Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Máriafürdőt támogatja a kormány

Stipkovits Pál országgyűlési képviselő sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünköz a Máriakálnok határába tervezett Máriafürdő komplexum kormányzati finanszírozási lehetőségeiről.
Eszerint a Széchenyi-terv ke- reteiben nem, de külön csomagként a kormánydöntés után biztosítható a tizenöt százalékos állami szubvenció. „ Országgyűlési képviselőként hosszabb ideje részt veszek a Máriafürdő-projekt előkészítő munkálataiban.

Az egyeztetésekről tájékoztatásul elmondhatom, hogy nagy erőfeszítéseket teszünk helyben és kormányzati szinten a térség és az ország számára is nagy jelentőségű munkahely- és adóteremtő beruházás megvalósításáért. A kormány egyértelműen támogatja a megvalósítást. Így ez év márciusában a Széchenyi-terv keretében további 1,2 milliárd forint forrást ítélt meg a kormány a korábbi 1 milliárd után a beruházóknak.

A kormányzati döntés után a Magyar Fejlesztési Bankkal kell megkötni a támogatási szerződést. A bank a szerződést csak akkor írhatja alá, ha az az államháztartási törvény minden előírásának megfelel. Ez a beruházó részéről gyakorlatilag bankgaranciát jelent. Az első egymilliárdról az MFB meg is kötötte a szerződést, az újabb 1,2 milliárd forintról ez viszont nem jött létre, mert a beruházó bank garanciát igazolni nem tudott.

Ezután a beruházó azt kérte, mivel a bankgarancia költséges eljárás, hogy ingatlanjaik és az ottani eddigi fejlesztések jelentsék a fedezetet. Ebben az ügyben személyesen jártam közben Pál Béla államtitkár úrnál. Ő elfogadta a lehetőséget és a szaktárca, valamint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megvizsgálta ennek módjait.

Végül az ingatlanokat fedezetként elfogadni nem tudták a rájuk bejegyzett banki jelzálog miatt. Kormányzati részről a 2,2 milliárd tehát rendelkezésre áll, ám az államháztartási törvény előírásai- nak a beruházó nem felelt meg, ezért a pénzt jelenleg felhasználni így nem lehet. Noha a Széchenyi-terv pályázati lehetőségei most is fennállnak, ennek kereteiben a Máriafürdő-projektet pillanatnyilag megvalósítani nem lehet.

Ezután került előtérbe az a lehetőség, hogy a holland beruházó által Máriafürdőre igényelt 15 százalékos állami támogatást (4 milliárd forintot) önálló kormányzati döntés alapján ítéljék oda. Ezt Pál államtitkár úrral együtt javasoltuk Kiss Péter kancelláriaminiszter úrnak. A kormány-előterjesztés érdekében az újabb egyeztető munkálatok elindultak, s a Gazdasági Minisztérium illetékese személyesen tájékozódott a lehetőségekről a holland beruházónál.

Az előterjesztés csak akkor kerül a kormány elé, ha meggyőződnek a projekt megalapozottságáról. Ha ez igazolódik, nyilatkozata szerint Medgyessy Péter miniszterelnök is hajlandó támogatni a beruházást. Az egyeztetések erről most is zajlanak. Várhatóan a szeptemberi kormányülés dönt Máriafürdő sorsáról, s megfelelő garanciák esetén az igényelt szubvenciót a kormány biztosítani fogja" – áll az országgyűlési képviselő közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigicsempészek: adójegy nélkül, fél áron füstölögnek

A márkás cigarettát fogyasztók körében egyre kedveltebb az adójegy nélküli vagy külföldi jegyes… Tovább olvasom