Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Marx nélkül Károly

Első körben három - Marx Károly, Kállai Éva és Frankel Leó - utca nevének megváltoztatásról dönt a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete. Az érintett lakóknak az okmányok cseréje nem jár kiadással és lebonyolítását is igyekeznek zökkenőmentessé tenni.
Első körben három - Marx Károly, Kállai Éva és Frankel Leó - utca nevének megváltoztatásról dönt a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete. Az érintett lakóknak az okmányok cseréje nem jár kiadással és lebonyolítását is igyekeznek zökkenőmentessé tenni.

Amint arról lapunkban korábban már beszámoltunk (Kisalföld, 2006. december 5.) a mosonmagyaróvári utcák, közterületek elnevezéseinek felülvizsgálatára és az új utcanevek kidolgozására hozott létre munkacsoportot az önkormányzat, amely múlt hónap végére elvégezte a feladatát. Tizennégy utca átkeresztelelésére tettek javaslatot, amit minden esetben alapos érveléssel támaszottak alá.

A munkacsoport tagja lett Papp Gyula történelemtanár, Thullner István helytörténész, Beregszászi Balázs levéltáros, dr. Kocsis Sándor, a városvédő egyesület elnöke, Hujber Zoltán a környezetvédő egyesület képviselőjeként, Tuba László, a Mosonmagyaróvár Kultúrájáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke és Vida István történelemtanár. A csoport javaslatait a történeti névtan és helytörténet elvei szerint, név szerinti szavazással tette meg.

Nagy István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: az igazgatási és ügyrendi bizottság napokban tartott ülésén foglalkozott a javaslatokkal. Úgy határoztak, hogy az első ütemben három utca átnevezését terjesztik a testület elé. Ezzel elkerülhető lesz a zsúfoltság az okmányirodában, és az érintett lakóknak kevesebb kellemetlenséggel jár irataik cseréje. Az első fázisban, még a tavasz folyamán a Marx Károly, a Frankel Leó és a Kállai Éva utca nevének megváltoztatására kerül sor. A munkacsoport új névként a Károly, a Szekeres Richárd, illetve a Gulyás Lajos utcát javasolta.

Az alpolgármester hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy az átnevezés az érintett lakóknak kellemetlenségekkel jár. Az önkormányzat ezért mindent megtesz az okmánycserék zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. Emellett természetesen az átírás nem kerül pénzükbe. Az érintett utcában élőket lakossági fórumokon tájékoztatják majd az okmánycserék menetéről. A Marx Károly utcában 1069, a Frankel Leó utcában 49, míg a Kállai Éva utcában 412 lakót érint a változás. A tervek szerint a testületi döntés után az okmányiroda soron kívül péntek délután és szombaton áll majd az érintett lakók rendelkezésére. Ekkor több ablaknál, nagyobb létszámmal intézik majd kizárólag ezeket az okmánycseréket. Az érintett lakóknak a lakcímkártya mellett a forgalmi engedélyt és a vállalkozói igazolványt is illetékmentesen kicserélik. Az igazgatási osztály emellett írásban értesít a változásról minden közszolgáltatót és intézményt. Így senkinek sem kell félnie például amiatt, hogy a postás nem találja majd meg.

A bizottság javaslatot tett továbbá az Április 4., Bardócz Béla, Engels Frigyes, Határőr, Hámán Kató, Mező Imre, Petz György, Sallai Imre, Ságvári Endre, Schönherz Zoltán utcák, valamint a Frankel Leó úti lakótelep nevének megváltoztatásra is. Ezek átnevezéséről a későbbiekben, több ütemben dönt majd a képviselő-testület.
Méhes Á.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös fellépés a kavicsszállítók ellen

Szlovák kavicsszállítók „gyúrják” Dunasziget, Dunakiliti és Rajka útjait: Halásziról északi szomszédunkhoz szállítják az alapanyagot. A falvak a közlekedésfelügyeletet arra kérik: ellenőrizzék a járművek súlyát. A bánya engedélyeztetési eljárása során egyetlen település sem tiltakozott megnyitása ellen. Tovább olvasom