Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Marad az előírt ötszáz négyzetméter

A telekméret csökkentésével több üdülőházzal vagy konténerrel építette volna be a Kapitányréten kialakítandó üdülőterületet a tulajdonosa. Az önkormányzat elvetette a telekméret-csökkentést, a városháza szakemberei szerint az ilyen „elgettósítás" elértéktelenítené az üdülőövezetet.
Még 2006-ban készült szabályozási terv az úgynevezett északi üdülőterületre, amit helyben Kapitányrétnek is neveznek. A Mosonmagyaróvártól északra, a rajkai, illetve a feketeerdei út közti területen egy társaság hosszú ideje foglalkozik gyepszőnyeg előállításával. A technológia velejárója, hogy egy idő után a föld kimerül, ezért a cég a szomszédos, kibővített parcellán folytatja a tevékenységét. Az ingatlant kedvező adottságai miatt a tulajdonos a továbbiakban üdülőterületként szeretné hasznosítani. Az önkormányzat annak idején támogatta az elképzelést, annál is inkább, mivel a város településszerkezeti terve korábbi módosításakor ezt a részt hétvégi házas üdülőterületté jelölte ki. Így el is készítették a részletes szabályozási tervet a Kapitányrétre.

A tulajdonos eredeti terve azt volt, hogy a területen már meglévő bányató méretét többszörösére növeli, egy amorf formájú, félszigetekkel, szigetekkel tagolt pihenőtavat alakítana ki. Egymástól elkülönülő vízfelületeket hoznának létre strandolásra, csónakázásra, horgászatra és egyéb vízi sportokra. A tervek szerint a tavat szinte teljes egészében hétvégi házas üdülőtelkek öveznék. Az eredeti elképzelés szerint a üdülőtelkek a tó szabálytalan formája miatt rendkívül változatos alakúak lennének, egyenként átlagosan ötszáz négyzetméteren.


Most azonban újabb ötlettel állt elő a terület gazdája. Ezért kérte az önkormányzattól a Kapitányrét üdülőövezetben a telekméretek csökkentését. A szabályozás szerint az egyes ingatlanokon üdülőházak létesülhetnek legfeljebb tizenöt százalékos beépíthetőséggel. Az előírt minimális telekméret pedig ötszáz négyzetméter. Így is mintegy százötven telek kialakítását jelöli a hatályos szabályozási terv a leendő tó körül. Ám a tulajdonos az előírt telekméret csökkentését kérelmezte most. Elképzelése szerint kétszázötven négyzetméteres telkeket alakítanának ki az önálló épületekhez, illetve száz négyzetméteres ingatlanokat egyenkonténerek telepítéséhez. A helyi építési szabályzat azonban ilyen méretű épületek kialakítását csak zárt sorú beépítéshez engedi, szabadon álló beépítésnél ötszáz négyzetméter a minimum. A telekméret csökkentése így jogilag sem lehetséges. Emellett a városháza szakemberei szerint nemkívánatos a terület „elgettósítása", mivel ez elértéktelenítené az egész övezetet. Ezért a képviselő-testület elvetette a telekméret csökkentésének kérelmét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentette a rajkai gyerekeket a buszsofőr, a lábát amputálni kellett

A rajkai busz elé hajtott egy szerb kamion, az ütközés volt a jobb választás. Kiss István egyetlen… Tovább olvasom