Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Már nyeregből is őrzik a falut

Jót tenni a faluért és annak rendjéért – ez az elv vezérli Stergerits Józsefet és polgárőrtársait Mosonszentmiklóson. A napokban Budapesten az Év Polgárőr Egyesülete elismeréssel jutalmazták munkájukat.
Tíz éve alakult meg Mosonszentmiklóson a polgárőr-egyesület. Az alakuláskor negyvenheten gyűltek össze. Mára hatvanketten őrzik és védik a falu rendjét, és továbbiak várnak felvételre. Stergerits József elnök nemcsak arra büszke, hogy megalakulásuk után is bővülni tudtak, hanem a munkájukért kapott elismerésekre is. A napokban ugyanis Budapesten vehették át az Országos Polgárőr Szövetség által adományozott „Év Polgárőr Egyesülete" kitüntetést.

– Tesszük a dolgunkat, és ezt a megyei és országos vezetőink is elismerik – vélekedik a helyi polgárőröket összefogó szervezet elnöke. Stergerits József nyugdíjas mozdonyvezetőként három éve irányítja az egyesületet, és mint mondja, azért is szeret polgárőr lenni, mert jó tenni a faluért, annak rendjéért.

Stergerits József kezében az országos kitüntetéssel: Jó tenni a faluért.
Stergerits József kezében az országos kitüntetéssel: Jó tenni a faluért.

– 18 éves kortól várjuk köreinkbe az új tagokat. Alapfeltétel a büntetlen előélet és egy polgárőr-alapvizsga letétele. A polgárőreink nyolcvan százaléka aktív korú, nyolc hölgy segíti munkánkat. Nemrég alakult lovas tagozatunk. Amióta lóval – amivel olyan helyekre is eljuthatunk, ahová korábban autóval nem tudtunk – is járjuk a települést és környékét, kevesebb az illegális szemetelés. Nálunk négy csoport nappal és éjjel is teljesít szolgálatot. Munkánkat megkönnyíti, hogy májusban pályázaton új személygépkocsit szerezhettünk be a helyi önkormányzat támogatásával. A lopás szerencsére nem gyakori. Igyekszünk visszaszorítani a batyus árusokat és a színesfémmel kereskedőket is – sorolja az egyesületi elnök.

A településen egy éve regisztrálják a kerékpárokat is. Egyelőre mintegy százan éltek ezzel a lehetőséggel, de a polgárőrök vezetője bízik ennek bővülésében. A mosonszentmiklósi polgárőrök egyébként a járőrözés mellett más önkéntes munkából is kiveszik részüket. Ha kell, takarítanak, szemetet szednek a faluban, besegítenek a helyi (vagy a környékbeli) rendezvények, sportesemények biztosításába, de például a Mikulás-napi adománygyűjtésből is kiveszik a részüket. Tavaly Mosonszentmiklós Községért Érdeméremmel köszönte meg a település odaadó tevékenységüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javaslatokat várnak a sportdíj jelöltjeire

A díj annak a személynek adható, aki a városban tevékenykedik és magas szintű sporttevékenységet… Tovább olvasom