztos nehéz volt a jelenlegi körülmények között ilyen szintű létszám növelést kiharcolni! Szerencse, hogy van még aki tenni akar ezért az egyetemért, nem csak kiszipolyozni! A polgármester úr is jó lenne ha összeszedné magát, és ha már ő is az óvári egyetemen végzett agrármérnök, akkor elkezdhetnének gondolkozni azon, hogy milyen mindkét fél számára együttműködést tudna kötni az egyetemi kar, és a város.”
 • 4. pancser 2012. január 27. 20:47
  „Mosonmagyaróvárnak szerencséje van elvileg, de a bajok nem kicsik. A hallgatókhoz más is kell, még több hallgatóhoz még több minden.
  Ma a mezőgazdaságot nem lehet úgy űzni, ahogy régen. Akkor apáktól tanulták a fiúk az ismereteket, ez már 1818-ban sem felelt meg az uradalomnak, ezért alapították az intézményt.
  Vannak aki ezzel szemben mennek, nem is akárkik, másként nem gazdálkodhatnának olyanok, akinek nincsen meg a megfelelő iskolai végzettségük. Ma már ez is szakma, sőt mivel a gazdálkodás színvonala nagyban befolyásolja a környezetet, az emberi élelem minőségét, tarthatatlan a képzetlenek nagy száma, ha előre akarunk lépni.
  A valódi a gyakorló gazdálkodók képzése, a tudásuk folyamatos szervezett fejlesztése ebben az országban nem megoldott.
  Agrármérnökből szerintem van elég, viszont képzett földművesünk kevés!”
 • 3. Losba 2012. január 27. 18:53
  „2.
  ..igen, valami ilyesmit érzek én is, bár nem tudom..
  azt viszont biztosan állítom, hogy 1000 fiatalból, ha egy van aki szeretne mezőgazdaságban dolgozni, azzal foglalkozni, ez egy blöff, hogy az majd ad munkát, a fiatalok meg a középkorúak sajnos messziről elkerülik a "földeket"...fizikai meló szagos..a sok hkittis lány,meg filmeken felnőtt fiúk nem ezt akarják..ez van.”
 • 2. pancser 2012. január 27. 14:54
  „1. "juhi" Magyarország nem agrárország. Miért lenne az? A GDP talán 20-ad része származik belőle, az arány az ország fejlődésével egyre csökken. Ha a foglakoztatás oldaláról nézzük akkor a 4 millió ha műveléséhez elég 40 ezer farmer és családja, így is csak 100 ha-t osztottam rájuk, ami még magyar mércével sem sok. Ha ehhez hozzávesszük egyes kézimunka igényes kultúrák munkaerő igényét, meg az állattenyésztést, akkor 100 ezer főnél több ember nem kell a mezőgazdaságban.
  Magyarországot agrárországként megnevezni bárki részéről egy politikai blöff, minden realitás nélkül a szavazatokért.
  Arra viszont jó, hogy megint eltévesszük a helyes utat!”
 • 1. juhi 2012. január 27. 10:08
  „Csak üdvözölni tudom, hogy az agrárképzést támogatják, hisz Magyarország alapvetően mindig is agrárország volt, így minél több jól képzett szakemberre van és lesz szüksége. Az meg szintén dicséretes, hogy a nagy múltú és híres egyetemeket támogatják az utóbbi időben szinte erőszakosan, mesterségesen létrehozottakkal szemben, ahol a színvonalat a diákok mennyisége határozza meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A milliárdokat rehabilitációra költik

Százmilliók helyett az elmúlt években már csak tízmilliók jutottak monitoringvizsgálatokra a Szigetközt kutató szakértőknek. Tovább olvasom