Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Marad a meteorológiai állomás

Nem veszélyeztetik anyagi gondok a mosonmagyaróvári meteorológiai állomás működését.
Az elmúlt napok híradásai szerint anyagi okokból megszűnik Kékestetőn az ország egyetlen hegyvidéki meteorológiai állomása, s tavasztól már csak személyzet nélküli automata műszerek gyűjtik az adatokat. A megszorítások vesztese lett továbbá a siófoki állomás is, így a balatoni vihar-előrejelzést a jövőben Budapestről koordinálják. A meteorológiai hálózat szűkítését a csökkenő költségvetési támogatás és az emelkedő bérköltségek indokolják. Az OMSZ így 230 milliós megtakarítást hozó hálózatszűkítésre kényszerült. A leépítés során huszonöt munkakör szűnik meg, s huszonegy embert elbocsátanak.

A mosonmagyaróvári meteorológiai mérő működését azonban nem befolyásolják az OMSZ megszorításai. A Lajta-parti városban már több mint tíz éve működő objektum üzemeltetését a meteorológiai szolgálat és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának együttműködési megállapodása biztosítja. Dr. Ördög Vince dékán a Kisalföldnek elmondta: az OMSZ biztosítja a szinoptikus mérőállomás műszereit, az egyetemi kar pedig a működés feltételeit, illetve a létesítmény három munkatársát. Az egyetemnek mindez évi közel 4 millió forintjába kerül.

A dékán hangsúlyozta: egy ilyen mérőállomás fontos szerepet tölt be a térségben, hiszen az Európai Unió területfejlesztési alapjához benyújtott pályázatokban meteorológiai adatokat is szolgáltatni kell. A kar vezetése többször fordult a polgármesterhez, hogy a város is vállaljon szerepet az állomás működtetésében, ám mindig elutasító választ kaptak. Dr. Ördög Vince szerint azonban a környék gazdasági fejlődése érdekében fontos, hogy az egyetemi kar vállalja ezt az anyagi terhet.

Mosonmagyaróváron már az 1800-as évek elejétől végeznek meteorológiai méréseket és 1870-től folyamatos feljegyzések állnak rendelkezésre a város időjárásáról. Magyarországon húsz úgynevezett szinoptikus meteorológiai mérőállomás működik. A Mosonmagyaróváron ma is üzemelő állomást 1994-ben létesítették dr. Varga-Haszonits Zoltán egyetemi tanár kezdeményezésére. Itt működik többek közt hazánk egyik legmagasabb – 17 méteres – szélerősségmérő tornya.
Az egyetemi kar vezetése többször fordult a polgármesterhez, hogy a város is vállaljon szerepet az állomás működtetésében, ám mindig elutasító választ kaptak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem a kishatár megnyitásáért

A levéli Nagy Attilához hasonlóan a határ túloldalán egy osztrák férfi is több hónapja próbálja elérni a hegyeshalmi kishatár megnyitását. Günter Christ szerint „amit az osztrák hatóságok jelenleg tesznek, azt kényszerítésnek hívják, ez pedig a törvény szerint büntetendő cselekmény”. Tovább olvasom