Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Máriafürdő: a beruházók csak utólag kérik az állami pénzt

Dr. Csatai Ferenc, a Máriafürdő-projekt holland és hazai fejlesztő cégek jogi képviselője közleményben reagált lapunk augusztus 28-i számában Stipkovits Pál országgyűlési képviselő nyilatkozatára.
„ A Máriafürdő-projekt fejlesztésében részt vevő holland és magyar cégcsoport képviseletében a korrekt tájékoztatás érdekében szükségesnek tartom az alábbiak pontosítását.

A holland fejlesztő cég az évtizedes európai gyakorlata alapján – azonban a hazai költségvetési viszonyokat figyelembe véve – kért állami szerepvállalást. A 32 milliárdos beruházás finanszírozását szakmai és pénzügyi befektetői szempontból kizárólag abban az esetben lehetséges pontosan és tervezhetően összeállítani, ha az állami támogatás mértéke és formája jogilag is tisztázott. A Stipkovits-közleménnyel szemben a kormányzat 2003-ban nem nyújtott további támogatást a projekthez, a Széchenyi-terv keretében benyújtott pályázatokat 2002-ben bírálták el.
A Magyar Fejlesztési Bank e pályázati forrásokat nem kezeli, így az nem kötött és a Széchenyi-terv keretein belül nem is köthet szerződést a beruházás támogatására. Az MFB-vel a pályázó cégek nem állnak semmiféle kapcsolatban, a már megkötött támogatási szerződések az államot képviselő Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht.-vel jöttek létre, amely azonban felsőbb utasításra zárkózott el az 1,2 milliárd forintos szerződés megkötésétől.

A Széchenyi-terv jogi keretei lehetőséget biztosítanak bankgarancia vagy alternatívaként jelzálogjog biztosítékként történő felajánlására. A projekt állami támogatásának Széchenyi-tervbe illesztése és ennek feltételei, lehetőségei és jogi környezete az ügyben illetékes Miniszterelnöki Hivatal előtt teljes mértékben ismertek voltak. A jogszabályoknak és

a MEH által megadott feltételrendszernek a pályázók eleget tettek, így mind az államháztartási törvénynek, mind a támogatásokra vonatkozó konkrét kormány- és miniszteri rendeleti szabályoknak is. A Stipkovits-közleményben a szerződés megkötésének akadályaként említett banki jelzálogjog az ingat-

lan értékének 10 százalékát sem teszi ki. A további támogatás elutasításának okaként megjelölt »többszöri terhelés« a projekthez a Széchenyi-terv keretében megítélt – azonban igénybe nem vett – egymilliárd forintos támogatási szerződés fedezetéül szolgál.

A holland fejlesztő partner az állami támogatás összegét kizárólag a projekt kulcsrakész átadását követően kívánja igénybe venni, így értetlenül áll egy olyan támogatáshoz nyújtott – több milliárd forintnyiba kerülő és ezzel a projektet értelmetlenül megdrágító – bankgarancia megkövetelése előtt, amely olyan pénzösszegek fedezetéül szolgál, amelyek igénybevételére a beruházónak még lehetősége sincs.
A fejlesztőknek jelenleg nincs hivatalos tudomásuk arról, hogy a projekt állami támogatása ügyében konkrét kormányzati lépések történtek volna, vagy egyeztetések zajlanának" – áll dr. Csatai Ferenc ügyvéd sajtóközleményében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máriafürdőt támogatja a kormány

Stipkovits Pál országgyűlési képviselő sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünköz a Máriakálnok… Tovább olvasom