Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Már nem szennyezzük a Mosoni-Dunát

Magyarországon példaértékű a mosonmagyaróvári szennyvíztisztító üzem, mely költség- és energiahatékony, forradalmian új technológiával – hangzott el a mintegy hárommilliárd forintos beruházás során korszerűsített telep tegnapi átadóján.
Közel hárommilliárd forintból – melyből több mint kétmilliárd forint európai uniós támogatás – korszerűsítette a mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telepet az öt település alkotta Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás. A város és a közeli négy község – Halászi, Levél, Máriakálnok, Mosonudvar – életében fontos beruházást tegnap adták át hivatalosan. Amint arról a Kisalföldben többször is beszámoltunk, a fejlesztés előkészületei már évekkel ezelőtt kezdődtek.

– Példás, hogy ez a Nyugat-Dunántúlon referenciaértékű beruházás határidőn és értékhatáron belül készült el – fogalmazott Pető Péter, a társulás elnöke, aki összegezte a 2011-ben indult és most lezárult fejlesztés momentumait.

Mosonmagyaróvár fejlődésének sarokköveként látja a korszerűsítést Nagy István parlamenti államtitkár. Arról is beszélt, hogy a 2007–2013-as uniós időszakban 254 szennyvízelvezetési és -tisztítási projekt 484,5 milliárd forintos támogatást kapott, amit az önerőalapból évente 20–30 milliárd forinttal egészítettek ki. Ennek köszönhetően 67-ről 80 százalékra nőtt a szennyvízcsatornával ellátott lakások aránya. Míg a korábbiakban a lakosok háromnegyede jutott megfelelő ivóvízhez, most ez 96 százalékra emelkedett.

Leitner László a látogatóközpontban található maketten keresztül ismertette a telep működését.
Leitner László a látogatóközpontban található maketten keresztül ismertette a telep működését.

„Nagy adósságot törlesztett a beruházással Mosonmagyar- óvár" – mondta már Árvay István polgármesteri jogkört gyakorló alpolgármester. Emlékeztetett arra a tényre, hogy a korábbiakban a Mosoni-Dunába engedett tisztított szennyvíz kibocsátási határértékei miatt évente súlyos milliókat kellett a társaságnak kifizetnie. A felújított telep a próbaüzem alatt már bizonyította hatékonyságát, hogy már nem szennyezzük a folyót.

A mintegy hárommilliárd forintos beruházás Magyarországon azért is előremutató Samodai Imre, a Széchenyi Programiroda regionális vezetője szerint, mert a mosonmagyar- óvári üzemben nemcsak tisztítanak, hanem oktatnak, nevelnek. Ugyanis egy látogatóközpontot is kialakítottak, ami segítheti a környezettudatos nevelést, a korszerű technológiák megismerését.

A telep üzemeltetője az Aqua Szolgáltató Kft. A cég vezetője, Leitner László ismertette a fejlesztés részleteit. A területen a meglevő épületeket bővítették és korszerűsítették, és a technológia teljesen megújult. Új előmechanikai műtárgy épült, korszerű szennyvíztisztítási technológiával. A telep befogadókapacitása is jelentősen megnövekedett. Lényeges eleme a korszerűsítésnek egy iszapvonal létesítése, amelyben feldolgozzák és ártalmatlanítják a keletkező szennyvíziszapot. Ennek során a keletkező biogázok kiserőművet látnak el hajtóanyaggal, ami részben ellátja a telep villamosenergia-igényét. A telep teljes mértékben automatizált, távfelügyelettel is működtethető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten a városért

Tavaly nyár óta birtokolja a városi címet Lébény. Így idén október 12-én először választanak… Tovább olvasom