Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Március 15. Mosonszentmiklóson

A mosonszentmiklósi iskolában rövid, de látványos műsorral várták a közönséget. Mód Lászlóné, az iskola egykori történelemtanárnője tartott ünnepi beszédet.
A mosonszentmiklósi ünnepély március 15-én 18 órakor kezdődött a Széchenyi István Általános Iskolában Mód Lászlóné, az iskola egykori történelemtanárnőjének beszédével, aki előadását Donászy Magda egy versével indította, és akinek hozzáértésén keresztül az 1848. március 15-én történteket a történelemkönyvekből ismert adatokon túl is megismerhettük. A tanárnő beszédének középpontjában azonban az események helyenként száraz vagy bonyolult valósága mellett azok üzenete állt a mai korra nézve. Az első ilyen üzenetként a nemzet erejének forrását, a közös célra irányuló egységet, egyetértést fogalmazta meg. Kiemelte a vidék nélkülözhetetlen szerepét, támogatását is - főként a szabadságharcokban, illetve a megyénk jelentőségét, amely akkoriban több, mint négyezer katonával járult hozzá a küzdelmekhez. 1848-nak köszönhető nemzeti alapértékeink máig megmaradtak, a magyardságot nem lehetett megtörni sem kudarccal, sem bosszúval. Mód Lászlóné Kölcsey szavaival zárta ünnepi beszédét.

Fotók: Tamás K.


Ezután az általános iskolások látványos ünnepi műsora következett, melyben a fiatalok diákszemmel jelenítették meg a forradalom eseményeit. Március idusán, mikor a természet megújul, a kabátok lekerülnek, 163 éve bizony még nem csupán jó időt reméltek a fiatalok, annál sokkal többet, a nemzet sorsának jobbra fordulását. A rövid bevezető után furulyaduettet, majd a Nemzeti dal megzenésített változatát hallhattuk, majd a március 15-i eseményeket mondták el a nebulók versekkel tarkítva az előadást. Elhangzott a Nemzeti dal, a Föltámadott a tenger, felsorolták a 12 pontot, majd az Európa csendes, újra csendes című Petőfi-verset is elszavalták. Látványos műsorukhoz hozzátartozott, hogy az elmondott verseket, szövegeket a színpad peremén állók háta mögött a további szereplők kis csoportja kifejező mozdulatokkal illusztrálta.

Az iskolai műsor sikerének egy apróbb technikai malőr sem tudta útját állni, az előadás végeztével a Himnuszt zenei kíséret nélkül talán még lelkesebben énekelte együtt a közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lébény március 15-i műsorában a látványosságra is adott

A lébényi iskolások színvonalas műsorukban a szokásostól eltérően nem csupán szóban mondták el a… Tovább olvasom