Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Más nyomvonalon akarták az elkerülőt

A tervezett elkerülő út nyomvonalának módosítását kérte több telek tulajdonosa az önkormányzattól, mivel az eredetileg kijelölt keresztezi az ingatlanukat.

Az 1-es számú főút mellett, a mosonszolnoki bekötőúttal szemben fekvő terület kertes mezőgazdasági övezetbe tartozik. Az ott lévő telkeken számos épület áll, holott a helyi építési szabályzat előírása szerint csak egy lehetne ingatlanonként.

A hivatal szerint az építmények zöme engedély nélkül épült.
Ezt a területet – összesen húsz ingatlant – érinti a tervezett elkerülő gyűrű nyugati szakasza. Ennek nyomvonala a közlekedési koncepció 2008-as aktualizálása után került be véglegesen a településrendezési tervekbe. Korábban csak alternatív nyomvonalként szerepelt.

Az út nyomvonala hegyesszögben keresztezi az ingatlanokat, meglehetősen esetlen telekalakításokhoz vezetve. Amennyiben megvalósul az út, annak területe az önkormányzat tulajdonába kell hogy kerüljön. A hivatal szakemberei szerint ráadásul az sem előnyös, hogy az úttól északra eső, kialakuló telkek csak az elkerülőről lesznek megközelíthetők. Az ingatlantulajdonosok az értékvesztés, a várható káros környezeti hatások miatt kérelmezték az út nyomvonalának törlését.

A hivatal szakemberei szerint a kérelem tárgya méltányolható, ezzel együtt a városnak még inkább érdeke lehet az elkerülő gyűrű nyomvonalának módosítása. Egyszerűbb, reálisabb vonalvezetéssel, néhány üres ingatlan kisajátításával költséghatékonyabban is meg lehet építeni az utat. A nyomvonal módosításához elsődlegesen a közlekedési koncepciót kell felülvizsgálni, különös tekintettel a körgyűrűre és a tehermentesítő útra.

A városvezetés részéről a döntés már megszületett erről, a tavalyi költségvetésben is szerepelt ennek tervezési költsége. Előrelépés azonban nem történt, ez a feladat az idénre marad. Mindezek miatt a képviselő-testület úgy döntött, nem ad helyt a kérelemnek, mivel öncélúan nem lehet egy szakaszt kivenni a körgyűrűből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés Mosonmagyaróváron: várhatunk vitát a költségvetésről?

Az idei első képviselő-testületi ülés kezdődik csütörtök délután a városházán. Fókuszban a… Tovább olvasom