Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Márkát váltott a traktormaffia

Nem pihen a traktormaffia Burgenlandban. Sőt, úgy tűnik, módszereiken is változtattak, már nem csupán John Deere gépekre vadásznak.

Tavaly nyáron indult a lopássorozat a magyar határ menti osztrák településeken. Vélhetően erre szakosodott banda szervezetten lopja a nagy értékű John Deere traktorokat. A burgenlandi rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt közel másfél évben már tizenkilenc ilyen munkagépet loptak el. További öt esetben pedig zsákmány nélkül távoztak a tolvajok. A gazdák kára már jóval meghaladja az egymillió eurót. A további lopások megakadályozása és az elkövetők felderítése érdekében összefogott a rendőrség és a Burgenlandi Agrárkamara, valamint egy biztonságtechnikai cég. Olyan egyszerűen kezelhető, ám mégis biztonságos rendszert dolgoztak ki, amivel folyamatosan nyomon követhetők a gépek, illetve ez azonnal riaszt lopás esetén.

Lapunkban több alkalommal foglalkoztunk a burgenlandi traktormaffiával. Ennek – és a busás nyomravezetői díjnak – köszönhetően került meg az egyik neudorfi gazda két John Deere gépe is Mosonmagyaróváron. Éppen emiatt – és mivel a hatóságok egyelőre nem akadtak az elkövetők nyomára – a pórul járt burgenlandi gazdák többször fordultak már a Kisalföldhöz segítségért. Erről egyébként a minap az egyik neves osztrák napilap is beszámolt.

Michael Allacher: A traktort az éjszaka folyamán lopták el a pincészetből.
Michael Allacher: A traktort az éjszaka folyamán lopták el a pincészetből.

Bízik benne, az ő traktorát is segítünk előkeríteni, ezért kért segítséget lapunktól Ausztria egyik legnevesebb borásza is, akinek az elmúlt hétvégén lovasították meg a gépét. Michael Allacher családi vállalkozása harminc hektáron termeszt szőlőt Gálos (Gols) környékén. A pincészetnek nincsenek John Deere traktorai, mivel azok túl méretesek lennének a szőlőben, a borász éppen ezért sem gondolta, hogy félnivalója lenne a traktormaffiától.

– Hallottam a környéken elszaporodott lopásokról, ám mivel kizárólag John Deere gépeket vittek el, nem gondoltam, hogy minket is „meglátogatnak" a tolvajok – mondja Michael Allacher. – Ennek ellenére vigyázunk a nagy értékű gépeinkre. Így volt ez az elmúlt hétvégén is. Pénteken este fél tíz körül hagytam abba a munkát a pincészetben, mindent – így a gépeket is – bezártam. Másnap reggel megdöbbenve tapasztaltam, hogy betörtek a telephelyre és elvitték az egyik traktort. Az elkövetők semmi nyomot nem hagytak. A környéken senki sem hallott semmit éjszaka – tette hozzá a borász.

Michael Allacher kiemelte: az elkövetők kifigyelhették, hogy hol tartja a gépeket és meddig dolgoznak a pincészetben. Szerinte nem kizárt, hogy ugyanaz a banda vitte el ezt a traktort is, akik a John Deere-eket lopják. Éppen ezért 7 ezer eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki megtalálja az erőgépet. Ez egy hároméves Fendt gyártmány, értéke mintegy 60 ezer euró. A gazda bízik abban, hogy rövid idő alatt megkerül a jármű, hiszen mint mondja: éppen most lesz nagy szükség rá a szőlőben. 

Olvasóink írták

 • 3. ATXadmin 2013. szeptember 20. 18:03
  „2.,
  persze amennyiben eladod és elosztod a kocsiért kapott pénzt a szegények között :)”
 • 2. Isar 2013. szeptember 20. 13:30
  „1. John_Doe 2013.09.20. 08:45

  Én itthon dolgozom. A főnököm nagyon "kedves" ember.
  Ha ellopnám a Mercijét én is "Robin Hood" lennék?”
 • 1. John_Doe 2013. szeptember 20. 08:45
  „Nyilván valóan nem helyeslem sem a lopást, sem a rablást sem a traktor maffiát! De azért én nem sajnálom ezeket a Burgenlandi parasztokat! A magyarokat feketén dolgoztatják 3-4EUR-ért, míg Ők megkeresik a 40-50EUR-os órabért!
  Személyesen halottam, hogyan beszélnek EZEK a magyar emberrel! A rabszolgákkal Egyiptomban különbül bántak!
  Most akkor nyomjuk fel a magyar "Robin Hood"-ot? Amúgy is mit sír? Ha legális gazdasága van, akkor a biztosító fizeti a kárát. Ha feketegazdaság, akkor éljen Rózsa Sándor!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel kétszáz bevallásban találtak eltérést

Az év elején indított hatékonyabb ellenőrzések feltártak ugyan hiányosságokat, ám ebből majd az év végére várható többletbevétel. Tovább olvasom