Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Máriakálnokra költöznek az aranymosók

Máriakálnokra költöztetik a Szigetköz hagyományos mesterségeit, a halászatot és az aranymosást bemutató kiállítást a mosonmagyaróvári várpincéből.
A mosonmagyaróvári múzeum tulajdonában lévő anyagot évekkel ezelőtt az egyetemhez tartozó várpincében állították ki. A várpince hosszú ideje zárva van, a tárlat nem látogatható, az egyetem pedig jelezte, hogy a helyiségnek más funkciót szán – mondta el Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum igazgatója az MTI-nek szerdán.

A többcélú kistérségi társulás ülésén vetődött fel a kérdés, melyik település fogadná be a kiállítási anyagot. Noha több község vezetője jelezte, hogy tudna helyet biztosítani a bemutatónak, az elsőként jelentkező Máriakálnokra esett a választás.

A Mosonmagyaróvártól mintegy négy kilométerre fekvő község falumúzeuma szomszédságában adnak otthont a szigetközi tárlatnak – mondta Tóásóné Gáspár Emma polgármester az MTI-nek. A faluból a második világháború után kitelepített németeknek emléket állító falumúzeumot egy ikerház egyik felében rendezték be. A másik felét az önkormányzat megvásárolta, s rendbetételét követően falai között kap helyet az egykori szigetközi emberek mindennapjairól képet adó kollekció.

A falumúzeum közel van a Boldogasszony-kápolnához, amely tradicionális búcsújáróhely, az állandó kiállítás pedig növelheti a község vonzerejét a látogatók számára – vélekedett a polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. halas001 2012. március 04. 21:32
    „Furcsa egy hír ez, mert voltak szigetközi falvak az öreg Duna mellett, ahol az emberek ebből éltek, - mint az a Timaffy
    könyvben is le van írva-, volt ahol fesztivállal őrizték a hagyományokat és mutatták be eszközeiket, de mióta halásziak elorozták üzleti célból a hagyomány felelevenítését, már olyan mindegy, hogy hol őrzik a relikviákat.
    Nem gondoltam volna, hogy Pethő Úr szigetközi turizmus programja, csak Máriakálnokig terjed ki.
    Ennyire le van gatyásodva az Ásványráró, hogy odaszavazott, vagy a Polgármester Asszony nem is ismeri a falúja történelmét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogorvosok: nyolc új vegyes körzet alakult

Mosonmagyaróvár. Vegyes körzetek létrehozásával oldotta meg az önkormányzat azt a gondot, hogy évek… Tovább olvasom