Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Maradnak az osztrák katonák

Burgenland - Az eredeti tervektől eltérően az év végével mégsem vonják ki az osztrák sorkatonákat a burgenlandi településekről. A hadsereg feladata már nem a határőrizet, hanem a bűnmegelőzés.

Hazánk schengeni csatlakozását megelőzően rengeteg osztrák sorkatona állomásozott az osztrák–magyar határszakaszon. Az elmúlt évben még az Osztrák Szövetségi Hadsereg jelentős létszámhiánnyal is küzdött a burgenlandi határszakaszon, miután a sorkatonai alapszolgálatot nyolcról hat hónapra rövidítették. A probléma orvoslására akkor újsághirdetésekben toboroztak szerződéses katonákat, elsősorban nyári időszakra. Decemberben aztán schengeni belső határrá változott ez a szakasz is, így megszűnt a folyamatos ellenőrzés, a katonák levonultak a határvonalról, azóta a burgenlandi településeken szolgálnak. Így
nem strázsálnak már katonák például Nickelsdorf határában, a magyarok által korábban szívesen látogatott „Vet"-áruház helyén kialakított laktanyában sem.

Sorkatonák: Határellenőrzés helyett bűnmegelőzés a feladatuk a burgenlandi településeken.Fotó: Kisalföld-archívum
Sorkatonák: Határellenőrzés helyett bűnmegelőzés a feladatuk a burgenlandi településeken.Fotó: Kisalföld-archívum


Az eredeti tervek szerint ez év végével teljesen megszűnt volna a sorkatonai szolgálat ezen a területen, ám az osztrák védelmi, illetve belügyminisztérium a napokban mégis a hosszabbítás mellett döntött. Így az év végével mégsem vonják ki a korábbi schengeni külső határok térségéből az ott szolgáló sorkatonákat. Norbert Darabos osztrák védelmi miniszter a napokban jelentette be, hogy meghosszabbítják a szövetségi hadsereg sorkatonai szolgálatát a korábbi schengeni határokon.
A korábbi elképzelések szerint ezekben a térségekben a következő év elejétől véget ért volna a katonai szolgálat, ám az új döntés értelmében összesen nyolcszáz katona továbbra is itt marad. Erről állapodott meg a belügy- és a védelmi minisztérium.

A sorkatonák azonban már nem a határvonalon, hanem a burgenlandi falvak utcáin járőrözve ügyelnek a biztonságra. A határőrizet helyett a katonaság elsődleges feladata, hogy jelenlétükkel betöréseket, autólopásokat és bűncselekményeket előzzenek meg, illetve segítsék a rendőrség munkáját. A védelmi miniszter szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy a katonai jelenlét miatt kevesebb rendőr jutna a burgenlandi településekre. Erre Hans Niessl tartományfőnök is felhívta a figyelmet, amellett, hogy üdvözli a sorkatonai szolgálat meghosszabbítását, ragaszkodik a jelenlegi rendőri létszám megtartásához is.

Olvasóink írták

 • 8. ggg 2008. augusztus 11. 11:36
  „Nem kell mar szemet magyarorszagra mert van eleg !”
 • 7. én írtam 2008. augusztus 08. 15:38
  „Félnek szegény osztrákok a magyaroktól,mert ott mindenki rendes tisztességes ember!Náluk talán a börtönök is üresek,mert ott csak becsületes emberek élnek.Már csak az a probléma,hogy egyre többször kapunk olyan hírt,ami pedofilokról,cserbenhagyó gázolóról szól,aki mellékesen egy osztrák rendőr.Talán jó is ,hogy őrzik a katonák a nemlétező határt legalább "kiszűrik" a hozzánk átkivánkozó szemetet.”
 • 6. bubi 2008. augusztus 06. 10:38
  „Kedves MN 6000!
  Azokkal akiket elküldött nyugdíjba 38 éves korban "megfáradtan"!!!”
 • 5. Cain 2008. augusztus 02. 16:27
  „Az ittasan gázoló osztrák rendőrt igazán elkaphatták volna és a pince építőkre (Amstetten )is jobban odafigyelhetnének.”
 • 4. hunenkonig 2008. augusztus 02. 15:38
  „Mindenesetre nagy segítség a Magyarországról érkezö áruházi tolvajok elfogásában.”
 • 3. MN 6000 2008. augusztus 01. 13:47
  „Kedves Énirtam!
  Az ötlettel nincs baj, csak az a kérdés, milyen állománnyal látná el az Ön által jelzett feladatot a MH, ugyanis ellentétbnen Ausztriával nálunk már sajnos nincs KÖTELEZŐ! sorkatonai szolgálat. Odaát 6 hónap.”
 • 2. énírtam 2008. augusztus 01. 10:04
  „Tanulhat tőlük a "Magyar Honvédség" vezérkara! Nem kell idegen országokba idegenérdekekhez csicskáskódin! Volna itthon is tennivalójuk bőven! Főleg a bűn megelőzését, de a feltárását is elősegítve, mivel a rendőreink igencsak híján vannak e téren!”
 • 1. nem mondom meg 2008. augusztus 01. 09:26
  „... és remélhetőleg majd segítenek az országunk területén bűncselekményt, szabálysértést elkövető, éppen hazafelé menekülő osztrákok feltartóztatásában.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem épülhet állatmenhely

Mosonmagyaróvár - A kisalfold.hu-n többször beszámoltunk már a Menedék Állatvédő Alapítvány… Tovább olvasom