Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Máriafürdő: minden eldőlhet

Az egykori Széchenyi–terv keretében már részesült az állami támogatásból a Máriafürdőt megálmodó holland befektetőcsoport, ám további 2,2 milliárd forintot még várna a minisztériumtól.
Ehhez azonban – Mosonmagyaróvár polgármestere szerint – garanciákra, és az építkezés megkezdésére lenne szükség. A befektető azonban a kötelezettségeinek eleget tett. Szakács Imre, a megyei közgyűlési elnök és Stipkovits Pál mosonmagyaróvári polgármester múlt csütörtöki megbeszélén szó esett a Máriakálnokon tervezett gyógy– és élményfürdő központról is. A harminckétmilliárd forintos beruházás terveinek megvalósítása jelenleg a 2,2 milliárd forintos állami támogatáson múlik.

Garanciák és kormányzati döntés

A próbafúrások után már csak az állami pénz hiányzik.
Stipkovits Pál úgy tudja: a Széchenyi-terven győztes pályázat már részesült állami támogatásban, ám a pályázat megszűnése miatt ennek másik felét egyelőre nem lehet lehívni. A befektető által benyújtott projekt egyébként sem felel meg a hatályban lévő államháztartási törvényeknek. Az ügyben kormányzati döntésre van szükség, s keresik az egyéb finanszírozási lehetőségeket.

A polgármester szerint a másik, a befektetővel szemben támasztott követelmény az lenne, hogy kezdje el Máriafürdő felépítését, s mutassa be a megfelelő bankgaranciákat.

Ezek megléte és a kormányzati döntés alapján kaphatják meg a még igényelt támogatást. Szakács Imre kifejtette: korábban azért is támogatták ezt a projektet, hogy a Vas és Zala megyei gyógy- és élményfürdőkkel ez a régió is képes legyen versenyben maradni. Erre Máriafürdő nemcsak képes lenne, hanem a tervek megvalósulása esetén európai szinten is legszínvonalasabb szolgáltató kateg óriájába tartozna a komplexum.

Duplájáról szól a bemutatott bankgarancia

Lapunk információi szerint a kormányzat nem szabott olyan feltételeket, melyeknek a befektetők ne tudtak volna megfelelni, s ők eddig ilyen kritikákról sem hallottak. Ennek igazolásaként lapunknak bemutatták azt a hitelesített dokumentumot, mely igazolja, hogy a kért szubvenció két és félszeresét tudják garanciaként biztosítani. Igaz, ekkora nagyságrendet még senki sem követelt tőlük. Azt is megtudtuk: az építési munkálatokat addig nem tudják elkezdeni, amíg száz százalékban nem ismerik a finanszírozás részleteit.

Az elmúlt másfél évben a magyar társbefektetők rengeteg energiát fordítottak arra, hogy itt tartsák az anyavállalatot, s a hollandok ne álljanak el terveiktől. Egyébként a holland befektető már idén áprilisban hangot adott türelmetlenségnek, s felmerült egy olyan verzió is, miszerint Pozsony déli részén épülne meg a komplexum. A befektetők jelenleg is a kormánydöntésre várnak. A tervek szerint ennek tükrében épülhetne meg a – régió fejlődését segítő és munkahelyeket teremtő – 3450 ágyasra tervezett Máriafürdő. Információink szerint a szeptemberi kormányülésen sok minden eldőlhet.

A polgármester is optimista

– Bár másfél éve nem történt elmozdulás Máriafürdő ügyében, mégis úgy érzem, hogy a holland befektetők türelmesen keresik a megegyezés lehetőségét – mondta Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere. – Minden feltétel adott, s ezt támasztja alá az a nemrégen elvégzett Kehi-vizsgálat is, amely mindent rendben talált. A vitatárgy jelenleg a szubvenció – 2,2 milliárdos – második része, ám optimista vagyok. Úgy tudom, az elvi egyezség már megköttetett, s szeptemberben pozitív döntés születhet a kérdésben – mondta Széles Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Renáta többé már nem szeretne királynő lenni

Nem így képzelte el az elmúlt egy évét Rozs Renáta tavaly, miután megnyerte a Miss World Hungary… Tovább olvasom