Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Más árulja a találmányát?– a vám- és pénzügyőrség két kerékpárt lefoglalt

Fülöp Zoltán az általa kifejlesztett, legyártott és formavédelmi mintaoltalmat kapott triciklijét egy neves gyártó standján és katalógusában fedezte fel.

A vám- és pénzügyőrség két kerékpárt lefoglalt: kirendelt szakértő dönthet az ügyben.

A dunakiliti Fülöp Zoltán tizenhat éve kezdett el otthon tricikliket tervezni: először mozgáskorlátozott édesanyjának. „1995 körül elkészült az első prototípus: teszteltem, kiállításokra jártam, felmértem az igényeket.

Folyamatosan fejlesztettem otthon a garázsban, elsősorban hobbiként tekintettem a triciklikre. Számítógépen megrajzoltam ezeket, újdonságokat találtam ki, időnként egy-egy darabot sikerült is értékesítenem" – mondta. Igazán komolyra 2006 körül fordult addigi hobbija: egyre többen keresték meg, triciklije után érdeklődve. „Egy fertőendrédi kft. vezetője is eljött, kipróbálta a szerkezeteket, s látta, hogy az általam kifejlesztett adapterrel többfajta kerékpár is univerzálisan átalakítható. Egy Schwinn-Csepel biciklit is háromkerekűre alakítottam neki a későbbi együttműködés reményében: mondta, hogy pozitív visszajelzéseket kapott róla, ám többet nem keresett" – folytatta.


A dunakiliti férfi közben iparjogvédelmi szakértő segítségét kérte: 2009 márciusában több típusról formavédelmi mintaoltalmi bejelentést tett, s kapott is rá mintaoltalmat. Ám néhány héttel később a budapesti Bringaexpón megdöbbenve látta az általa kifejlesztett triciklit a Schwinn-Csepel standján. Azonnal felvette az illetékesekkel a kapcsolatot: a Schwinn a fertőendrédi gyártóra hivatkozott. „Felhívtam a figyelmet a jogbitorlás tényére: szó esett együttműködésről vagy a forgalmazás leállításáról. Ráadásul a 2009-es és a 2010-es katalógusukba is bekerült ez a típus. Újabb megkeresés azonban nem történt. Szeretném legalább a ténylegesen eladott triciklik száma utáni nekem járó licencdíjat megkapni.

A bejelentésemig állítólag csak három kerékpár készült el, ám úgy vélem, apróbb átalakítások után az értékesítésük továbbra is tart. Emiatt feljelentést tettünk a vám- és pénzügyőrségnél: jelen állás szerint járműszakértő dönt az ügyben" – mondta Fülöp Zoltán. A lefoglalás és a szakértői vizsgálat tényét a VPOP is megerősítette portálunknak.

Török Antal igazságügyi iparjogvédelmi szakértő úgy véli: az a kulcskérdés, hogy a katalógusban szereplő lefoglalt, továbbá a gyártó és a forgalmazó fényképes ajánlatában szereplő kerékpárok a kirendelt szakértő szerint is hasonlítanak-e Fülöp Zoltán formavédett eszközeire. „Ki kell vizsgálni, ténylegesen mennyit gyártottak és adtak el belőlük, s az átlagos licencdíjat kifizetni a dunakiliti feltalálónak."

Paróczai Iván, a Schwinn-Csepel értékesítési vezetője a Kisalföldnek elmondta: ők a Patentbike- tól vásárolták meg az (állításuk szerint általuk fejlesztett) adaptert, mellyel a kétkerekű kerékpár háromkerekűvé alakítható. „Ezáltal Fülöp Zoltánnak nem velünk, hanem a fertőendrédi céggel van vitája" – tette hozzá. Elismerte, két kerékpárt lefoglalt tőlük a VPOP, s hogy a 2010-es katalógusba is bekerült ez a modell is. „Ezeket a tricikliket azonban nem áruljuk" – mondta.

Németh Ferenc, a Patentbike vezetője annyit mondott: értelmezése szerint nincs szó jogvédelmi vitáról, s már nem gyártják és árulják ezeket a tricikliket.

Ezt megcáfolandó Fülöp Zoltán idén március végén próbavásárlással a Schwinn-Csepelt és a Patentbike-ot is levélben kereste meg: saját triciklijének paramétereit vázolva kért tőlük árajánlatot. A Schwinn úgy válaszolt: „Ezt a típust 2008-ban kezdtük forgalmazni. Az elmúlt időszak alatt összesen kettő esetben kellett garanciális javítást eszközölnünk, ami az értékesített mennyiséghez képest elenyésző mértékűnek számít." A kérdés most már az, hogy a kirendelt szakértő szerint ugyanarról a kerékpártípusról van-e szó.

Olvasóink írták

 • 9. janika 2010. június 06. 11:35
  „Vannak valóban súlyos mozgáskorlátozottak! Sőt nem, is mindegyik gazdag. Valóban jól jön nekik a segítség! De e rendszer nemhogy könnyítene a sorsukon , hanem inkább, azt is elveszi amit eddig juttattak nekik! Előbb a közlekedésükben az őket szállító súly -adó most "teljesítmény+" -adó-kedvezményét törölték el,majd a közlekedés támogatás az évi hétezer forintot, mivel pár száz forinttal elkerülte a család jövedelme az ad hatási plafont! Most meg az a baj, mint a"Lébényi kazánná"l,hogy van, akik olcsóbban is le tudják gyártani a köz javára!”
 • 8. Kimi74 2010. június 05. 12:23
  „7.
  Ha valaki a saját mozgássérült édesanyja közlekedését megkönnyíti bármivel is,annak nagyon is van értelme.
  Ha pedig már több hasonló helyzetben levő ember közlekedését könnyítette meg saját tervezésével,gondolatai megvalósításával,az egy példaértékű tett.
  Ha nem került volna megvalósításra az elképzelése,már az is szép gesztus,hogy valaki ilyesmin töri a fejét.
  Remélem Zoli is olvassa ezeket a sorokat,s látja hogy szurkolunk neki.
  Egy volt kolléga,Zoli ha emlékszel,( a ... bálványa) :)))))))))
  Kitartás!”
 • 7. janika 2010. június 05. 09:29
  „Legalább olyant tervezne valaki amelyik nem fogyaszt semmiféle üzemanyagot, legfejtebb vizet!Annak lenne értelme!”
 • 6. RAGGEN 2010. június 04. 23:19
  „Afene, valaki megelőzőtt.
  Szóval én is azt akartam írni hogy NE ADD FEL Zotya!!!
  Sajnos mindehol vannak olyan patkányok, akik mások gondolataiból, ötleteiből próbálnak hasznot húzni.
  Én csak drukkolni tudok neked, hogy terveid váljanak valóra.
  Szintén egy volt kollégád.”
 • 5. AstarothZ 2010. június 04. 21:14
  „Ne hagyd magad Zoli! Sok sikert és kitartást a küzdelemhez! Az ilyen gerinctelen ötlet-tolvajok meg szüljenek sünt... hatos-ikreket... (Szintén egy volt kollégád a dunakilitii cégtől, aki a Q-koordinátortól jobbra lévő asztalnál dolgozott egykor az irodában :-))”
 • 4. janika 2010. június 04. 06:23
  „Ázsiában már évszázadok óta "taxi"-ként működnek az efféle triciklik. Ez is olyan mint a "lébényi kazán" űgy!
  Másnak ne legyen tarka macskája?”
 • 3. invektus 2010. június 03. 16:17
  „A kis ember kicsi marad bár mely nagy a lelke :(”
 • 2. sicc 2010. június 03. 15:42
  „Hát most kell egy nagyon jó ügyvéd, mert ezek a cégek simán lekoptatják,ha nem vigyáz!
  Egyedül ,túl kicsi hozzájuk !”
 • 1. Kimi74 2010. június 03. 13:12
  „Volt szerencsém Zoltánnal pár éve együtt dolgoznom egy cégnél.
  Rendkívül szimpatikus,kedves,jó szándékú fiatalember,bár mindenki olyan lelkiismeretesen tenné a dolgát mint Ő.
  Remélem ez az ügy számára pozitívan zárul!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől már a jó ivóvizet fogyaszthatják

Augusztus 30-tól várhatóan már a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerből nyeri ki az ivóvizet… Tovább olvasom