Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Máriakálnokiak nem mernek az utcára menni a hídfelújítás óta

Két nap alatt a háromszorosára nőtt a forgalom a Győr - Moson - Sopron megyei Máriakálnokon. A korábban csendes faluban annyi autó jár, hogy a helybeliek szinte már ki se mernek menni az utcára.

A szomszéd településen Halászin ugyanis 17 év után felújítják a Mosoni - Duna hidat, a forgalmat pedig Máriakálnok felé terelik.A halászi hidat hétfő reggel óta bontják. Az átkelőt lezárták, a Szigetköz forgalmát pedig azóta Máriakálnok felé terelik. Azóta egymást érik az autók a szomszéd faluban. Sokan ki se mernek menni az utcára, akkora lett a forgalom. Főleg reggel és kora délután nagy a torlódás.

A faluban rendkívüli intézkedéseket hoztak a hirtelen megnövekedett forgalom miatt. A járdán is lehet kerékpározni, a gyerekek pedig szülői felügyelet nélkül nem mehetnek az utcára. Az alpolgármester szerint bármikor történhet tragédia. Háromszoros körülbelül a mi méréseink alapján a személygépjármű forgalom növekedés. Körülbelül nyolc - tízszeres az autóbusz forgalom, olyan ötszörösére teszem a kisteher gépjármű forgalmat - mondta Gáspár Emma, Máriakálnok alpolgármestere.

A helybeliek azt mondják, hamarosan tovább romolhat a helyzet. Néhány héten belül a kirándulók is megjelennek a Szigetközben és többszörösére nőhet az átmenőforgalom. A halászi híd felújítása a tervek szerint 2010 májusáig tart vagyis a kálnokiaknak még több mint egy évig kell elviselniük a megnövekedett forgalmat.

Olvasóink írták

 • 13. Nusinéni 2009. március 23. 11:51
  „Kedves kétségbe esett kálnokiak a halásziak nem jó kedvükből kerülnek felétek. De ha ez nem tetszik nektek üljetek seprűre, talán lassabban és biztonságosan repülhettek.Na meg büszkén!!!!!”
 • 12. Dr.Bagira 2009. március 20. 22:02
  „Eddig csak olvasgattam a hozzászólásokat, ezentúl azonban leírom véleményemet, nehogy az állandó elégedetlenek véleménye legyen a meghatározó!
  Egyetértek luigi-val, ha nem vigyáznak kellően a gyerekekre, elég ahhoz 1 autó is, hogy elüsse! Az önkormányzat túllihegi a dolgot, most legalább a kerékpárosok is veszélyeztetik a gyalogosokat! A Halászi híd leszakadásakor, Máriakálnokon karambolozott az új mentőautó! Akkor miért nem lázadt a "közvélemény"?
  Most végre lesz kultúrált új hidunk! Milyen jó lesz, amikor majd karbantartják, vagy felújítják a Máriakálnoki hidat! Én, ha Máriakálnoki lennék, azon törném a fejemet, hogy hogyan tudnék esetlegesen a túrista forgalomnak megfelelő szolgáltatást nyújtani, amiből még a településnek is haszna származna! Alpolgármester asszony! Ezen sem ártana gondolkodni!”
 • 11. luigi 2009. március 20. 20:20
  „Nos, valóban túl van "kicsit" lihegve a dolog. Kálnok fő utcáján lakom, valóban megnőtt a forgalom, de azért a teljes Bécs-Budapest forgalom még mindig nem itt zajlik.... Tragédiát előrevetíteni rossz ómen!!!!! Nekem is van két alsős kisfiam, eddig is féltettem őket egyedül kimenni még a járdára is, ezután is félteni fogom. Majd ha a kálnoki hidat is lezárják netán egyszer, akkor mi meg majd Halászi fele leszünk kénytelenek közlekedni....”
 • 10. rivotril2mg 2009. március 20. 10:40
  „kálnokon a forgalom miatt nem mernek utcára menni, én akkor győrben mit tegyek? bebujok a vécébe azt magamra zárom az ajtót életem végéig nehogy meghaljak 1 autó hangot se.”
 • 9. Flamo 2009. március 20. 08:47
  „Üdv MIndenkinek!
  Nagyon fel van fújva ez a Mkálnoki ügy!! Én is ott lakom és nap mint nap bejárunk Móvárra van, hogy többször is. Valóban megnövekedett a forgalom, mint az várható is volt, de más alternatíva nincs a helyzetben. Fokozottabb óvatosságra és figyelemre kell törekedni mindenkinek! No és folyamatos rendőri jelenlétre lenne szükség az iskola előtti, 30km/órás szakaszon. Sokan úgy mentek át kálnokiak az úton korábban, hogy tegnap sem jött senki, akkor ma sem fog...ezen kellene változtatni!! A kerékpárútra már semmi esély? Elfújta a márciusi szél? OGY Képviselő asszony mit vetít most? Reméljük a végén, ha befejeződnek a halászi hiddal kapcsolatos munkák, egy felújított úttal azért profitálunk az esetből....
  Hajrá Emma csak lobbyzz keményen!!! Így legalább ránk is figyelnek!!!”
 • 8. rivotril2mg 2009. március 20. 01:35
  „húha leadom a drótot a CNN nek hátha kapok jó pénzt ezért a hatalmas sztoriér, nem mernek utcára menni a kálnokiak...röhej”
 • 7. pancser 2009. március 19. 22:08
  „5-nek igaza van! A két út csak annyiban hasonlít egymáshoz, hogy mind a kettő út. Aztán Halászin a bicikliút az nem semmi. Nagyon szeretünk más baján élcelődni. Ha kálnoki lennék én sem engedném a gyerekemet biciklizni. Egyébként erre is ven megoldás, meg kell engedni a járdán történő kerékpározást. Ez is a felkészüléshez tartozott volna. Ki ennek a projektnek a felelős vezetője szeretnénk megismerni azt aki átfogja az egészet. Fogadni mernék, ha valami súlyos baj lesz a közlekedésből kifolyólag nem lesz felelős szerkesztő egy személyben!”
 • 6. RickCartman 2009. március 19. 19:31
  „Hát most ez lesz egy évig...szakértők, álszakértők, alpolgármesterek, rendőrkapitányok, útkaparók, lakosság, RTL klub, Fókusz, városi tévé..mindenki nyilatkozhat végre.Hurrá.”
 • 5. lacika1967 2009. március 19. 18:45
  „Kedves Oriza!
  Azért Halászi és Kálnok fő útja sem szélességében sem állapotában nem azonos.Kerékpár út nincs. A gyerekek pedig mást szoktak meg.”
 • 4. Oriza_Triznyák 2009. március 19. 17:55
  „Kedves Gáspár Emma!
  Tessék már megkérdezni a halásziakat, hogyan tudták eddig elviselni ezt a forgalmat és hogy mertek kimenni az utcára. Pedig Halászin nagyobb forgalom ment keresztül, mint most Máriakálnokon. A kedves alpolgármester asszony sokkal többet segítene ebben az ügyben, ha nem keltené a pánikot a buta kijelentéseivel.”
 • 3. KisVadföld 2009. március 19. 17:49
  „Azért ez a cím egy kicsit durva. LOL”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. március 19. 17:21
  „Így van. De azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nekünk van kerékpárutunk (bár előtte is megvoltunk valahogy).”
 • 1. pon-pon 2009. március 19. 16:57
  „Eddig Halászin haladt a szigetközi forgalom. Pedig itt is van iskola meg óvoda, és ezek is a főutcán. Ők tudnak a faluba járni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontják és kamerával figyelik a hidat

Halászi - Gőzerővel bontják a halászi híd aszfaltrétegét: szerdán már az innen kiszedett… Tovább olvasom