Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Márciustól: aki nem dolgozik, segélyt se reméljen

Mosonmagyaróvár - Csak az kaphat a hónap elejétől Mosonmagyaróvárott szociális segélyt, aki – ha felajánlják neki – közmunkát is végez. Elsőként hatvan rászoruló közül negyvenen fogadták el a felkínált munkát. Akik ezt megtagadták, azoktól megvonták a segélyt.
A szociális ellátásokról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a segély feltételéül szabják a beilleszkedési programban vagy a közmunkán való részvételt, ám ezt eddig az önkormányzat nem alkalmazta. A hónap elején azonban Mosonmagyaróvár elindította közmunkaprogramját: eszerint rendszeres szociális segélyt csak az kaphat a továbbiakban, aki – amennyiben felajánlják neki – harminc nap közmunkát vállal. A munkáltatónak és az érintetteknek is jók az eddigi tapasztalataik.

Karika Zoltán és Kovács Géza is örül, hogy végre dolgozhat. A városüzemeltető is számít a közmunkaprogram résztvevőire. Fotó: Méhes Ákos

183 segélyezett

Dr. Nagy István alpolgármester lapunknak elmondta: jelenleg összesen 183 rászorult igényel és kap rendszeres szociális segélyt Mosonmagyaróváron. A közmunkaprogramot ez évben három ütemben kívánják megvalósítani. Ennek első részeként hatvan embernek ajánlották fel ezt a lehetőséget. Közülük azonban húszan nem vállalták a közmunkát, így ők már nem kapják a szociális segélyt. A többiek azonban a hónap elején munkába álltak a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft.-nél.


Már látszik kezük nyoma

Az elmúlt hetekben a város minden pontján lehet találkozni a láthatósági mellényes közmunkásokkal, tevékenységük pedig jól látszik a közterületek állapotán. A városüzemeltető vezetője szerint eddig nagyon jók a tapasztalatok a közmunkásokról, nagy segítséget jelentenek a társaságnak.

Kosár Tibor elmondta: nagy lelkesedéssel álltak munkába ezek az emberek, és eddig semmiféle probléma nem volt velük. Napi hat órát kell dolgozniuk, ám mindennap mérhető teljesítményt adnak ki számukra, amit ellenőriznek is. Amennyiben valaki nem jelenne meg munkakezdésre, azt jelenteniük kell az önkormányzatnak, de eddig erre nem volt példa. A közmunkások elsősorban olyan feladatokat kapnak, ami nem igényel különösebb szakképzettséget, így például az útpadkát takarítják, szemetet szednek vagy bozótot irtanak. Az ügyvezető szerint nagy segítség ez a VÜF-nek, számos elmaradásukat be tudják így hozni és a továbbiakban is számítanak a közmunkaprogram résztvevőire.


„Jogos ez az intézkedés"

Jók az eddigi tapasztalatai a közmunkaprogramról az egyik résztvevőnek is. Karika Zoltán szerint jogos ez az intézkedés, miszerint csak az kaphat segélyt, aki dolgozik, hiszen – mint mondja – tenni is kell valamit ezért a juttatásért. Hosszú ideje keres már munkát, ám ez idáig eredménytelenül. A férfi a harminc nap letelte után is szeretne itt maradni és a VÜF alkalmazásában tovább dolgozni.

Kollégájával hasonló állásponton van a közmunkaprogramról Kovács Géza is. A férfi szerint így a rendszeres segélyben részesülők közül ki tudják szűrni azokat, akik tudnának ugyan, de nem akarnak dolgozni. Másrészt pedig a program lehetőséget ad arra, hogy visszailleszkedjenek a munkába és esélyt kapjanak az újrakezdésre. Kovács Géza azt mondja: a munkával meg van elégedve és a brigád is – úgy véli – nagyon jó.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. pidali 2011. május 05. 22:38
  „akkor a cigányok éhen döglenének:-)”
 • 23. Antal 2008. április 14. 11:01
  „Egyet értek cseter Jánossal.
  Országosan is ezt kellene tenni. Aki elvállalja a közmunkát, az kapjon segélyt. Nagyon szépen rendbe lehet tenni a környezetünket, ahol él az ember, az ilyen intézkedési formával.
  Ismerem jól az adottságokat Győr Mosonmagyaróvár Mosonszolnok Jánossomorja térségben.
  Való igaz, hogy csak az nem dolgozik aki nem is akar, vagy a végzettségét tekinve nem vállalja el a munkát ami kínálkozik.Segélyt kérni, azt lehet, de lehet dolgozni is.Okos döntése a testületnek ez a rendelet.
  Marica!
  Lehet is örülni a szépnek, és a tisztaságnak, csak a szemetelőket kellene fenéken billenteni.”
 • 22. pan.cser 2008. március 21. 21:11
  „Cseter matriné János! Don Quijote de la Cseter, a búsképű magyar lovag címmel egyszer majd valaki magáról is regényt ír. Szívesen elolvasnám amint számítógép billentyűzetet maga elé tartva harcba indul a gonosz óriások, mint például a pan.cser ellen.”
 • 21. Cseter János 2008. március 20. 20:00
  „Nem tudni, hogy e "pan. cser" miért ekkora pancser? Habár e rovatban minden megengedett. Az alantas emberek képesek valótlan képzelgéseiket közzé tenni. Azt hiszik, hogy, ha másokat sértegetnek ostoba okfejtéseikkel, amit nekik itt nem kell bizonyítani attól Ők a hasonszőrüek szemében nagyot nőnek. Itt nem számít semmi, hisz e rovat csupán arra jó, hogy megossza az emberek véleményét és jót lehesen a butaságokon röhögni! Már értelme nincs!”
 • 20. Csapó Tamás 2008. március 19. 21:51
  „Szeretnék gratulálni Sopronból a kezdeményezésükhöz, ennek az Országnak ilyen lépésekre van szüksége. Már az elmult évben sokat beszéltünk arról, hogy milyen tiszta és rendes hazánk lehetne a közmunkát végzők segítségével.Továbbá az interjúban is elhangzott ki az aki érdemes a szociális segélyre és ki az aki nem. Egy Mátyás Királyos mese jut az eszembe ilyenkor a három kövér, léha, lusta ember történetéről akit a király tartott el.
  "nép"Rájuk gyujtatta a házat ahol laktak, de annyira lusták voltak,hogy nem voltak hajlandóak kijönni az égő házból. Mondták majd a király aki eddig gondoskodott rólunk kiment bennünk. De a Király azt monta ha nem lusták kiljönnek.
  De azok bennt maradtak és bent is égtek igy jár a lusta ember.
  Tanulságos kis mese, okulhatnának belőle sokan.
  Az a probléma nagyon durva a rosta sokan áttférnek rajta.
  Kis finomítással sokkal többen lesznek a társadalom hasznos tagjai.
  (ez nem azt jelenti hogy mindenki szórhatja a szemetet kedvére, és kutyaürülékkel terítheti a közterületeket, stb. nekik ugan úgy tenni kell a hazánkért.
  Köszönöm hogy elmondhattam a véleményem a helyzettel kapcsolatban, gratulálok.”
 • 19. tid 2008. március 19. 21:38
  „Na végre egy jó ötlet! Remélem ez Győrben is megvalósul majd egyszer!

  feledékeny: és nagyon nagy baj, hogy ez megszűnt!”
 • 18. pan.cser 2008. március 19. 21:20
  „Kedves matriné ! Ön is azok között van akik nem fogadták el a közmunkát? Pedig az értelemes ember tudja, hogy hasznos tevékenység nélkül valahogy nem érezheti jól magát az ember. Ön nem tartozik ezek közé. Nem hagyja magát "kizsákmányolni" de mások pénzén élni viszont szeret. Gratulálok!”
 • 17. Marica 2008. március 19. 16:38
  „Láttam ezeket az embereket munka közben, és higgyétek el rendesen dolgoztak. Már látszik a kezük munkája. Az is egy szempont, hogyha most felszedik a szemetet, szépítik a várost, akkor a későbbiekben jobban odafigyelnek a környezetükre.
  Most nagyon büszke vagyok a városomra.
  Csak így tovább Móvár!”
 • 16. olvasó. 2008. március 19. 16:34
  „Cseter János!
  Nem kell nevet változtatni,mert tudjuk,hogy a" matriné" is Te vagy!:) Ébresztő Magyarország!!! Miért csak Mosonmagyaróvár? Más városok nem akarnak spórolni?”
 • 15. matriné 2008. március 19. 15:57
  „A " Kádár korszakban" senki sem látott az útépitők közűl aznárokparton enédelő gépkezelőkez és soforöket útépítő brigádokat. Ök mindig a legközelebbi falú éttemében ebédeltek! Nem úgy mint manapság! M?anapság csak kizsákmányolják a dolgozókat!
  jelen esetben is van negyven fő közmunkára e cikkszerint. Joguk van a szakszervezethez és minden emberi szükségletre amit a munkaköri leírásnak tartalmazni kell! A demokrácia nem bérrabszolga rendszer! De még csak nem is almizsnaosztogató, ha munkát követelnek meg! Persze sokan szeretnénel au ilyen csaknek ingyen munkásokból hasznot húzni nem vitás! A kádárkorszakban a rabok végezték az alantas munkát! Sőt a szakmunkásoknak ott is a képzettségükneki megfelelő lehetőséghez juttaták Őket! Akkor sokkal értelemesebb embereki irányították a munkafolyamatot, mint manapság!”
 • 14. colomano 2008. március 19. 15:19
  „Munkaruha, kesztyű ok. De az ebédlő, melegedő, dohányzó, WC nem jár minden munkahelyhez. Szakszervezet meg pláne.”
 • 13. matriné 2008. március 19. 14:56
  „A képen látható kesztyű, az a védő felszerelés? No és meg vannak a munkahelyhez köthető szociális ellátások is? (ebédlő, melegedő , munkaruha,dohányzó WC.stb.) No és szakszervezet? Nem fenyegeti Őket továbbá a Magyar Gárda, ha dolgoznak?”
 • 12. feledékeny 2008. március 19. 14:09
  „Volt itt már olyan is, hogy a gyerekeknek járó juttatás (talán a családi pótlék??) kifizetését ahhoz kötötték, jár-e iskolába a gyerek. De hamar megszűnt ez a gyakorlat...”
 • 11. Alke! 2008. március 19. 13:47
  „Csak támogatni tudom az 5letet!
  Végre valami politikamentes pozitívum!
  Pártállástól függetlenül mindenki tehet valamit a városáért.
  Aki meg egészséges és nem tud vagy nem akar részt venni benne, az ne akarjon segélyt sem.”
 • 10. Putyilov 2008. március 19. 13:29
  „Load!

  Lehet gátatkat építeni,idén is lesz szerintem árvíz.
  Lehet erdőket telepíteni,utakat karbantartani,vasúti pályákat karbantartani.
  Van itt munka,csak észre kell venni.”
 • 9. load 2008. március 19. 11:34
  „8. Túrabakancs
  Ez már csak azért sem igaz, mert a közmunka programokat is a büdzsé (költségvetés) finanszírozza.
  A közmunkáért járó fizetés magasabb a segélynél és általában a minimálbérnél is (70-80 ezer).
  A kérdés az, lesz-e annyi közmunka keret, hogy a segélyezett 136 ezer család minden munkaképes tagjának jusson 70-80 ezres havi fizetés, és lesz-e annyi közmunkához kapcsolódó feladat, hogy mindenkinek jut?
  Az ugyanis nagyon visszatetsző lenne, ha a közmunkások az árokparton ücsörögnének, mert egy napszámban ennél kevesebb összegér is tpiszok keményen meg kell dolgozni.”
 • 8. Túrabakancs 2008. március 19. 10:22
  „Sajnos igaza van Agent-nek! Az SZDSZ-es jogvédők biztosan
  nem fogják ezt annyiban hagyni! Segélyekre iszonyatosan sok pénze megy el az országnak.A vizitdíj megszüntetése foly-
  tán elmaradt kórházi bevételeket pótolhatnák az így felsza-
  baduló pénzekkel! Ráadásul ha dolgoznak, akkor adózni is fognak.
  Természetesen az ebből befolyó összeg a büdzsét táplálná!
  Ez ilyen egyszerű!!!”
 • 7. www 2008. március 19. 09:29
  „Európa legszociálisabb affinitású országában, Svédországban is ez a rendszer működik kb 10 éve. Nem kap munkanélküli segélyt, aki nem vállal el munkát, amit felajánlanak neki. Sőt, mobilitásra is késztetik, ha pl. egy másik településen ajánlanak fel neki munkát.
  Tehát nem jöhet is semmi jogvédő.”
 • 6. iksz 2008. március 19. 09:26
  „Szerintem az a 20 emberke aki nem vállalta a közmunkát,dolgozik valahol feketén,de papiron jogosult a segélyre,ezért igényelte is.Mivel az állását nem adja fel,ezért nem tudta elvállalni a közmunkát.Hajrá Móvár!A többi város is követheti a példát!”
 • 5. Agent 2008. március 19. 08:54
  „Félő, hogy rövid időn belül feltűnik majd pár megélhetési jogvédő, akik telekürtölik a sajtót és aközvéleményt, hogy itt kérem "kirekesztettek" 20 embert, ez a hazai gyakorlat sajnos, láthatunk majd kereskedelmi csatornákon drámai hangvételű riportokat ahol bemutatják, hogy szegény munkaképtelenek most aztán éheznek és micsoda szörnyű dolog ez stb...
  Bár ne így lenne.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók vágták ki az Opel vezetőjét

Baleset történt Bezenye és Mosonmagyaróvár között, amikor egy autó - ismeretlen okok miatt - áttért… Tovább olvasom