Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Másfél milliárd a Szigetköznek

Dr. Pap János, a Szigetközi Rehabilitációs Bizottság elnöke szerint jelentős eredményeket értek el az elmúlt években.
Egy 1992-es országgyűlési határozat kimondja, hogy a Szigetköz rehabilitációjára egy komplex tervet kell kidolgozni. A négy éve megalakult szigetközi rehabilitációt felügyelő bizottság feladata az volt, hogy nyomon kövesse ezt a folyamatot és megoldási javaslatokat fogalmazzon meg.

– A szakemberekkel és az itt élőkkel együtt megfogalmazott javaslatok következménye lett a mára elkészült koncepció, amit közgyűlési nyilatkozat formájában jelentetünk meg – mondta dr. Pap János. – A két éve készülő, s mára megfogalmazódott országgyűlési határozati javaslatot, amely a Duna mellékágainak, holtágainak és a Mosoni-Duna rehabilitációjának lehetőségeit tartalmazza, sajnos a környezetvédelmi bizottság szocialista többsége a minap lesöpörte az asztalról, szükségtelennek találta. Pedig ebben benne foglaltatik a térségben élők akarata.

Az eddig elvégzett munkánkról szóló beszámolóban világosan látható: három év alatt duplájára nőtt az önkormányzatoknál a rehabilitációra fordítható összeg. Örömömre szolgál, hogy a Fertő–Hanság Nemzeti Parknak és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak is komoly pénzeket juttathattunk. Összesen az elmúlt négy évben csaknem másfél milliárd forint rehabilitációs jellegű beruházás történt a Szigetközben. Ebben a bizottságnak komoly szerepe volt, hiszen koncepciókkal élt, terveket dolgozott ki és igényeket fogalmazott meg a minisztériumnak.
A nagyobb sikerek közé sorolom, hogy elkészült a Mosoni-Duna menti települések komplex rehabilitációs programja. Erre később lehet építeni. Lipóton, Kisbodakon, Rajkán, Máriakálnokon szép eredményeket értünk el. Szerettük volna, hogy az a nyolc település, amely leginkább kárt szenvedett az elterelés következtében, valamilyen kompenzációban részesüljön. A halászati jog átadása különböző érdekcsoportok miatt nem sikerült. Terveztük, hogy ezeket a településeket több lehetőséghez juttatjuk, ám ez egyelőre nem valósult meg. A szigetközi csatornahálózat beruházási és kivitelezési problémák miatt nem az elképzeléseink szerint készült el. Itt tőkeinjekcióra lenne szükség.

– Egyébként nemrég Johannesburgban, a Föld-csúcson jártam. A környezetvédelmi bizottság előtt tartott beszámolómban a fenntarthatóságról és annak megvalósításáról beszéltünk. Véleményem szerint a komoly globális gondokat csak globális összefogással lehet megoldani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adómánygyűjtők: erőszakosak és rámenősek

Az emberek jóindulatára alapoznak azok a házalók, akik közhasznú szervezetek, alapítványok nevében… Tovább olvasom