Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Marad a vörösiszap

Korábban megjelent írásunkban a Pap János képviselő által felvetettekkel az illetékesek nem értenek egyet. A leírtakra reagálva a mosonmagyaróvári városháza szakemberei cáfolták Pap János kijelentéseit.
A vörösiszap sorsát firtató költői kérdésre a válasz, hogy hosszú ideig valószínűleg senki nem tünteti azt el. A timföldgyártás időszakában valóban jelentős mennyiségű iszap halmozódott fel a város határában a tározókban. Ez idő alatt a világon még sehol sem sikerült olyan gazdaságos eljárást, technológiát kifejleszteni, amivel ezt mint potenciális nyersanyagforrást fel lehetne használni – áll a városfejlesztési és fenntartási osztály lapunkhoz eljuttatott válaszában.

Nem gazdaságos

Az eddig kidolgozott hasznosítási eljárások közül kiemelhető alapanyagként vagy adalékanyagként való felhasználással a vaskohászatban és az építőiparban értek el eredményeket, valamint mezőgazdasági hasznosítására is dolgoztak ki eljárásokat. A technológiák továbbfejlesztésével, gazdaságosabbá tételével várható eredmény ezen a területen, amit talán felgyorsít a természeti erőforrások, ásványkincsek rohamos fogyása.
Jelenleg a legfontosabb a porzás és légszennyezés megakadályozása érdekében a tározók lefedése, növénnyel való beültetése a folyamatos talajvízminőség-ellenőrzés mellett. A régi négy tározókazetta elszigetelése utólagosan már megoldhatatlan, a legújabb tároló viszont már szigetelt, az uniós műszaki előírásoknak megfelelő, így az altalaj szennyezése kivédhető.

Szakmai hibát nem láttak

Az utógondozást a környezetvédelmi hatósági előírások alapján kell végezni, ezért negyvenkét megfigyelőkútból álló monitoringrendszer működik és a környezetvédelmi felügyelőség határozatában harmincéves gondozási kötelezettséget ír elő a Motim Rt. számára.
Mosonmagyaróvár környezetvédelmi programját a képviselő-testület nagy többséggel elfogadta és a környezetvédelmi törvény által véleményezésre kötelezett szervek semmilyen lényeges szakmai kifogást, hibát nem jeleztek az anyag kapcsán. Pap János szerint a programban többször szerepel olyan leírás, ami nem a városról szól. Ez való igaz, ám mivel Mosonmagyar-

óvár nem egy külvilágtól elszigetelt hely, bizonyos folyamatokat nagyobb térségi összefüggésben kell vizsgálni. Az anyag utal a Nemzeti Környezetvédelmi Programban és a megyei környezetvédelmi programban foglaltakra. Bemutatja, hogy az országos célkitűzések miként épültek be a megyei programba, majd ebből hogyan lehet továbblépni a helyi problémák megoldása érdekében.

Jobbító javaslatok

A képviselő néhány valóban jogos észrevételét beépítették a munkába, ám mivel azt kétévente amúgy is kötelező felülvizsgálni, a továbbiakban is lesz lehetősége bárkinek jobbító javaslatait megtenni. A programban a harmadik fejezet tartalmazza a tényleges feladatokat, a megvalósítás módját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jutott a támogatásból

A Belügyminisztériumnak a Széchenyi-terv lakáscélú támogatásokra fordítható keretéből nem jutott… Tovább olvasom