Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Máriafürdő ismét napirenden

A két éve megrekedt máriafürdői beruházás ügyének dokumentumai ismét a szaktárca asztalára kerültek. A befektetők elvégezték a kért hatástanulmányt, most a kormányzati előterjesztést, majd a 2,2 milliárdos állami támogatást várják.
A harminckétmilliárdos beruházás előkészületeiben két éve nem történt érdemi előrelépés. Ennek oka az állami szubvenció hiánya, melynek második részéről – az 1 és még 1,2 milliárd forintról – továbbra sem született kormánydöntés. Furcsa módon a holland fejlesztőpartner az állami támogatás összegét kizárólag a gyógy- és élményfürdő-komplexum kulcsrakész átadását követően kívánja igénybe venni. Pozitív döntés esetén már ősszel elkezdődhetnek a munkálatok Máriakálnok határában.

Tavaly októberben szakmai és pénzügyi tanulmányt kért a Gazdasági Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal a befektetőktől, s azt, hogy tanácsadó cég világítsa át a projektet. Gazdaságossági és hatékonysági elemzést végeztettek a befektetni kívánó Gibros, Island és Gisland cégekkel, mert szerettek volna visszaigazolást kapni arról, hogy megvalósítható-e Máriafürdő terve.

A GM turisztikai államtitkárság hivatalvezetője, Székely György akkor azt mondta lapunknak: ha pozitív válaszokat kapnak a consultingcégtől a beruházásról, akkor már szövegezni lehet a kormányzati előterjesztést. Medgyessy Péter tavaly októberi győri látogatásakor kijelentette: jó ötletnek tartja az elképzeléseket, nem tartja kockázatosnak állami részről a beruházást, s támogatásáról biztosította az érdekelteket.

A kért elemzés – melyről tavaly ősszel úgy nyilatkoztak a befektetők, hogy több száz millióba kerülne – a múlt héten készült el, s információink szerint már a héten Pál Béla államtitkár asztalára kerülhet. Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter nemrégiben máriakálnoki látogatásakor azt ígérte: közvetlenül is tárgyal az államtitkárral, s figyelemmel kíséri, képviseli és segíti a beruházás támogatásának elbírálását. Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere lapunknak elmondta: ezt a hatásvizsgálatot közösen készítette az illetékes minisztérium és egy neves könyvvizsgáló cég. Ha pozitív döntés születik az ügyben még tavasszal, akkor szeptemberre már elindulhatnak a kivitelezési munkák.

Székely György hivatalvezető tegnapi megkeresésünkkor elmondta: még nem találkozott a hatástanulmányokkal és az elemzésekkel Máriafürdő ügyében, így egyelőre az anyag elbírálásának időpontja is bizonytalan.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flexum-ügyek: a tulajdonjog már nem, a kezelői jog még vitatott

A Flexum rt. önkormányzati részvénycsomagjának elmúlt évi értékesítése óta több vitatott osztozkodás… Tovább olvasom