Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Márciusban megnyílik a kishatár?

Úgy tűnik, lezárul a hegyeshalmi kishatár megnyitása körüli évek óta tartó huzavona.
Lapunkban az elmúlt két évben több alkalommal foglalkoztunk már az átkelő kérdésével. Mint ismeretes, az osztrák és a magyar belügyminiszter még 2004-ben írt alá megállapodást a kishatár személyautó-forgalom előtti megnyitásáról. Az erről szóló kormányrendelet azóta is érvényben van, ám a sorompó mindössze három napig volt nyitva az autók előtt, hazánk uniós csatlakozását követően. Magyar részről határidőre minden szükséges feltételt biztosítottak a megnyitáshoz, ám az osztrákok mindig más indokra hivatkozva tolták ki a határidőt.

A levéli Nagy Attila több mint másfél éve kezdett aláírásgyűjtésbe a hegyeshalmi határátkelő előtt gyakorta kialakuló hosszú várakozásokra megoldást keresve. Legkézenfekvőbb és reális lehetőségként felmerült a kishatár megnyitása a személyautók előtt.

Aláírásgyűjtés – válasz nélkül

Az aláíróívek kézről kézre jártak az országban, sőt, még Bécsből és Burgenlandból is többen csatlakoztak a kezdeményezéshez. A petíciót Horn Gyula exkormányfő és Gerhard Zapfl, Nickelsdorf polgármestere is aláírta. Az 1327 aláírást tartalmazó kérvényt Juhász Gábor, a Belügyminisztérium (BM) politikai államtitkára a Parlamentben vette át még 2004 októberében. Az akkori szóbeli ígéretek ellenére a BM-től azóta sem érkezett válasz. Mint ahogy Brüsszelből, az Európai Bizottságtól sem jött érdemi válasz az újabb akció során összegyűjtött 1388 aláírást tartalmazó petícióra.

Okok, indokok, vélemények

Az osztrákok eleinte folyamatosan technikai problémákra hivatkoztak, majd azt állították, hogy Burgenland tartomány vétózta meg a határnyitást. A határ menti települések lakói a szerintük lényegesen megnövekvő átmenő forgalomtól tartottak. Mások szerint az osztrák autópálya kezelőjének lobbija áll a háttérben, aki attól fél, hogy az alternatív útvonal megnyitásával sokan kikerülik majd az egyébként a határtól fizetős autópályát.

Az érintett települések lakói mára változtattak véleményükön és ők is támogatják a kishatár megnyitását. Ebben a fordulatban vélhetően közrejátszott az is, hogy – osztrák mintára – hazánkban is fizetőssé tették a sztrádát egészen a határátkelőig. Így nyugati szomszédainknak, ha „csobbanni" támad kedvük egyet a mosonmagyaróvári termálban, már a fürdőjegy mellé a sztrádamatricát is kénytelenek megvenni borsos áron.
Talán részben ennek is köszönhető Gerhard Zapflnak, Nickelsdorf polgármesterének az osztrák sajtóban tett azon nyilatkozata, amelyben a kishatár megnyitását követeli. A polgármester ezáltal a község lendületesebb fejlődésében bízik. Zapfl véleménye szerint egyrészt túl drága az új határon való közlekedés, az autópálya-matrica miatt, másrészt a gazdasági kapcsolatok kialakítását sem befolyásolja kedvezően a messzebb eső átkelő. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közelmúltban Hegyeshalomban tett látogatásakor azt mondta: az osztrák belügyminisztériumon nem, már csupán a burgenlandi tartományon múlik a kishatár megnyitása. Ám konkrét időponttal nem tudott szolgálni.

Szerdán rögtönzött sajtótájékoztató

A Kisalföld információi szerint Hans Niessl tartományfőnök szerdán Budapesten tárgyal, ahol szóba kerül többek közt a kishatár ügye is. Úgy tudjuk, a tartományfőnök hazafelé, Hegyeshalomban tartandó rögtönzött sajtótájékoztatóján jelenti majd be a megnyitás konkrét időpontját. Erről azonban egyelőre csupán annyit tudni, hogy március második felében várható.

Kapcsolódó anyagok >>

Csendes séta a kishatárért (2006-01-15) >>
Csak turistaként, transzparensek nélkül vonulhatnak (2006-01-13) >>
Határkaland hivatali útvesztőkben (2005-10-05) >>
Határnyitás: elzárták az utat (2004-12-06) >>
Hegyeshalmi kishatár: sétával a nyitásért (2006-01-07) >>
Küzdelem a kishatár megnyitásáért (2005-01-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összekötő kerékpárút 142 millióból

142 millió forintos pályázati pénzből építene a rajkai önkormányzat összekötő kerékpárút… Tovább olvasom