Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

˝Mára mosonmagyaróvárinak érzem magam˝

Mosonmagyaróvár - Mit szeret és mit nem a városban? – válaszol Bella Sándor, a Movinnov Kft. ügyvezető igazgatója.

A város minden részéhez kötődöm valamilyen módon, és bár Hanságligeten nőttem fel és Budapesten végeztem el az egyetemet, valamint ott éltem tizenkét évet, mára teljesen mosonmagyaróvárinak érzem magam – hangsúlyozta Bella Sándor, a Movinnov Kft. ügyvezető igazgatója.

Gimnazista éveiben még nem gondolta, hogy később Mosonmagyaróvárra fog visszatérni, mára viszont itthon érzi magát. Bella Sándort, a Movinnov Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük a Lajta-parti városról, hogy mit szeret és mit nem a településen.

– Hanságligeten nőtten fel pedagógus szülők gyerekeként. Gimnazistaként kerültem Mosonmagyaróvárra, akkoriban azonban még nem kötődtem annyira a Lajta-parti városhoz. Budapesten 12 évet éltem, ott végeztem el az építőmérnöki szakot. Tulajdonképpen egy pályázatnak köszönhetem, hogy Mosonmagyaróvárra kerültem – magyarázza a kezdeteket Bella Sándor. 1992-ben családostól költözött Mosonma-
gyaróvárra, ahol elnyerte a műszaki osztály vezetői pozícióját.

– Akkoriban készült a város rendezési terve, a településfejlesztés és a jövőkép kialakítása során Mosonmagyaróvár minden szögletéhez kötődtem s kötődök valamilyen formában – teszi hozzá a szakember, aki szerint Mosonmagyaróvár egy élhető középváros.

Bella Sándor
Bella Sándor

– Budapest csodaszép város, de ott élni sok negatívummal, nehézséggel jár. Míg a fővárosban jelentős időt vett el a közlekedés, Mosonmagyaróváron akár kerékpárral is megközelíthető minden.

Szakmai szemmel gazdag építészeti kultúrával rendelkezik a város, két történelmi belvárosa van és sok műemléke – véli az ügyvezető. – Mosonmagyaróvár településszerkezete különleges, egyedi, de ez rengeteg nehézséget is felvet: a városvezetőknek egyszerre kell figyelniük a mosoni és a magyaróvári belvárosra is, ami anyagilag nagy teher. Jó, hogy elkezdődhet a mosoni rész rehabilitációja és a településrész fejlődésének lendületet adhat a Futura is, a Mosoni Polgári Kör sokat tesz a városrészért.

– Fáj a szívem, hogy sok az elhanyagolt épület. Moson építészeti jellege érték, hiba lenne egész tömböket lebontani. A város építészeti értékei mellett természeti adottságokkal is rendelkezik: a folyóvizeink mellett termálvízzel – ezt az adottságát nem használta ki megfelelően a város – és ivóvízkinccsel. Fontos, hogy folyóvizeink mellett közösségi funkciók jöjjenek létre és ne a kiparcellázás útját kövessék. Kiváló a város közlekedés-földrajzi helyzete, sajnálatos viszont, hogy a főbb útjai a közlekedésnek vannak alárendelve. Örülök, hogy a Magyar utcát sétálóutcává alakították és jó lenne ide újból visszahozni az életet. Nincs igazi belvárosi élet, ezen a kereskedések nyitvatartási idejével és különféle programokkal lehetne változtatni – sorolja Bella Sándor.

Szerinte pozitívum, hogy színes a város kulturális és sportélete, sok a településért tevő és tenni akaró jó szándékú ember és civil szervezet.

Szomorú, hogy még mindig magas a rongálások száma. Bella Sándor úgy látja, hogy Euro Vegas pozitív hatással lesz a Lajta-parti településre. Erre tudatosan kell a városnak készülnie, hiszen profitálhat az idegenforgalom, az ingatlanpiac, erősítheti a későbbiekben a helyi látványosságok erejét is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás: első helyre a Barátság utca került

A Barátság utca teljes felújítására ad be pályázatot az önkormányzat. Tovább olvasom